Даниел Вълчев: Hие в РБ сме готови да управляваме

Г-н Вълчев, ще се справите ли с предизвикателството да провокирате предсрочни избори? От вас зависи - ако Реформаторският блок (РБ) и ГЕРБ спечелите повече евродепутати от БСП и ДПС, съдейки по думите на Лютви Местан.
- Логиката е по-различна. Аз смятам, че ако БСП и ДПС имат общо най-много евродепутати, те самите ще бъдат заинтересовани да има предсрочни избори, защото това би им дало възможност за по-стабилно управление. Никое правителство не може да води успешна политика при тежка липса на обществена подкрепа. Основателно или неоснователно, това е факт. В България трябва да бъдат извършени дълбоки промени в няколко основни сектора. Ето, за здравеопазване се дават немалко пари, а и пациентите, и лекарите са недоволни. А пенсионната ни система? Кодексът за социалното осигуряване се променя между 5 и 8 пъти всяка година. Резултатът е, че, ние, българите, сме едни от малкото в света, които нито знаем какво спестяваме, нито на колко години ще се пенсионираме. Да не говорим за образование, енергетика, БДЖ - все системи, които се нуждаят от съществени реформи. За съжаление, ГЕРБ не ги направи, макар да имаше обществена подкрепа. Бойко Борисов се уплаши да не би да спрат да го харесват. А когато правиш промени, винаги има засегнати и някой те намразва. И когато ние сме резервирани към ГЕРБ, то не е, защото не си даваме сметка, че те са членове на ЕНП. Просто в управлението те не показаха реформаторски дух. От друга страна, това правителство съвсем нищо няма да направи. То е притиснато до стената и гледа главно да оцелява.
- Засягате ли се от поставянето ви в тандем с ГЕРБ?
- Няма такъв тандем. РБ е създаден не за да се бори против някого, а за да бъде фактор, около който ще се формира реформаторско мнозинство. Нима не виждаме, че България непрекъснато и все повече изостава. И проблемът не е ляво или дясно трябва да е управлението, става въпрос за оцеляването на нацията. Ние не си ли даваме сметка, че сме най-бедната, най-болната и най-разобразоващата се страна в Европа?! А ГЕРБ, БСП, ДПС, Бареков и който и да е друг трябва да осъзнаят, че властта не може да е самоцел, тя е средство да се подобри животът на хората в България.
- Получаваш властта само ако спечелиш доверие на избори.
- Но не и с цената да излъжеш. Това е порочният кръг в България - за да спечелиш, трябва да излъжеш, че ще направиш някакво чудо. Естествено, чудото не се случва и на втората година хората те намразват. Така се въртим постоянно.
- А вие с какво сте по-различни? Желание да се борят с бедността декларират всички.
- С волята да направим промените. Биографиите ни доказват, че ние можем. Меглена
Кунева проведе ли успешно преговорите? Влязохме ли в ЕС? Цветанов вкара ли ни в Шенген? Сега ще ни вкарат ли в Шенген? Правителствата преди мен въведоха ли матурите? Аз въведох ли ги? Във всяка сфера на човешката изява има хора, които вършат работа, и такива, които не се справят. Моята конкретна биография ми дава основание да заявя, че съм сериозен човек и с каквото се захвана, го правя.
Дайте пример за обратното.
- Имате ли обяснение за ниския рейтинг на парламента и защо политик стана лоша дума?
- В България политик никога не е била добра дума. Образите на оялия се политик и корумпирания митничар ни съпътстват неизменно от времето на Захари Стоянов. Защо се учудваме сега? С много малки изключения парламентът никога не е имал висок рейтинг. Винаги сме търсили месии.
- Имате ли обяснение защо се срина рейтингът на РБ? Тръгнахте силно - със 7%, а сега социолозите ви дават около 3%.
- Има обяснение за тези „резултати" - наближават избори и някои социологически агенции започнаха да получават пари от спонсори. Аз обаче мисля, че проектът РБ ще бъде по-скоро успешен. Има много трудности в него, няма съмнение. Първо, дали нагласите на хората, които подкрепят отделните партии в блока, може да бъдат сборувани по някакъв начин.
- Между вас все прехвърчат някакви искри.
- Това е нормално. В една демократична организация винаги има някакви противоречия, само в армията няма. Това е естествен процес.
- И как се справяте?
- Засега се справяме добре, с повече търпение и разбиране към това, което другият очаква или иска.
- Спорите с ГЕРБ за събраните подписи за референдума с въпросите на президента. Бойко Борисов се похвали, че от 560 000 подписа 500 000 са негови.
- Учудвам се. По-типично е да се похвали, че са събрали 600 000. Силно съм изненадан от тази скромност. Оказа се, че падането от власт има своето значение.
- Нуждаят ли се въпросите на президента от редакция? В РБ нямате еднозначно отношение към тях.
- Те се нуждаят от пренаписване, не просто от редакция. Но самата идея хората да бъдат питани по въпроси, които засягат обществото, е правилна. И затова всеки опит да се инициира дебат и да се стигне до референдум трябва да бъде подкрепян. А иначе въпросите са недобри. Питането за мажоритарен елемент е популистко и неясно. Аз самият не го разбирам. И в момента има, тъй като чрез преференция може да преподреждаме листите. Това означава ли част от депутатите да се избират мажоритарно и ако да, каква част.
- И кое е справедливото решение?
- Избирателните системи не се делят на справедливи и несправедливи. Критерият е доколко точно отчитат настроенията. Мажоритарните системи са най-неточни, тъй като при тях се губят големи остатъци. Голямото им предимство е, че има много по-пряка връзка между избраника и неговите избиратели. Недостатъкът им е, че винаги водят до двуполюсни модели. Затова повечето съвременни системи търсят баланс между доброто пропорционално представителство и личния елемент. Други са големите въпроси. Първият е как най-накрая да изчистим избирателните списъци от мъртви души. Срам за българското общество е, че 20 i* кусур години не можем да кажем колко са избирателите. Най-лесната техника за преодоляване на този проблем е активната регистрация. Вторият голям въпрос е как да въведем новите технологии при гласуването и да оставим в бъдещия музей на демокрацията пръчиците, с които се мери къде е твоят кандидат. Машинното гласуване е добър вариант като първа стъпка в тази посока. И после задължителното гласуване. В много малко места в света има такова и там санкциите не са високи. От „България на гражданите" бяхме предложили да се мисли наказанията да са по-скоро в посока ограничения в отношенията с държавата. Например да нямаш право да заемаш държавни служби или да получаваш някакви обезщетения. Това са меки форми на санкции. Защото на един човек, който няма нищо, какво ще му вземеш? Цървулите?
- Вие сте привърженик на въвеждането на образователен ценз за гласуване. 
- Тази идея не е непопулярна, вижда се от изследванията. Разбира се, преки цензови ограничения не са възможни, това противоречи на идеята за демокрация. Но има други меки ограничения, които имат смисъл и приложение. На конституционно равнище трябва да се търси по-пряка връзка между правата и задълженията. В крайна сметка ходенето на училище до 16-годишна възраст не е пожелание, то е задължение.
- Доколко роенето вляво и сред националистите играе във ваша полза?
- Вляво няма роене. Това е илюзия. Колкото до националистическия вот, е нормално след еуфорията от разширяването на ЕС махалото да отиде в обратна посока. В почти всички европейски държави се появи свободна ниша за надигане на националистки, евроскептичен вот. Това не е необичайно. Вижте къде е парадоксът - ние, българите, продължаваме да сме най-бедната държава в Европа, за съжаление. Точно ние имаме полза да сме в ЕС, сред богатите. И въпреки всичко и у нас намират почва внушенията „ето, сега ще дойдат да ни вземат всичко". Представете си какво е положението във франция, където са в пъти по-богати от нас, когато им казват - трябва да дадем на румънци, на българи, ще дойдат роми и ще направят катун до крепостната стена на Авиньон... Истината е, че политическата система в. България, колкото и да не ни се иска да признаем, съответства доста добре на нагласите на обществото. Ние продължаваме да казваме, че политиците са калпави, а ние сме много хубави, но 25 години тъкмо ние избираме тези, които са в парламента, и трябва да се научим да носим отговорност за решенията си.
- Това не означава ли, че трябва да се даде шанс на днешните управляващи, дошли на власт след избори? Дори Иван Костов намери за какво да ги похвали - Орешарски е добър финансист, а реакцията им за Украйна била правилна.
- Аз съм последният човек, който вижда света в черно и бяло. Проблемът на това правителство не е, че няма добри министри. Да,  Орешарски е добър финансист, човек с правилен икономически поглед и като министър е правил добри неща. Г-н Хасан Адемов също е много добър професионалист. Ако аз един ден правя правителство, бих го поканил. Анелия Клисарова е моя съученичка от първи клас и аз много я обичам. Мога да изброя и имена от ГЕРБ. Въпросът не е в това. Колкото и да е добър, Адемов няма да може да направи реформи, защото няма да срещне политическа подкрепа. Затова не съм оптимист. Но ето ще кажа, правилно запазват плоския данък. Той решава ключов за България въпрос като изсветляването на доходите.
- Няма ли опасност РБ да се превърне в малка бутикова формация, каквато беше съдбата на Синята коалиция?
- Всякакви опасности ни дебнат във всеки момент. Ако се страхуваме да рискуваме, трябва да живеем в света на сънищата. Хората в РБ искат да променят България. Аз обаче вече се чудя дали наистина има критична маса от хора, които наистина искат тази промяна.
- Готви ли се РБ да поеме управлението на държавата?
- Не се готви, той е готов.

в-к Преса

0 comments:

Публикуване на коментар