Ние сме алтернатива на хватката БСП-ГЕРБ


в-к Труд

- Г-н Москов, в края на миналата седмица ДСБ имаше Национално събрание за евроизборите. Как партията реагира на номинацията на Меглена Кунева за водач на листата на Реформаторския блок, при положение че ДСБ има успешен евродепутат -Светослав Малинов?
- Да, ние имаме успешен евродепутат в лицето на г-н Малинов и той отново ще бъде евродепутат, този път от името на Реформаторския блок (РБ). А иначе РБ е траен политически съюз на десницата и центъра. В него партизанските страсти се отчитат, но остават на втора линия. Блокът е избрал Радан Кънев за председател на коалицията не защото е от ДСБ, а защото има качествата за това. Божидар Лукарски е избран за председател на изборния щаб не защото принадлежи към СДС, а защото има оперативните качества да изпълнява тези функции. Меглена Кунева е номинирана за водач на листата не защото е председател на партия, а защото има опита и познанието как функционира ЕС. Тоест при нас подготвени хора заемат определени позиции не заради партийната си принадлежност, а заради качествата си.
- Макар листата да не е обявена официално, как стана така, че оценката на качествата на кандидатите и подредбата им отговаря на относителната „големина" на партиите в блока? Подозрение за „договорка" бе една от причините за разрива със „Синьо единство"?
- Повярвайте ми, ако реденето на листата имаше нещо общо със спекулации за споразумения отпреди 5 месеца, можехме да я обявим преди 5 месеца! За да си спестим подобни разговори сега. Листата е подредена според това как смятаме, че максимално добре можем да воюваме за доверието на хората. Евродепутатите от ГЕРБ и БСП например са по същество „назначени". И Меглена Кунева, и Светослав Малинов, и останалите прекрасни хора в листата на РБ ще се явят наистина на избори - ще трябва да завоюват доверие. Вярваме, че могат да го спечелят.
- Как си представяте дебатите между г-жа Кунева като водач на РБ и Сергей Станишев като водач на БСП? Станишев бе премиерът, номинирал Кунева за еврокомисар, беше и министър?
- Със Станишев и това, което води след себе си, РБ има разговор за това как точно се повишиха доходите на българите през 2014 г. Отново ли българите са най-бедни в Европа, потвърждава ли предизборните обещания на БСП и шлейфа от креатури около БСП. Българите имат нужда и желаят стабилни работни места, за да имат сигурни доходи. Политиката на Станишев и правителството, което той формира на базата на олигархичните кръгове около себе си, е точно обратната -да живеем назаем срещу подаяния от 20 лв. Това е разговорът ни със Станишев. РБ дефинира основните важни неща за България. Работата на Меглена Кунева, на Светослав Малинов, на Димитър Бечев е да направят така, че важните за България неща да станат важни и за ЕС. Нашите евродепутати ще направят разликата - те ще са български представители в ЕП. Така си представям дебатите. Меглена Кунева е защитавала, когато е била на позиции, основния национален приоритет - България да бъде член на ЕС. И го е защитила.
- Значи, ако не друго, то поне Станишев е бил добър „кадровик" като премиер - така ли излиза?
- Въпросът не е коректен, защото не той посочи Кунева и широката общественост знае това. Той беше премиер, макар Кунева да е „кадър" на НДСВ и Сакскобургготски.Отново казвам - Меглена Кунева е човекът, финализирал успешно усилията на няколко правителства, започнати от управлението на ОДС, за присъединяване на България към ЕС. Това никой не може да й го отрече.
- Ще има ли съревнование в листата на РБ въпреки „неработещата" преференция в Изборния кодекс - Всяка от партиите да си гласува за своя човек? Чух такива гласове в ДСБ - ще си гласуваме за Малинов.
- Ще повторя - отношенията в РБ не се базират на партизански страсти. Вероятно ще има хора, които ще се изкушават да направят избор според партийната си принадлежност и това е тяхно право. Но това в никакъв случай не е настроението в блока. Гражданските кандидатури в листата от своя страна трябва да водят и мажоритарна кампания. Това е смисълът - да се привлече подкрепа извън партийната. Въпрос за надиграване и нечиста игра между партиите в РБ не стои и не е стоял. РБ е много повече общност от съмишленици, отколкото сбор от партии, за да може да бъде разглеждан по този начин.
- Наистина ли Вярвате, че темата „ГЕРБ" и отношенията на РБ с формацията на Бойко Борисов ви е „натрапена" от „лоши медии", БСП и ДПС? Дали знаят бихте ли участвали и при какви условия в общо управление например?
- Наистина вярвам, че всичко по темата ГЕРБ, което РБ блок има за казване, е изговорено. Избирателите на РБ знаят отговорите, но за вашите читатели ще кажа - нека те гледат на РБ като на бариерата пред връщането на онзи ГЕРБ с онези хора и онези практики на власт. Това е единствената ясна бариера срещу познатите практики. Това достатъчно ясно ли е?
- Не знам, повтаряте го често, но Бойко Борисов продължава да подава ръце и да говори за „реформаторско управление", обединение вдясно, ЕНП...?
- Не, тук има разлика 6 разбиранията какво значи управление. Да поискаш доверието на гражданите, за да смениш едно лошо нещо - настоящото управление, с друго лошо нещо -практиките от времето на ГЕРБ, е егоистична и теснопартийна цел. Ако това е цел за ГЕРБ, то не е цел на РБ. Ние искаме промяна в начина, по който се практикува властта. Ако ГЕРБ може да извърви пътя към тази промяна - добре. Но към момента ГЕРБ не дава сигнали за това. РБ е изходът от мъртвата хватка между БСП и ГЕРБ, от която няма бъдеще.
Нашите политически противници са партиите, участващи в управлението - БСП, ДПС и „България без цензура". Нашите конкуренти на изборите са ГЕРБ и движението, което промотира г-н Калфин като кандидат на евровота - АБВ. Ние сме по-добра алтернатива на властта и от ГЕРБ, и от АБВ. Това трябва да покажем на хората.
- Изненадвате ме - защо не определяте АБВ като опонент - заявката на Първанов е за ляв проект? Критикуват БСП, но не искат избори утре?
- Защото АБВ не е част от властта.
- По тази логика, ако АБВ не е, като как „България без цензура" е - Николай Бареков говори за нови избори, АБВ - не.
- „България без цензура" е част от начина, по който се осъществява подмяна. На политическия терен има медийно-политическа групировка, финансовият спонсор винаги е била руската Външнотърговска банка, а политическият спонсор винаги е бил Ахмед Доган. Тройната коалиция и ГЕРБ, поради глупост и алчност, използваха тази групировка в свой интерес, но сега този „октопод" вече не иска само правилата да не важат за него и да се облагодетелства от това, иска той да задава правилата. Това е крачка от лоша демокрация, в която политици подкрепят олигарси, към по същество диктатура, в която политици се назначават от групировка. Това, според нас, е проектът „България без цензура". Ако позволим това да се случи, това значи край на представителната демокрация, край на идеята за пазарна икономика...
Важно е има ли вследствде на едно управление повишаване на доходите, нормален стандарт на живот и правила, валидни за всички. Очевидно е, че това управление не носи този резултат. Очевидно е, че и управлението на ГЕРБ не донесе тези резултати. Алтернатива е Реформаторският блок. фалшивите алтернативи са опит да се закрепи статуквото. Това трябва да е дискусията между политиците, а не кой кого харесва - дали харесвам Орешарски, или Станишев си е моя работа. Аз знам, че не вършат работата, за която са избрани - да имам сигурност например. Полицията още е репресивен, а не правоохраните-лен орган - тя върши добре работата си по разгонване на митинги и протестиращи, но очевидно не може да свърши работа за пет пари, за да осигури сигурността на една махала в Лясковец. И това коства живота на полицай. Изисква се огромен талант, за да можеш да управляваш сектора „Сигурност" по начин, по който на фона на действията ти Цветанов да изглежда професионалист. Не казвам, че той е вършил работата си добре, а че тези са способни да се провалят с трясък.
- Защо обвързвате реакцията на България по кризата в Украйна с настояване спешно да ни приемат в Шенген, въпреки че според някои страни членки политически не сме готови за това?
- Членството в Шенген и еврозоната като остър приоритет за България всъщност са част от средствата, с които България трябва да постави пред европейските си партньори това да бъде наистина пълноправен член на ЕС. До момента, в който това не се случи, сценарии от типа на украинския у нас още са възможни.
- България е пълноправен член на ЕС, как са възможни? Позицията на правителството в кризата и спрямо поведението на Русия е като на страна членка на ЕС, макар вероятно някой да очаква друго от кабинет, доминиран от БСП?
- Позицията на министъра на външните работи Кристиан Вигенин беше като на член на ЕС. Позицията на правителството и подкрепящите го партии - не. За България от гледна точка на региона, в който е, е важно да е необратим член на ЕС. Повтарям - необратим. Това е свързано и с механизмите, свързани с приема ни в Шенген и еврозоната. Това ни вади от възможността да живеем някъде между Европа и Евразия. Няма такъв избор - разказът „никога срещу ЕС, никога срещу Русия" е безумен. България е част от ЕС и ако някой допуска горната сентенция, това означава, че той не осъзнава България като част от ЕС, това е цивилизационен избор. Колкото до българската позиция - не съм чул изявление на правителството и парламента за референдума в Крим. Чух солова изява на министъра.
- Как решихте, че е солова - самият Вигенин заяви, че позициите му се съгласуват с премиера?
- Не съм чул позицията му потвърдена от българското правителство и българския парламент. Все пак сме парламентарна република и затова очаквам да чуя оценката възможно ли е със силата на танкове да се налага самоопределение на един народ. Когато имаме декларация на парламента, ще стане ясно кои са политическите сили във и извън него, които са за това националният ни интерес да бъде защитен и кои са „рубладжиите".
- Трима евродепутати - това ли е целта ви на вота?
- Това е постижим резултат.
- Резултат под тази заявка какво ще означава? Раздорът със „Синьо единство" например може ли да отлее вот от вас, особено след обвинението, че бягате от дясната си идентифиация?

- Резултат под двама евродепутати ще означава, че към момента РБ не е успял да привлече достатъчна електорална подкрепа. Колкото до други участници в изборите - аз желая успех на всеки, който е избрал да се разказва като политик, обвинявайки другите. Ние сме избрали другия път - да разкажем какво трябва да се промени и как. Това е по-трудният път и е по-малко ефектен от този на обвиненията и заклинанията. Но пожелавам успех.

1 comments:

  1. Успех на листата, Реформатори! Във вас ни е надеждата!

    ОтговорИзтриване