Меглена Кунева: Скандалите за ЦИК подхранват недоверието на обществото


Скандалите за ЦИК подхранват недоверието в обществото. Най-негативното и причиняващото разпад за българската политическа система е разрастващото се недоверие. Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ и водач на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева на брифинг след заседанието на Националния съвет на ДБГ в София.

Тя добави, че е получила мандат от Националното ръководство на „Движение България на гражданите“ за коалиционно споразумение с партиите от Реформаторския блок за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Хората от ДБГ са убедени и с голям оптимизъм ще работят за евровота - ние знаем какво искаме от Европейския парламент и имаме добро самочувствие на убедени в действията си хора, заяви Меглена Кунева.

По думите й, случващото се с ЦИК, промените в Изборния кодекс в последния момент, използването на идеята за гражданското участие в законодателството без реален ефект - върнаха много назад доверието на хората. Кунева припомни, че исканията на реформаторите за професионална изборна администрация и за изчистване на т.нар. „мъртви души“ от списъците, не са били приети от управляващите. Изборите са част от качеството на живот.

Цяла Европа показва високо качество на живот и вместо управляващите да гарантират честни избори, хората виждат, че нещо се решава зад гърба им и стават свидетели за битки за партийно надмощие, обясни още водачът на листата на Реформаторския блок.
Европа е България и България е Европа. Ние нямаме право да тръгваме с нисък старт, каза още Кунева.

По думите и тримата главни преговарящи на България за влизане в ЕС са реформатори и целият РБ дава добър знак на обществото, като събира в стабилен съюз партии, докато останалите политически семейства се разделят. Това говори, че наистина сме притеснени накъде върви България и сме готови на реформите, които са нужни, подчерта още лидерът на ДБГ.

Меглена Кунева обеща, че като водач на листата на РБ за евровота, ще гарантира положителна кампания и че е достойно да има политически дебати, за да се информират хората за приоритетите на кандидатите. За мен най-важното е какво е полезно за България и то да стане важно за дневния ред на ЕС, добави Кунева и подчерта, че и за Европа са характерни българските проблеми с високата безработица, бедност и изоставане в някои сектори.


0 comments:

Публикуване на коментар