Представители на РБ на конгреса на ЕНП

Представители на РБ ще присъстват на конгреса на Европейската народна партия на 6 и 7 март в Дъблин. В ирландската столица ще пристигнат за събитието общо 2000 представители от 39 държави. Сред тях ще са и министър-председателите: Ангела Меркел (Германия), Марияно Рахой (Испания); Траян Басеску (Румъния); Виктор Орбан (Унгария); Доналд Туск (Полша);  Фредрик Райнфелдт (Швеция); Лаймдота Страуюма (Латвия); Антонис Самарас (Гърция); Юрки Катайнен (Финландия); Педро Пасуш Коелю (Португалия) и Никос Анастасиадис (Кипър).
В конгреса ще вземат участие и председателите на Европейската Комисия и Европейския парламент Жозе Мануел Барозу и Херман вон Ромпой.
Работният план за двата дни включва обсъждането на програмата на ЕНП за предстоящите избори за Европейски парламент и номинирането кандидати за ЕК и ЕП.

Като делегати ще участват представители на ДСБ и СДС като партии, членки на ЕНП. На конгреса ще присъстват и представители на останалите партии в РБ. В споразумението за създаване на РБ от 21 декември 2013г. Блокът декларира, че неговите представители в бъдещия Европейски парламент ще заседават в групата на ЕНП.

Конгресът ще избере председател на ЕНП, ще определи кандидатът на партията за президент на Европейската комисия и ще гласува програмните документи на ЕНП за периода 2014 – 2019 г., с които партията ще се яви на предстоящите европейски избори.
Като делегати в работата на конгреса ще вземат участие представителите на ДСБ и СДС водени от Радан Кънев и Божидар Лукарски, но като гости на форума ще присъстват и други лидери от РБ  Корман Исмаилов (НПСД), Николай Ненчев (БЗНС), както и представители на ДБГ.

0 comments:

Публикуване на коментар