Меглена Кунева: Да се организира обща среща на страните, граничещи с Украйна, ще е в наш интерес

Да се организира обща среща на страните, граничещи с Украйна, защото за България такава среща би имала голямо значение за националния ни интерес. За това призова в сутрешния блок на БНТ лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Тя изрази учудване, че визитата на външния министър Вигенин в Украйна не среща политическо одобрение в България. Посещението му беше правилно. На дипломатически език то значи, че българското правителство подкрепя новото правителство на Украйна. За да се направи стъпка в интерес на България, дори ако щете да се изпълни протоколът, трябва да се направи среща и с руската страна, дори да е на друго ниво. Това би било добър ход в интерес на България, коментира още Кунева.

По думите й, България има бавна и закъсняла реакция по кризата в Украйна. Нямаше консултации с бизнеса например, за да се види колко са нашите фирми, работещи пряко с Украйна, колко са засегнати, в какви сектори са, как влияе кризата на износа ни и т.н., посочи Кунева и добави, че на фона на вече изразени опасения от туристическия бранш, тревожни прогнози за газовите доставки и за вдигане цената на житото и хляба, забавянето на позицията на България не е добър знак.

Кунева изрази недоумение, че в държавата никой не знае колко са запасите в хранилището в Чирен и не се казва каква част от тях са на резерва и каква – на частни компании. Тя даде пример с изявленията от последните дни, че запасите щели да стигнат за 5-10 дни или за до 2 месеца. Ние по директива трябва да сме осигурили 90-дневни запаси, за да не търпим санкции, припомни още тя.

Меглена Кунева изрази надежда, че КСНС при президента ще отговори на тези въпроси, като добави, че няма как най-големият износител на жито да е в криза, и България, като износител и съсед през морето, да не си е направила изчисленията. Същото важи и за газовите доставки, допълни тя. По думите й, Европейският съюз е съюз за мира, но и за спокойствието на държавите членки, като насочи вниманието, че кризата започна заради отказа на управляващите в Украйна да послушат народа, който искаше проевропейска ориентация.

„Движение България на гражданите“ от създаването си подчертава ролята на референдумите. Безсмислено е упорството на управляващите в България да отказват да питат  хората, обясни Кунева и каза, че няма основание да се съмнява за автентичността на подписите в подписката на Инициативния комитет, за която беше попитана. От РБ сме сигурни, че подписите са автентични. Жалко е референдумът да се превръща в политическо оръжие между партии и не знам как успяваме в България всичко да се омаловажава чрез съмнения, за да се отчаят напълно хората, добави тя.

На въпрос за ГЕРБ, Кунева отговори, че не приема българската политика да се свежда до ортопедично отделение. Това е детинско. Политиката не е спешно отделение. Трябва да се търси основа на политически консенсус и няма нищо страшно в това по важни теми като референдума ние да мислим в една посока с партия като ГЕРБ. Не разбирам защо и други партии да не искат да има референдум, при положение, че 60 % от хората се обявиха за допитване, допълни още Кунева.

По думите й, Реформаторският блок е разумната и спокойна сила, която може да влезе в преговори по важни за нацията неща като 90-дневни запаси в Чирен, задачите пред опозицията, промените на изборните правила, съгласието да не се пречи на провеждането на референдума.

Попитана за листата на РБ за евровота, Кунева каза, че вероятно до края на март ще бъде обявена, а кой ще е водачът предстои да бъде решено в РБ. Моята сила е европейската политика, но аз съм универсален боец за многото работа, която има в България, както се изрази, почти по същия начин, и г-н Томислав Дончев, каза тя. С ГЕРБ сме конкуренти. БСП ни е опонент. Избирателите ни подкрепиха обединението на 5-те партии в Реформаторския блок, който обогатява дясно-центристкото присъствие в българския политически живот и това е в полза на цялото общество, каза още лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

1 comments:

  1. Големи мисли и чалъми и накрая между 3 и 4% на изборите.Без Миглена може най-много 5%.Толкова за десните сили:)

    ОтговорИзтриване