Няма да лъжем хората за работа и таблети

- Г-н Кънев, как мина срещата в ЕНП?
- Най-важните срещи за мен бяха тези в Мюнхен и Франкфурт. Тези  градове не бяха случайно избрани, в тях има голяма българска диаспора, а и на  двете места ДСБ получи изключително висок изборен резултат - бяхме втора  политическа сила на последните избори. Тези българи трябва да участват и в  българската политика - да гласуват, да взимат решения, надявам се, че този  процес ще завърши със създаването на политически клубове. Процесът ще продължи в  Белгия, Холандия, Италия. Бях силно обнадежден от тези срещи, както и от онези с  ЕНП. Никога не съм криел резервите си към паневропейските партии като възможност  да променят живота в Европа, но сега видях едно ново ЕНП.
- Какво е то?
- За първи път чухме в историята германския случaй?
- Не искам да хвърлям камъни в градината на ГЕРБ, но като  най-голяма дясна партия трябва да се борят да не бъдем беден роднина, а не да се  държат като такъв. Очакванията на българските избиратели към десницата са не да  черпим легитимност от европейските лидери, а да правим лидерство на тяхното  ниво. Силното лидерство може да спаси бедните държави.
- Тогава докъде ще стигне консолидацията с ГЕРБ?
- От гледна точка на ръководството на ЕНП, те биха били  щастливи, ако ГЕРБ и РБ са заедно. Но това не са нашите планове. Делегацията на  ГЕРБ дори в Дъблин по стила и поведението си приличаше на делегациите от  Македония, Босна и Херцеговина и Западните Балкани, които отиват в Брюксел,  Дъблин или Страсбург, за да търсят европейско одобрение за неевропейските си  практики. Ние искаме нещо различно - у нас да се прилагат правила, които правят  Германия богата.
- Няма ли разнобой в гледната точка на партиите от РБ за ГЕРБ?  Даниел Вълчев наскоро каза, че рано или късно ще има по-близко  сътрудничество?
- Преди 2 месеца ме питаха дали ние от ДСБ не сме по-близо до  ГЕРБ, а от ДБГ по-далече. Сега обратното, което показва, че това са изкуствени  интриги. Всеки човек има право на своето мнение, но официалната ни позиция е, че  с ГЕРБ сме в състояние на остра конкуренция.
- Предизборно етническата тема отново стана номер 1, кой  злоупотребява с нея и защо?
- Етническата карта е добре познат инструмент на  посткомунистическата мафия. Това са "топки", които се подават между ДПС и  Бареков. Но тя е изключително опасна за българския национален интерес. РБ  неслучайно е съюз на българи с представители и на мюсюлманската вяра, имаме  католици и евреи. Ние искаме да следваме завета на Левски не като си татуираме  лика му, а като прилагаме в политиката това, което ни е завещал - държава, в  която има равни правила без оглед на етническия признак. Модерният патриотизъм е  без мафията у нас.
- Kакви други теми очаквате да се появят в предизборната  битка?
- Лъжата, че може да има по-високи заплати и работни места, без  да се изхвърли корупцията и да се осигури законност.
- Вие на какво ще заложите?
- Нашите теми са важните за хората - да имат добра работа,  работодателите навреме да си плащат заплатите, да обезпечават необходимото за  семействата си, защото много не могат, когато отидат в болница, да е направена  за пациентите, а не за този, който краде от касата. За разлика от БСП не сме  популисти и за разлика от Бареков не лъжем хората, че ще дадем таблет на децата  и това ще им реши проблемите.
- ГЕРБ събра 500 000 гласа за референдума за изборния кодекс,  вие ще помогнете ли?
- За референдума категорично казахме, че сме за провеждането  му. Бих гласувал на него най-вероятно с "да" на два от въпросите, а на третия  най-вероятно с "не". Но е много грозно това, което направи Бойко Борисов.  Инициативният комитет с няколко партии и десетки граждански сдружения с маси в  цялата страна, обозначени с трикольора, събра уникално бързо 600 000 подписа и  показа, че българските граждани искат промяна на правилата. Нямаше маса на ГЕРБ  или на РБ, защото това е волята на хората. Да си припишеш заслуги за това, че  някой е спрял на твоята маса, а не на съседната е грозна политическа злоупотреба  с волята на българите за промяна.
- Колко места очаквате сега, че ще вземете?
- Имаме високи политически цели, искаме да бъдем участник в  политиката, способен да я променя. Ако не постигнем максимума на тези избори, ще  продължим да го гоним на националните.

Интервю на Радан Кънев за в-к Стандарт


0 comments:

Публикуване на коментар