Меглена Кунева в Русе: Всеки ден правителството да дава отчет колко нови работни места са открити

Всеки ден правителството да дават отчет колко нови работни места са открити. Този разговор трябва да е без злоба, а като контрол върху обещанието за 250 хиляди нови работни места за мандата. С инфраструктура ли ще го постигат, със земеделие ли, с транспорт ли – нека кажат през заетост в кой сектор. И това трябва да е задължение на всяко правителство, независимо от коя партия е. Това каза на пресконференция в Русе днес лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Политиците в България трябва да заработят в консенсус и да се обединят около национални приоритети. Съжалявам, че евроизборите ще са знак за политическата ситуация вътре в страната, вместо опит за постигане на съгласие. Партиите да работят за националните приоритети, а опозицията, вместо да се бори с приоритетите, да следи изпълнението им, призова още Меглена Кунева.

На въпрос кои сектори „Движение България на гражданите“ посочва като важни, Кунева посочи 4 вида реформи за устойчив растеж – образователна и здравна реформи, укрепване на администрацията и освобождаването й от партийни назначения и съдебна реформа.
Като липса на адекватни приоритети, Кунева даде пример, че докато цяла Европа работи по интегриран интелигентен транспорт, а ЖП-транспортът, поради своята екологичност и пестене на ресурси, е хит в ЕС, България пропуска да изгради интелигентна транспортна схема, защото до момента правителствата не виждат друго, освен магистрали. Без образование обаче не могат да се правят интелигентни транспорт, икономика, земеделие, кадри, растеж, а ниското образование  е отворена врата за популизма, допълни Кунева. Като свръхзадача пред реформаторите и за „Движение България на гражданите“ тя посочи проблема с работните места и бизнес-климата.

На въпрос за доставките на газ през алтернативни източници Меглена Кунева припомни, че през 2008 година, по време на газовата криза, когато е била комисар, проектът за диверсификация с Румъния  не е бил в списъка за европейско финансиране и благодарение на активната позиция на България и Словакия, като най-тежко засегнатите страни, се е стигнало до включването му в пакета, финансиран от ЕК. Ние сме с почти 100 % зависимост от руския газ, Словакия – също, а Румъния не е. Жалко е, че след толкова усилия да се финансира проектът, както и след 5 години, няма ефект, както и че от 13-те млрд. лева, договорени при преговорите, едва половината са усвоени, каза още Кунева.

Тя посочи като особено важни за енергийната независимост на страната изграждането на връзките с Румъния и Гърция, спазването на изискването за 90-дневните запаси и анализ на реалното въздействие на кризата в Украйна върху икономиката на България. Без тези 4 отговора ние не можем да преговаряме. В по-слаба позиция сме, защото не сме усвоили вече дадени пари и нямаме отговор на въпроса какво направихме с милиардите евро, които имахме в първия програмен период, обясни Кунева. По думите й, по директива България трябва да има 90-дневни запаси, а в последните дни експерти говорят за 50- до 60-дневни запаси, което е нарушение на директивата и носи опасност от санкции.

Найден Зеленогорски, зам.председател на ДБГ и организационен секретар на Реформаторския блок, добави, че 385 хиляди са малките и средни предприятия с до 9 работника и те реално нямат достъп до обществените поръчки. 6 фирми са взели поръчки за 3 млрд. лева за 3 години, каза той и допълни, че за реформаторите и за ДБГ приоритетът е да се махне  политическият рекет върху малките и средни фирми и да им се даде достъп до търговете. По думите на Зеленогорски, по-лош от държавния монопол е само частният монопол и България вече показва ефективно недействаща пазарна икономика с изключен социален елемент. Той каза, че 3:1 в полза на Юга е съотношението на усвоените европейски средства по проекти, спрямо Севера в България, като даде за пример и средствата в размер на 500 млн. лева, уж определени от правителството за устойчив икономически растеж, но раздадени по партиен признак. Нямат концепция за поне 20 години напред, и карат от избори до избори, и затова тези средства ги раздават на партийни другари, вместо с тях да съживят сектори като поливното земеделие, овощарството, зеленчукопроизводство, лозарство, подчерта Зеленогорски.

На въпрос за листата на реформаторите за евроизборите Кунева каза, че още не е обсъждана. Има хора с опит, но и млади, които могат да допринесат за възможно най-широка подкрепа на РБ. Моят интерес е България да стане европейска държава и аз няма да отсъствам от европейските теми, подчерта Кунева. Моите възможности и опит безусловно са на разположение на всички български граждани, добави още лидерът на ДБГ.

0 comments:

Публикуване на коментар