Меглена Кунева: Изваждането на „Южен поток“ от третия либерализационен пакет е раздвоение на колективната партийна личност на БСП

Опитите чрез промените в Закона за енергетиката „Южен поток“ да се извади от третия либерализационен пакет, са резултат от раздвоение на колективната партийна личност на БСП. От една страна министър Вигенин отива в Украйна и така признава правителството, което е правилен ход – ние сме съседи през море. От друга страна обаче, собствената му партийна група гласува изваждането на „Южен поток“ извън европейските правила с ясното съзнание, че така намалява силата на Украйна, нарушава репутацията на България и ще доведе до санкции срещу нас. Това каза в „Неделя 150“ по БНР Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

По думите й,  редица други европейски страни имат по-активна и категорична позиция по кризата в Украйна, като тя даде пример с малката Словакия която дава газ на голямата Украйна, със страните от  Вишеградската четворка Унгария, Полша, Словакия и Чехия, които се борят за доставка на втечнен газ от САЩ, за да преодолеят зависимостта си от Русия, с Румъния, която е значително по-категорична в оценката си за инвазията на Русия в Украйна. Вероятно Путин няма да е поканен на срещата на Г8, коментира още Кунева.

Тя обясни, че като европейски комисар през 2008 г. е успяла да осигури 300 млн. евро допълнително за „Фонд Козлодуй“. Винаги съм се водила от това кое е важно за България. Аз съм войник и оставам на службата, каквото и да ми струва, допълни още Кунева. По думите й, при поемането на комисарския пост двустранната газова връзка между Румъния и България не е била в списъка с проектите за финансиране от ЕС. Включихме го за финансиране, защото ние и Словакия сме с най-голяма, почти 100 %, зависимост от руския газ и това беше наше общо усилие, припомни Кунева. В момента обаче такава работеща връзка няма и зависимостите остават, коментира тя, а тревожно е, че за запасите в хранилището в Чирен прогнозите варират от няколко седмици до 2 месеца. По директива България трябва да има запаси за 3 месеца, обясни Кунева, като прогнозира и санкции за България за неспазване на европейското законодателство.

По думите на лидера на „Движение България на гражданите“ на предстоящите европейски избори партиите ясно трябва да кажат на хората за какви европейски ценности се борят. Не може да се изземва социалната тема от социалистите, само защото двете думи са с общ корен. В Европа дясното винаги е било социално, допълни Кунева и каза, че икономическата политика в такъв аспект е залегнала в програмните документи и на Реформаторския блок. Българските социалисти имат грешен подход с т.нар. реиндустриализация, обясни тя, защото я разбират като плащането на старите дългове на предприятия като „Химко“. Така ще заситят глада на богатите кредитори, но как ще осигурят пазари и работни места не казват, коментира още лидерът на ДБГ.

Помолена да коментира кандидатурите на Юнкер и Барние за поста председател на ЕК, Меглена Кунева обясни, че ЕНП дава силен знак, че финансовата и икономическа стабилност, като основа на политиките за нови работни места, ще са водещ приоритет за тях в следващите години.

По думите на Кунева Европа и САЩ разминават подходите си, защото ЕС смята, че е спечелил „студената война“ с мека сила, а САЩ - с твърд подход. Със сигурност обаче няма малки и големи страни. В политиката си толкова голям, колкото си умен, коментира още лидерът на ДБГ като каза, че пред българската външна политика стои задачата да убеди партньорите в ЕС, че ако за западните демокрации влизането в ЕС е въпрос на предимно икономически интереси, то за разширяването на Изток е по-добре да слушат нас, които имаме опит с близостта до Русия и гледаме на ЕС и като на съюз за мир.

НАТО и ЕС трябва по-силно да си сътрудничат, по думите на Кунева, както след опита на Грузия да стане член на НАТО, така и след като видяхме до какво доведе опитът на Украйна да стане член на ЕС. Тя цитира и бившия комисар на Литва Далия Грибаускаите, която казва, че сега в обсега на апетитите на Русия е Украйна, а после вероятно ще бъдат Литва, Латвия, Молдова и Полша.

1 comments:

  1. " политиката си толкова голям, колкото си умен, коментира "????Моля?Тази вярва ли си изобщо???В политиката Пръмова си толкова по-голям колкото си по силен!Във всякакви аспекти -икономически,военен...Подлагането на силните обаче не те прави силен:)Прави те презрян!!!!

    ОтговорИзтриване