Меглена Кунева: Закъсняващото решение за конструирането на ЦИК ще доведе до хаос на изборите

Закъсняващото решение за конструирането на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще доведе до хаос при провеждането на изборите . Това каза за Фокус Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите”.

„Първото, което трябва да направят всички политически партии, е да помислят как изглеждат отстрани пред българския гражданин. Дотук гражданите разбират, че едни хора се карат за места в ЦИК, карат се за позиции и не могат да се разберат. Примерът, който ни дава ЕС с обединението си, и пример, към който трябва да се стремим, в България е с обратен знак: в Европа е положителен, а тук е отрицателен“, заяви Меглена Кунева.

Според нея партиите в българския парламент не могат да се разберат достатъчно рано и достатъчно ясно как точно ще бъде конструирана Централната избирателна комисия.

Нещата в България винаги се случват късно, подчерта председателят на „Движение България на гражданите”.

„Имаше парламентарно обединение в лицето на БСП, ДПС и „Атака“, които промениха Избирателния кодекс на ГЕРБ. Скоро след това обаче се появи нова конфигурация, в която вече и ГЕРБ наложи свое мнение. Не можаха ли предварително да обсъдят кой от какво е недоволен, кой за какво се бори, за да не се стига до този байпас?“, риторично попита Кунева.

Тя съобщи, че „Движение България на гражданите” е направила предложение ЦИК да бъде професионална, а не партийна структура, но идеята е била отхвърлена. Според нея, борбата за постове в ЦИК е част от предизборната кампания преди вота за Европейски парламент и показва коя партия доколко може да влияе и ГЕРБ е доказала, че може да влияе съществено.

„Събитията, които се завъртяха в управляващата коалиция, си бяха само за политиците, не бяха за нацията и това е много лошо. Те се разбраха как да разпределят постовете, но оставиха нацията в много нестабилно положение“, подчерта Кунева.

http://www.24chasa.bg/

0 comments:

Публикуване на коментар