Включването ни в обща европейска енергийна политика ще свали цените


ПОЗИЦИЯ НА РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК


Българският парламент отказа да излезе с позиция по повод анексията на Крим, заради зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл. И управляващи и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта „Южен поток”, по същата схема по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола Белене. През „Южен поток” ще бъдат източени 4 млрд. .лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси. Всички тези източени пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени.

Българският национален интерес е спиране на корупцията и ограбването на енергетиката. Той изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за българските домакинства и фирми. Само единна Европа може да се противопостави на енергийния и политически рекет, който застрашава сигурността на целия Черноморски регион.
Настояваме парламентарната опозиция да изясни отношението си към „Южен поток” и да изясни съмненията, породени от противоречието между изявления на власт и в опозиция, между публични позиции и гласуване в ОС-Варна.

Реформаторският блок настоява България да има твърда позиция срещу анексията на Крим, като подкрепи международни санкции. Българските представители в Европа трябва да осигурят достатъчни гаранции, че българската позиция ще доведе до сигурност и богатство за гражданите:
-        ускорено приемане на България в Шенген;
-        енергийна и военна сигурност и борба с мафията, контрабандата и корупцията чрез общи европейски позиции в защита на уязвимите страни-членки;

-        достъп до газ на цени, които плащат богатите държави от Западна Европа;

Стенограма от пресконференцията


Радан Кънев: На днешното извънредно заседание на ИС на РБ основна тема беше липсата на позиция на българския парламент по кримската криза. Даваме извънредна пресконференция заедно с нашия екип от външнополитическия съвет, икономическият и енергийният съвет към РБ. Тук са Димитър Бечев от външнополитическия съвет, Трайчо Трайков – председате на комисията по енергетика и Мартин Димитров от икономическия съвет към блока. Аз ще маркирам позицията на РБ. На първо място в липсата на позиция на България няма липса на русофилство или русофобство. Има корупция, има мафиофилство. Липсата на позиция се дължи на желанието на всички политически сили в днешния парламент да участват в корупционни схеми, свързани с „Южен поток”. На второ място във връзка с кримската криза има ясен национален интерес на България. Този национален интерес е на първо място спиране на корупцията и кражбите, които водят наред със всичко друго до очертаващия се фалит на НЕК и до сметките които ние плащаме за енергоносители и електричество. На второ място националният интерес изисква общоевропейска енергийна политика, общоевропейска позиция по тази криза. На трето място защитата на българския национален интерес минава през ЕС и минава чрез силна българска позиция пред ЕС, която да използва кризата за България да бъде интегрирана в т.нар. първа скорост на европейската интеграция по един категоричен начин.
Димитър Бечев: Днес както мнозина от вас знаят в Брюксел се провежда редовно заседание на правителствените и държавни ръководители на ЕС. Но сред 28-те държави можем да кажем, че България се откроява с отсъствието на ясна позиция по темата за Украйна, която е в дневния ред. Парламентарните партии решиха да отложат декларацията най-вече с придържане към Живковата логика. Сигурно си спомняте, че нашият първи навремето беше казал крилатата фраза: „Нека се снишим докато отмине бурята и след това ще му мислим”. Само че живковизма през 2014 г. не работи. Не може да отлагаме заемането на реална позиция, в ЕС тече важен разговор, България трябва да отиде с ясно виждане, а не после да ни се съобщава, че е взето някакво решение в Брюксел и ние се придържаме към него. А също така ние да научаваме от недомлъвки в световните агенции какво е казал Орешарски на общата маса. Ние от РБ виждаме мотивация, защо беше взето решение и от ГЕРБ и от БСП и ДПС, да се отложи декларацията. Защото тези партии са навързани, те имат общ интерес въпреки всичките си „боричкания” в парламента, а тяхната обща пресечна точка, която диктува снишаване пред Русия се нарича „Южен поток”. Именно този проект ги обединява заедно и диктува преливането на техните интереси, ако ми позволите образно да се изразя те са скачени като тръбите на „Южен поток”, те са заварени една към друга тези парламентарно представени партии, защото както ще видите - техните бизнес кръгове всички са намесени в този проект.
Трайчо Трайков: В сегашната ситуация смятаме, че най-разумно е да бъде прекратена работата по „Южен поток” най-малкото докато стане ясна позицията, която ЕС ще заеме и към Русия, и към енергийното сътрудничество с Русия в бъдеще. В тази връзка приветстваме и поддържаме искането заявено и от колегите от ГЕРБ за незабавно връщане на парите в капитала на „Южен поток” в България, които са от средствата, взети назаем от БЕХ, обратно – тези 200 млн. лв. Освен това очакваме изясняване на позицията на ГЕРБ по проекта „Южен поток” дали това означава отклоняване от сегашната им твърда подкрепа на проекта. Настояваме правителството да даде отчет пред обществото докъде са стигнали проектите за реална диверсификация на доставките на газ. На първо място Интер конектора с Гърция, които в средата на 2012 г. бяха на етап приемане на ОВОС, а този ОВОС бе приет едва 2 години по-късно. На какво се дължи това забавяне – само на неспособността на правителството да осъществи проекта или на някакви външни фактори? Настояваме правителството да се ангажира с осигуряването на финансовата подкрепа на ЕС за важни проекти за реална диверсификация на доставките на газ като например терминал за втечнен газ в северната част на Егейско море. Напомням, че в началото на 2012г. беше подписан меморандум за сътрудничество и обща работа по този проект между БЕХ, ДЕПА и на следващ етап с участието на Румъния. Докъде е стигнал той? Работило ли се е и ако не -защо? Настояваме да бъдат незабавно предприети мерки, които в по общ план да изчистят дефицитите и да доведат отново до баланс в енергийния сектор, те са конкретни и многобройни, за които сме говорили не веднъж и можем да го направим пак.
Мартин Димитров: Добър ден и от мен. Нашата оценка е, че правителството саботира диверсификацията и саботира опита на европейския съюз да изгради алтернативи. Виждате, че няма алтернативни газови доставки и трасета неслучайно. Това се саботира от сегашното правителство. То не иска да ги има и прави всичко възможно да ги няма. В тази връзка България вече е направила своя избор. Ние можем да бъдем само част от обща европейска енергийна политика, която да доведе до по-ниски цени на газа за България, което ще означава по-евтино парно, по-ниски сметки и по-добри и конкурентни цени за българския бизнес. Всяко друго поведение на българската държава е в ущърб на данъкоплатците и на гражданите, които плащат своите сметки всеки месец. Граждани от РБ заведохме дело в САС за достъп до информация на документите, които касаят „Южен поток”. Министерство на икономиката заяви, че не разполага с такива документи, забележете, на две открити заседания. И решението на съда след нашето настояване е гл. сек. На министерство на икономиката на 14 април да се яви пред САС и да отговори къде са документите. Защото „Южен поток” има една тайна, скрита страна. Ние дори не знаем какво е договорено. Давам ви само един пример – вчера министърът на икономиката отрече да са давани 200 млн.лв., а ние знаем, че са дадени в проектната компания. Докато няма прозрачност в българската енергетика, докато не се отговори редом на тези въпроси за нас само се засилват представите, че това е поредната схема за източване на българския бюджет и подобно на „Белене” ще изчезнат едни пари, а резултати няма да има.
Радан Кънев: На първо място връзката между управляващите партии и опозицията за съжаление и „Южен поток” става все по-ясна през очертаващият се победител за изграждането му в България – консорциум, в който са преплетени всички интереси, които единодушно българското общество определя като мафиотски. Кръгове около Пеевски, кръгове около КТБ, кръгове около ПИБ, кръгове около Васил Божков, кръгове около депутати от БСП. На второ място по отношение на твърдата европейска позиция. Убедени сме, че изхода за България трябва да бъде влизане в Шенген за гарантиране на българската и общоевропейската сигурност. За да не допуснем неизбежните санкции към Русия да превърнат България в криминална държава, каквато беше по време на санкциите срещу Югославия. Убедени сме, че трябва да доведе до обща енергийна политика така, че българските домакинства и фирми да плащат цени на природния газ сходни с тези, които плащат например Великобритания. Тук искам да обърна внимание на един привиден парадокс. Държавите, които най-много се слагат на Русия по повод газовите доставки като България, плащат най-високи цени. Държавите, които имат най-твърда позиция подобно на Великобритания плащат най-ниските цени в Европа. И на трето място трябва българското правителство, а дълбоко се съмняваме, че настоящето е способно, и българските представители в Европа, в това число депутатите в ЕП да гарантират, че България подкрепяща силна единна европейска позиция, ще бъде част от първата скорост на силна и единна Европа в бъдеще.



0 comments:

Публикуване на коментар