Йонко Грозев: Няма спор, че решението на ВСС за Ситнилски е откровено незаконно


"Няма как този ВСС да има легитимност да вземе каквото и да било решение. Няма спор, че решението за Ситнилски е откровено незаконно решение. Няма аргумент за нещо друго." Така правозащитникът Йонко Грозев коментира пред БНР ситуацията в правосъдната система и дисциплинарното освобождаване на Камен Ситнилски.


"Ние продължаваме да имаме същия проблем с управлението на съдебната система, какъвто сме имали през всичките изминали години. И проблемът е, че има силни лобита на влияние във ВСС, които взимат решения не по закон, а по зависимости. ДПС е доста добре представено във влиянието във ВСС", каза Грозев. 

По думите му решението е гарантиране на публичност при решенията и мотивите при избора на хора, които ще управляват Висшия съдебен съвет. За съжаление нито една от политическите сили в парламента не поставя принципно въпроса, смята юристът. 

"Единственото нещо, което се поставя, е натиск в конкретен случай, когато искаме да постигнем конкретна цел. Местан щеше да бъде много по-убедителен, ако беше направил този изблик по повод освобождаването на г-н Ситнилски, където наистина има основание за тежко възмущение от това, което направи ВСС", коментира Йонко Грозев по повод декларацията на ДПС срещу съдебния състав, освободил под домашен арест Октай Енимехмедов. 

"Органът, на който основната задача е да гарантира върховенство на закона в страната, си позволи безобразно да наруши очевиден текст на закона. Той няма правомощия да освободи г-н Ситнилски с 16 гласа. Законът изисква 17 гласа. ВСС дори не си направи труда да обясни защо направи това. Това трябваше да възмути г-н Местан, а не освобождаването на Октай Енимехмедов", коментира още Грозев.

В края на миналата седмица след двучасово обсъждане и гласуване на два пъти Висшият съдебен съвет (ВСС) безпрецедентно и скандално уволни своя колега и бивш заместник главен прокурор Камен Ситнилски. За освобождаването на Ситнилски гласуваха 16 от членовете на съвета при изискване в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за повече от 2/3 от състава на кадровия орган, за да бъде отстранен член на ВСС. В гласуването участваха 24 души. Две трети от тях са 16, но изискването на закона е за повече от този брой, което означава, че Ситнилски можеше да бъде уволнен  със 17 гласа.

Най-вероятно няма да се стигне до приемането на нов Наказателен кодекс, коментира още адвокат Йонко Грозев. Той участва в общественото обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс, инициирано от Министерството на правосъдието и правната комисия в парламента. През месец юни ще дебатират и магистратските организации.

"Законопроектът, така както беше внесен, преследваше рекламни цели. Той трябваше да бъде използван като аргумент, че държавата прави нещо в областта на реформа на правосъдието. Затова той беше прибързан", смята Грозев.

Статията е от www.dnevnik.bg

0 comments:

Публикуване на коментар