Българското правителство е слабото звено на ЕС


 Радан Кънев: На днешното заседание на ИС на РБ обсъдихме промените в закона за енергетиката, които по наша преценка вадят „Южен поток” от ЕС. Това не е първи и ако това правителство остане на власт няма  да е и последен подобен случай. По тези теми на разположение за отговори са и г-н Мартин Димитров и г-жа Меглена Кунева. Кратко експозе ще направи нашият евродепутат Светослав Малинов преди да замине за Брюксел.
Светослав Малинов: Благодаря. За „Южен поток” сме говорили и преди. Още при първото си изявление по темата казахме, че това е един много тежък удар по общата енергийна политика на Европа. Тогава казахме, а и звучеше абстрактно и неясно, че това е удар в гърба на Украйна. Когато преди месеци го казахме се опитахме да обясним какво значи това, надявам се сега е ясно за всеки. Става дума отново за законопроект, внесен от БСП, който дава ясни доказателства на нашите европейски партньори, че България винаги е готова да обслужва руския интерес вместо европейския и този на българските граждани. Наистина става дума за опит на българското правителство да излезе от европейската правна рамка, когато става дума за този проект – нещо, което съм дълбоко убеден вече достатъчно е ядосало нашите европейски партньори. Във всеки случай, за да нямаме никаква неяснота по въпроса аз ще информирам лично в качеството си на евродепутат още днес комисаря Йотингер за този опит на БСП и на българското правителство и ще информираме ресорната комисия в ЕП по енергийните въпроси за този опит. ЕП работи с пълна сила, ЕК също, ако някой от БСП  смята, че през последните 6-7 седмици тези институции няма да са ефективни много се лъже. Реакция ще има мигновена. Вероятно ще има, както и по някои други въпроси предупреждение за възможност за спиране на фондове. Може би по-лошото е, че България дава в един такъв момент, в който Европа се нуждае от обща единна позиция по всички въпроси, особено с тези свързани с енергетика и с Русия. Може би най-лошото е, че България отново дава доказателства, че е слабото звено. Ние ще се опитаме да обясним, че това не е България а Българското социалистическо правителство, подкрепено от ДПС и Атака и ще дадем много ясен сигнал, че в България има политически сили, които са наясно с нашите интереси и ще ги защитават. И аз съм убеден, че ние ще спечелим и тази битка и надявам се щетите за България ще са, колкото се може по-малко. При следваща среща ще Ви информирам за отговора на комисаря Йотингер и комисията по енергетика.
Радан Кънев: Aз ще дам само още два анонса. Единият е, че на отминалият през уикенда конгрес на ЕНП в Дъблин г-жа Меркел, много категорично и за първи път от германска позиция защити общата енергийна политика на ЕС. Това е много голяма крачка за Германия и много голяма крачка за Европа. Тя показва, че България скоро ще може да разчита на много по-добри цени на природния газ, тъй като знаете например, че цената в Германия е два пъти по-ниска от тази, която плащаме ние. Реиндустриализация, за която говори българското правителство, няма да стане чрез наливане на държавни пари в закъсали предприятия и чрез плащане на дългове на частни фирми пред фалит. Истинска помощ за индустрията са добри цени на природния газ. Основните проблеми пред българската индустрия са изключително неизгодните договори  с Газпром. Те могат да бъдат преодолени само чрез обща европейска политика. С промените в закона за енергетиката обаче, българското правителство слага прът именно в усилията за обща енергийна политика. Това води до задържането на по-високи цени за българските домакинства и за българските предприятия. Обсъдихме и някои организационни въпроси във връзка с развитието на РБ и взехме решение, че оттук насетне РБ в страната и разбира се в София, ще набира членове и симпатизанти не само към отделните партии, но и като политически съюз. По този начин ще дадем възможност за участие в политическия живот на всеки симпатизант на центъра и на дясното и на реформаторските политики, независимо дали симпатизира на отделна партия в блока и първите крачки към това бяха вече направени в Мюнхен и Франкфурт през изминалата седмица, където имахме срещи с българските общности в изпълнение на една от нашите големи цели. Една от нашите най-важни патриотични цели – единението на българската нация независимо къде живеят българските граждани. Защото една голяма част от активните и работещи български граждани са на територията на западна Европа. Хората там заявиха своето категорично желание да работят именно като клубове на РБ и това да бъде техният политически избор. От над хиляда километра разстояние разликите между партиите в блока съвсем не са видими, в това мога да ви уверя.
Въпрос: Кои промени в закона за енергетиката ви притесняват?
Мартин Димитров: Предложенията на двамата депутати Куюмджиев и Ерменков казва следното нещо – това няма да бъде европейски проект, няма да има конкуренция, няма да има възможност трети страни да доставят газ за България, а ще бъде изключително и само руски проект. Той се изважда от общата европейска рамка, изважда се от възможността за регулиране на цените от ДКЕВР и става нещо, което е изцяло зависимо от Русия като цени, доставки, количества, което означава, че този проект вече не е европейски. ЕК няма просто да гледа как се случва едно такова нещо, а ще има санкции и тези санкции ще започнат с предупреждение и ще завърши със спрени еврофондове. Това е пълна подмяна на идеята за членство в ЕС, а българските граждани ще плащат по-скъп природен газ и ще загубят част от европейските фондове, ако това се реализира.
Въпрос:  Как гледате на идеята за рестартиране на „Кремиковци”.
Мартин Димитров: Това вече е правено от Румен Гечев и Жан Виденов и те знаят резултата. Наляха стотици милиони в губещи държавни предприятия и очакваха да съживят българската икономика. Резултата беше национална катастрофа. Те отново тръгват да правят същото и резултата ще бъде същия. Отново ще бъде национална катастрофа, ако този път бъде продължен. Те имат нов план Виденов, който трябва да бъде спрян веднага.
Въпрос: Кога ще обявите листата си за евровота?
Радан Кънев: На предишния ИС на блока миналата седмица беше взето решение обявяването да бъде на 22 март. Което трябва да ви говори, че нямаме проблем с нареждането. Достатъчно преди 22 март вие ще знаете какво точно ще предложим и одобрим тогава. Както неведнъж е ставало дума имаме нужда от известно техническо време, тъй като според нашето споразумение се събират един широк кръг от представители на всички области в страната на всички партии, който да утвърди листата.
Въпрос: Кои са фаворитите за водач?
Радан Кънев: Аз моят фаворит за водач много отдавна и в много телевизионни участия съм го казвал и мога да го аргументирам с това, което днес се случва в Европа. Защото конгреса на ЕНП не е само снимки за медиите, конгреса на ЕНП е мястото, където могат да бъдат чути на най-голямата европейска партия намеренията за близкото бъдеще. Ние много внимателно слушахме двамата кандидати за председател на ЕК, много внимателно слушахме и другите изказвания. Има две тенденции – едната е много добра за България. Засилване на общата външна политика, засилване на общата енергийна политика. Има друга тенденция, изключително тревожна за България и тя е сближаване единствено между страните в еврозоната и стъпки напред към т.нар. Европа на две скорости, която не може да бъде на две, тя неизбежно ще бъде на три, и балканите – България, Румъния и Сърбия в бъдеще са изправени пред заплахата да бъдат непълноценни членове на ЕС. За да се борим с такава перспектива ние имаме нужда да изпратим най-доброто, с което България разполага в Брюксел, да изпратим хора, които не искат да се снимат с даден европейски политик, а с които европейските политици с радост биха се снимали. Така че мисля че отговорих и на въпроса ви кой е моят фаворит – моите фаворити за челото на листата на РБ се казват Меглена Кунева и Светослав Малинов.



0 comments:

Публикуване на коментар