Меглена Кунева: ЕС откупи липсата на санкции към Русия с финансова инжекция за Киев

Eвропейският съюз откупи липсата на санкции за Русия с перспективи за членство в ЕС и със сериозна финансова инжекция за Киев. Либерализацията на визите на ЕС с Русия ще се забави, а ще станат по-интензивни отношенията на Съюза с Украйна, но за Украйна не е добре ЕС да има по-ниски критерии към нея, защото това може да й изиграе лоша шега. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Тя поясни, че за Европа няма друг начин да изрази отношението си към кризата, освен да определи като недопустимо нарушаването на суверенитета на Украйна. Глобализацията е факт и всички страни са зависими една от друга, но Европа сега трябва да покаже „има ли зъби”, т.е. как отстоява ценностите си, каза още Кунева.

Тя добави, че страни като Германия, Италия и Холандия не искат да се преминава към санкции във връзка с кризата в Украйна, което стана ясно от Срещата на Съвета на ЕС вчера и посочи, че тепърва, в навечерието на евроизборите, ще се вижда разделението на Изток и Запад в Европа и това ще повлияе на конфигурацията на постовете в ЕП, ЕК и в европейските структури.

По думите на лидера на „Движение България на гражданите“, Путин дава недвусмислени знаци за ответна реакция при въвеждане на санкции към Русия, като е избрал показателен момент, за да покаже колко силен може да е натискът му върху решенията - окупирането на Крим и решението на Кримския парламент се случват заедно с провеждането на Съвета на ЕС. В дипломацията всички нюанси се разчитат, допълни още Меглена Кунева.

Тя определи като правилна позицията на външния министър Вигенин на срещата с временно изпълняващия президент на Украйна Турчинов да заяви, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на страната. Кунева обясни, че въпреки че с Вигенин са политически опоненти, правилните за държавата ходове трябва да се подчертават. Според нея, критиките от последните 2 дни, отправени към външния министър от различни кръгове в БСП, ДПС и „Атака“, са знак за разделение, подсичане краката на българската външна политика и изчерпана подкрепа за правителството.

Лидерът на “Движение България за гражданите” подчерта, че България трябва да премине от неутралност към ангажираност в политиката си. Да подкрепим общо решение вече не стига, не стига и просто да усвояваме европейски пари или просто да се присъединяваме към европейски позиции. България трябва да защитава интересите си като пълноправен член, категорична бе Меглена Кунева.

Меглена Кунева в Bulgaria On Air

0 comments:

Публикуване на коментар