Меглена Кунева: Преминаването от „кодекса на г-жа Фидосова“ към „кодекса на г-жа Манолова“ не ни носи успех като нация

Преминаването на Изборния кодекс от състоянието „кодексът на госпожа Фидосова“ към състоянието „кодексът на госпожа Манолова“ не ни носи голям успех като нация. Крайно неудовлетворителните практики продължават, няма да има професионална ЦИК, няма да има изчистване на списъците от т. нар. „мъртви души“, преференциалният вот ще е валиден само за евроизборите, и то при праг 5 %, а ние предложихме да няма праг. Това каза пред журналисти снощи в Габрово лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя бе гост, заедно с Найден Зеленогорски – заместник-председател на ДБГ и организационен секретар на Реформаторския блок, на областното събрание, което единодушно избра Нели Недева за областен координатор на ДБГ - Габрово.
Кунева допълни, че нито едно от предложенията на ДБГ и Реформаторския блок не е взето под внимание при промените в Изборния кодекс. Това бяха смислени предложения за реални промени, коментира още тя и обясни, че хората справедливо искат референдум. Ние считаме това искане за правилно. Нека се чуят българските граждани - дали искат мажоритарно, електронно, задължително гласуване като възможности за спиране на купуването на гласове, каза още Меглена Кунева. По думите й, управляващите дават лош знак на гражданите, като им отказват референдум. Тя изрази опасения, че не е „широко отворена вратата“ за общонародното допитване заедно с евроизборите и вероятно в петък ще бъде окончателно затръшната от управляващите.
На въпрос дали РБ подкрепя подписката на Инициативния комитет, Кунева каза, че от ДБГ и РБ са призовали симпатизантите си да се подпишат, като това не е партийна подписка, подчерта Кунева. Тя добави, че не е привърженик на партийните референдуми и няма да бъде чута да коментира подписката като партиен успех. Разчитам също партиите да отстъпят две крачки назад, за да оставят място на гражданите - това са подписите на гражданите все пак, призова Меглена Кунева. На въпрос дали ще се обяви Граждански съвет на РБ в Габрово, тя отговори, че това е решение на местната структура на реформаторите.
Попитана дали ще води листата на Блока, тя отговори, че РБ още не е обсъждал такова решение. Не съм отделяла време да изчислявам дали да съм в листата или на каква позиция. Моите знания, възможности и контакти са на разположение на Реформаторския блок, а аз не поставям никакви условия, подчерта тя. Ние целим силен Реформаторски блок, с широка подкрепа на гражданите и общата победа ще е победа за всички в Блока и за цялото общество, допълни още Меглена Кунева.

0 comments:

Публикуване на коментар