Мартин Димитров: Истинската социална политика може да дойде само през растеж

Водеща Снежана Иванова: Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на подкрепящите го партии БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, се явиха на среща с над 200 поканени журналисти да отговорят на всички въпроси, без забранени теми, открито да покажат, че във властта няма задкулисие. Пресконференцията ви предадохме пряко. Ще допълня само, че с подобни практики са известни Путин, Уго Чавес, но не и български политици до момента. Преди новините чухме коментар, блиц-коментар на Румяна Бъчварова, ГЕРБ, поканихме партия "Атака", но до момента отговор нямаме. Добър ден сега на Мартин Димитров, Реформаторски блок, здравейте.
Мартин Димитров: Здравейте.
Водеща: На вас как ви се стори това, което видяхте, какъв е новият момент в откритото управление?
М. Димитров: Цялото събитие беше като кризисен пиар за попълване на пролуките, явно правителството и управляващата тройна коалиция, втора тройна коалиция, си дават сметка, че е в много тежко положение, със страшно много нерешени проблеми и днес се опитаха през едно пиар събитие да... кризисно да управляват този проблем. Сега, най-важната тема, която беше засегната, е темата за реиндустриализацията, която те я представят едва ли не като панацея за решаване на проблемите с безработица и доходи, които са най-големият проблем на България. А между другото не трябва да си затваряме и да си заравяме главата в пясъка, че след кризата за разлика от Европейския съюз България не може да изплува, а и не може да започне истинско възстановяване на
икономиката. Това е проблемът и той се усеща през огромната безработица, през намалелите доходи. Тези проблеми...
Водеща: Данните, които каза в началото в своето изявление премиерът Орешарски, бяха, че са се увеличили заявените работни места.
М. Димитров: Има... Вижте, това не е вярно икономически и не е вярно, ще го разбере всеки ваш слушател от цялата страна, вие сте национално радио, защото при такъв размер на безработицата е ясно, че няма... няма положителна тенденция. И най-важното е, че с реиндустриализация този проблем не може да бъде решен, защото реиндустриализация в смисъл национализация, наливане на пари в държавни предприятия, каквото беше разказвано от различни представители на управляващото мнозинство, е нещо, което Жан Виденов и Румен Гечев направиха 1995 г. в България и това доведе единствено до национална катастрофа и до фалит на много банки в...
Водеща: Казахте, че става дума за... как да кажа, увеличаване на инвестициите, а не за наливане на държавни пари в тези предприятия, ако съм разбрала правилно?
М. Димитров: Така, те днес се опитаха да коригират собствената си представа, която създаваха за понятието реиндустриализация, разбирайки явно, че са направили голям гаф до момента с това, което беше представено. Но истината е, че оттласкването на
България от всички тези промени първо минава през едно управление, което да има политическо доверие. Тоест, ако България в момента е сложена в графата "рискови страни" от чисто политическа гледна точка, така че няма как да бъдат спечелени нови инвеститори и да дръпнем напред. Това е първото условие за изваждане на България от проблемната ситуация, в която се намира. Тоест няма как да привлечеш инвестиция, ако си загубил доверието на собствения си народ, камо ли да убедиш външни фактори и хора с възможности да дойдат и да инвестират в България на един несигурен политически терен. Това е елементарно, вижте в Украйна какво се случи. С първите белези за политическа несигурност икономиката тръгна рязко да се влошава.
       
Водеща: Ще се промени ли отношението към политиката с подобен тип дискусии?
М. Димитров: Аз не смятам, че са ни помогнали в нещо или че ситуацията е станала по-прозрачна след днешната пресконференция. Другата част от кризисния пиар, който беше проведен, е... знаете, че самата управляваща втора тройна коалиция постави критерий да има повече от половината евродепутати, за да запази властта си.
Забелязахте, че днес те се отметнаха от това... от целта, която сами поставиха, и казаха, че правителството едва ли не при всяко едно развитие на ситуацията трябва да изкара своя мандат. Независимо колко евродепутати БСП, ДПС и "Атака", трите управляващи партии, което означава, че виждат политически проблеми, които се опитват да решават, и сами се отмятат от цели, които са си поставили.
Водеща: Към социалната политика какво бихте добави. Говорехте за...
М. Димитров: Социалната политика...
Водеща: ...да, добавки, великденски, коледни, това да бъде не просто предизборно, а да си е регламентирано.
М. Димитров: Социална политика може да прави само една държава в растеж, в икономически растеж. Тоест трябва първо да се произведе, защото, като няма, не може да се прави истинска социална политика и разпределението на няколко лева на месечна или годишна база не решава проблеми. И изглежда само като показна популистка... тоест истинската социална политика може да дойде само през растеж, който е свързан и с инвестиции, както говорихме, и с растеж, истински растеж на доходите идва оттам. А
знаете ли, това, с което започнах, но не го доизясних, скоро правех детайлен анализ на възстановяването след кризата и виждам, че България има с пъти по-нисък растеж на икономиката от водещите Естония, Словакия, ако искате. Тоест няма ги икономическите резултати. И като ги няма икономическите резултати, не може да има истинска социална политика, не може да има растеж на доходите и не може да има съществена промяна на това, което се случва в момента в България.



0 comments:

Публикуване на коментар