Меглена Кунева: Да се направи преоценка на средствата, които се дават за временна заетост


Да се направи преоценка на европейските средства, които се дават за временна заетост. Тази заетост не е най-правилната социална политика. Всички програми, даващи старт на младите хора и стимулиращи предприемачеството носят положителен ефект, докато временната заетост се използва за предизборно даване на някаква сигурност за 3 - 6 месеца през европейски средства, което генерално не решава проблема на хората без работа. Европарите да отиват за стимулиране на предприемачеството, семеен и малък бизнес, които създават работни места, а държавата да спре да пречи с лоша инфраструктура, липса на достъп до кредити и бавно и лошо административно обслужване.

Това каза на брифинг в Пазарджик днес лидерът на „Движение България на гражданите“ и водач на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева. Тя подчерта, че реформаторите ще имат силна социална програма, защото е недопустимо България да е в графата „бедни страни“, а за социална политика да не се говори. Реформаторският блок е необходимата политическа сила не само за европейските избори, но и занапред. Той може да даде важен принос към сигурността, справедливостта, нормализирането на икономическата среда и дълбоките реформи в здравеопазването, образованието и за повече работни места.

По думите на Кунева, Европейските избори са един от механизмите в България за вземане на най-важните решения за икономическия растеж и повишаване на доходите, като тя посочи, че за намаляване на безработицата не може да се говори, ако няма икономически стимули и ясни управленски приоритети.

Попитана кои са избирателите на Реформаторския блок, Меглена Кунева отговори, че разчита на средната класа и на хората със средни доходи – това е групата, която най-добре припознава нашите ценности и оценява като нас нуждата от реформи, каза тя. Без РБ политическият терен би бил беден и едностранчив, допълни още водачът на листата на реформаторите и разкритикува политическите сили, че занимават хората с разговори за себе си, вместо с решения на важните европейски и български проблеми.

Тя съобщи, че след обявяването на листата миналата седмица вече е посетила Бургас, Пазарджик, Асеновград и обиколките и срещите в страната са интензивни. Тези избори за първи път ще са с преференциален вот и се надявам всички от реформаторската листа да са много активна, добави тя. За другите партии от Блока Меглена Кунева каза, че разчитат една на друга и това е ефектът от съюзяването на петте сили в РБ. „Съединението прави силата“ е нещо, в което аз вярвам и виждам как хората се доверяват на Блока, защото знаят историята и лицата на партиите в него и ни виждат в здрав съюз, добави още тя.

Четирима от членовете на Изпълнителния съвет на ДБГ присъстваха на преизбирането на Бойка Маринска за областен координатор на ДБГ – Пазарджик. Тя бе избрана за втори мандат с пълно единодушие като безспорен човек за нашата структура, коментира избора й Меглена Кунева.

По-късно през деня Меглена Кунева, Светослав Малинов и Николай Ненчев от листата на Реформаторския блок ще проведат срещи със симпатизанти на РБ в Асеновград.

0 comments:

Публикуване на коментар