Меглена Кунева: Всеки глас за мен е глас за Реформаторския блок, тримата главни преговарящи за влизането в ЕС сме от РБ


Всеки глас за мен е глас за Реформаторския блок. Искам Блокът да успее и затова поех трудна задача да водя листата. Когато беше гласувана моята кандидатура за водач на листата на РБ в събота, казах, че ако беше жив Александър Божков, и тримата главни преговарящи на България за влизането в ЕС щяхме да сме в залата.Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ и водач на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева пред БНТ тази сутрин.

Водачеството на листата, по думите й, означава и готовност за участие в публични дебати заедно с проевропейски настроените други водачи на листи. Кунева подчерта, че важните теми за доходите, работните места и енергийната независимост са теми за бъдещето на България и също толкова важни за ЕС. Дебатите ще подредят националните приоритети и от гледна точка на Европа, и от гледна точка на чисто българския интерес, защото полезното за България, трябва да бъде важно и за ЕС, подчерта още Кунева. Аз поех преговорите от Владимир Кисьов и поех същата цел - България да е член на ЕС. Като главен преговарящ имах пълен поглед върху проблемите на държавата ни и знам кой беше националният интерес. Ние постигнахме членството в ЕС. Сега мои опоненти ще бъдат двамата кандидати на Левицата: на БСП - г-н Станишев и  бившият външен министър г-н Калфин, които са от семейството на ПЕС.

По думите й, тези избори са решаващи за реформаторите, като Блокът е траен политически съюз не само за европейските, но и за парламентарни, местни и всички следващи избори. РБ се създаде за 9 месеца чрез консенсус и балансиране на интересите, както и самият Европейски съюз - стъпка по стъпка, не за един ден, с преговори и с цивилизованост, подчерта тя.

Помолена да коментира думите на Иван Костов, че на изборите ще гласува преференциално, Меглена Кунева заяви, че законът гарантира правото му на преференциален вот и както например Найден Зеленогорски би могъл да се ползва от това право по начин, който счита за правилен, така може да го направи и всеки друг.

На въпрос за участието на гражданите в листата на РБ, Кунева обясни, че опитът на ДБГ показва, че са нужни около 2 години - време, с което РБ още не разполага - за да се утвърди като партийно лице един експерт. Ние имаме такъв експерт в темите за правосъдието и сигурността като Йонко Грозев, даде пример тя като добави и Димо Бечев от ГС на Реформаторския блок като такъв експерт. Кунева съобщи, че в сряда ще предложи на Изпълнителния съвет на Блока тя да се оттегли от водачеството на Групата по външна политика на РБ, за да го поеме Димо Бечев, чието име трябва да се утвърждава политически.

На въпрос за лидера на СДС Божидар Лукарски, Кунева каза, че той е председател на предизборния щаб на РБ и единството на Блока е постигнато и необратимо, като тя не се притеснява от спекулативните „фойерверки“, които се пускат, за да разсейват хората.
На въпрос за предстоящия КСНС и позицията на България за Украйна и Русия, Кунева подчерта, че има обща посока с вече изразената от Томислав Дончев позиция. По думите й, е редно политиците да се водят от, първо, факта, че е нарушен международен договор от страна на Русия и по време на референдума е имало демонстративно присъствие на руски войски, и второ, от търговските и икономически измерения на кризата върху България и санкциите на ЕС към Русия.


Пресофис, Реформаторски блок
24 март 2014 г.

1 comments:

  1. Реформаторският блок щеше да има по-голям успех, ако не бяха сложили Кунева в листата. Заради нея много хора ще предпочетат да гласуват за ГЕРБ. Защо бе нужно да се върви като напук на избирателите, не стана ясно. Целта каква е - да се угоди на Кунева или да се сплоти дясното? Мисля, че е грешно предложението. Дано да греша.

    ОтговорИзтриване