Милен Керемедчиев: Задълженията между фирмите ще растат, инвестициите паднаха 10 пъти

Икономиката на България привличаше до 6 млрд. долара чужди инвестиции годишно. Сега те са паднали над 10 пъти, а чуждите фирми напускат страната. Нашите ще продължават да потъват в задлъжнялост, защото няма „свежи пари“ и защото шепа български фирми контролират родната икономика. Това каза в интервю за радио К2 днес Милен Керемедчиев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“.

Той добави, че отливът на чужди инвеститори от България започва от супермаркети и големи вериги и стига до банки, предприятия и стабилни строителни компании. На тяхно място влизат български фирми, но те нямат свеж капитал, и когато в една затворена система се въртят такива пари, задлъжнялостта се качва, обясни още членът на ИС на ДБГ.

По думите му, хората в страната задават различни въпроси от темите, по които се карат политиците, като изброи, че работните места, бизнес-климатът, ниските доходи и високата безработица са единственото важно за гражданите.

По думите му, България е много вероятно да е изправена пред газова криза като тази от 2009 г. Запасите ни са за между 5 и 15 дни, казват експерти, а всички прогнози за икономически растеж и спокойна зима са популизъм, категоричен бе той. Президентът Путин прибра войските си обратно в базите, защото може да оказва въздействие на Украйна с всички икономически и финансови лостове, добави Керемедчиев, като напомни, че Украйна има 35 млрд. долара дълг, а 50 % от износа й е към Русия. Това значи, че ако се вдигнат митата, което Путин заяви, това ще съсипе украинската икономика, прогнозира Керемедчиев, като добави, че Русия няма нужда от военни действия, защото има икономически лостове като вдигане цената на газа или спиране на доставките.

На въпрос как това ще се отрази на българската икономика, членът на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ каза, че 55 % от износа на България е към европейски страни, което значи, че ако икономиката на ЕС се съживява, и България ще е добре. Но облакът на газовата криза е над нашите глави и за ръст на икономиката е твърде смело да се говори, категоричен бе той. По думите му, електроразпределителните дружества искат вдигане цената на тока в пъти, което води до напрежението, установено от синдикалните лидери в техния анализ за вероятни предсрочни избори.

Помолен да коментира плановете на правителството за реиндустриализация, Милен Керемедчиев обясни, че няма икономическа мисъл в т.нар реиндустриализация, която за управляващите е национализация тип „БГА Балкан“ или наливане на 50 млн.лева в „Химко“, вместо да се продаде на някой от тримата кандидати за купувач. Национализация им се върти в главите на управляващите, коментира Милен Керемедчиев, като свърза темата за несигурната икономическа среда и с нарастването на влоговете на гражданите в банките на почти 2 млрд. лева. Той добави, че това говори за страха на хората да инвестират средствата си, за липса на доверие в икономиката и за лошо управлявана бизнес-среда, при която хората се боят да поемат рискове.


Пресофис, 5 март 2014 г.

1 comments:

  1. Много верен анализ. За мен като човек от бизнеса, където мрежата от колеги и клиенти дава много точна представа за връзката бизнес среда - психологическа нагласа на хората, подобни заключения напълно се покриват с казаното от М.Керемедчиев.

    ОтговорИзтриване