Реформаторският блок: Настояваме вътрешният министър да съобщи нивото на битовата престъпност, а на КСНС при президента да се разгледа проблема

Пресконференция на Реформаторския блок
Реформаторите ще търсят среща с Президента за налагане на вето на проекта на БСП за Изборен кодекс.

Днес в 13,30 ч. Радан Кънев, по решение на Реформаторския блок, ще се срещне със студентите окупирали Ректората, след техния публичен апел

Настояваме вътрешният министър да съобщи публично какво е нивото на битовата престъпност в страната, а на предстоящия КСНС при президента да се разгледа проблема. Вместо да пази често празният парламент, полицията да се върне по населените места и да си изпълнява функциите. Полицаи от цялата страна са командировани в София, докато престъпни банди безчинстват в селата и застрашават имуществото и живота на гражданите. Това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес Николай Ненчев (БЗНС), в която участваха още Найден Зеленогорски (ДБГ) и Петър Славов и Проф. Тодор Танев от Гражданския съвет.

Найден Зеленогорски подчерта, че Реформаторският блок предлага пакет от мерки за реформи в правосъдието, сред които е и реформата в МВР. Подчертахме местните полицейски ръководители да се назначават във взаимодействие с местната власт и население, каза още Зеленогорски. Той обяви, че е масова практика патрулните коли на МВР да обикалят с бензин, който се плаща от общините, и добави, че РБ настоява да се намалят полицаите с административни функции, за сметка на полицаите по населените места. Кметовете и „паравоенни формирования“ от ловни дружинки осъществяват действия по защита на населението в селата от бандити. Това е недопустимо, България не е във военно положение все още, котегоричен бе Зеленогорски и риторично попита кой пази гражданите и обществения ред извън столицата, докато полицаите от различни областни дирекции са командировани в София против протестиращите.

Петър Славов от Гражданския съвет разкритикува остро проекта на БСП за Изборния кодекс и обясни, че дългоочакваният избор на професионална изборна администрация няма да се случи. Изборът ще е толкова професионален, колкото беше изборът на шеф на ДАНС, допълни Славов и коментира, че проектът отнема правомощията на президената, защото на практика мнозинството на БСП и ДПС ще назначава изборната администрация и то по процедура,  която не е разписана и ясна. Като втори голям негатив на проекта на БСП Славов посочи, че мажоритарният избор на практика няма да е факт. По думите му, БСП, ДПС и ГЕРБ отмениха преференцията като възможност в стария Изборен кодекс, а сега БСП имитират, че я връщат, като за евроизборите завишават критериите, с което практически хората с вота си няма да могат да променята подредбата в партийните листи, т.е. да упражнят преференциален вот.

Славов определи като лъжа, че проектът на БСП бил съобразен с гражданските организации, като посочи, че най-авторитетните от тях са напуснали демонстративно обсъжданията и са ги определили като фарс. Славов допълни, че реформаторите ще поискат среща с президента и ще настояват за налагане на вето върху този Изборен кодекс, като президентът достатъчно рано да предупреди вносителите от БСП, че ще използва правото си на вето, за да спре манипулациите навреме.

В проекта няма предвидено изчистване на списъците от тези около 1 млн. мъртви души, няма организиране на регионални преброителни центрове, няма избор на професионална ЦИК, българите в чужбина ще трябва да се молят на консулствата да откриват изборни секции, т.е. БСП и ДПС се опитват да вземат служебна победа и да опорочат още веднъж изборите, категоричен бе Зеленогорски от ДБГ.

Проф. Тодор Танев от Граждансикят съвет съобщи, че в 13,30 ч. Радан Кънев като представител на Реформаторскят блок ще бъде пред входа на Софийския университе,  за да се срещне с представители на окупиралите Ректората. Той ще е там в отговор на тяхното обръщение, с групово решение на Реформаторсикя блок, обясни Танев.

Студентите търсят  нас като представители на професионалната гилдия в политиката, защото ние като РБ имаме ноу-хау какво да се свърши в страната като реформи. Целта е да се установи връзка между нас, които подкрепяме гражданските искания, и студентите, които се обърнаха публично с призив за подкрепа, в опит да дадем улица, перспектива, а не да подкрепим или не окупацията, категоричен бе представителят на Гражданския съвет към РБ. Проф.Танев бе категоричен, че РБ е против насилието в университетите и е срещу оставането във всеки следващ ден на настоящото управление.

Реформаторски блок
27 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар