Меглена Кунева: „Движение България на гражданите“ възникна като контрапункт на уволненията и притискането на бизнеса при управлението на ГЕРБ

лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева
ДБГ възникна като контрапункт и на уволненията, и на притискането на бизнеса при управлението на ГЕРБ. Избирателите ни в Плевен, Хасково, Пловдив и в страната не приемат поведението на ГЕРБ по места. Трябва да се направи така, че избирателите да върнат доверието си в политическото през Реформаторския блок, а аз няма да направя нищо, което гласувалите за нас хора не искат. Това казва днес пред „24 часа“ лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

По думите й, ръководствата на БСП, ДПС и „Атака" съсипват избирателите си. Аз не мисля, че и най-твърдите ядра в момента могат да кажат: „Аз гласувах за това." Опитът им да плашат с „Ако не сме ние, кой ще дойде?" е детински. Българите нито са неинтелигентни, нито са недемократични“, заявява в интервюто си Кунева.

Тя коментира, че само през ЕС можем да бъде изтеглена държавата от кризата. „За мен обаче Европа в момента трябва да се защитава в България от коалиция като тази, която може да приеме „Атака" за партньор. Ако България не беше в ЕС, щеше да има ситуация, близка до тази в Украйна“, аргументира се лидерът на ДБГ и добавя, че управляващите разчитат кризата във властта да отмине като природно явление.

Според председателя на „Движение България на гражданите“ до март има възможност да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, като не става дума за личен елемент и какво е изгодно или не на една или друга политическа сила, а за това България да напредне поне малко и поне в някои области. Поне в негативната оценка сякаш националното съгласие е постигнато, казва тя пред изданието, като подчертава, че първа крачка от спасяване на държавата е да не й се губи времето с кабинет, който няма да направи нищо, освен да задържи властта - неизвестно за кого и за какво.

Кунева казва още, че гражданските протести са свършили своята работа като открито и категорично хората са заявили какво искат, а сега следват европейските избори, и предсрочен парламентарен вот, които да са венецът на тази гражданска воля.

Посланието на  критичния евродоклад по Механизма за сътрудничество и проверка гласи, че ЕК няма доверие в подхода на управляващите партии и това е силен сигнал към гражданите, според Кунева. Шокирана съм как може едни партийни централи да подложат на такова унижение хората, които са гласували за тях. Не, те не са им в джоба и не са крепостни, коментира още тя по повод нашумяло в последните дни изказване за симпатизантите на БСП като „леви хора“.

По въпроса за проекта на БСП за новия Изборен кодекс Меглена Кунева посочва, че е лъжа, че проектът създава професионална изборна администрация, защото в него няма и президентска квота в състава на ЦИК, което значи, че ЦИК вече е изцяло в ръцете на управляващите. Изборите няма как да са честни, защото партийно назначеният ЦИК ще назначи партийни районни и секционни избирателни комисии. Лъжа е, че се въвежда и мажоритарен избор със 7%, което е смешен праг. Няма нищо от нещата, които препоръчахме, допълва още Меглена Кунева, като изброява исканията на ДБГ и РБ – изчистване на списъците от „мъртви души“, активна регистрация на гласоподавателите, работещо преференциално гласуване, въвеждане на преброителни центрове, за да пресекат купуването на гласове и контролирания вот. Няма да се образуват и автоматично секции в държавите с консулски и посланически служби, т.е. купиха си време, категорична е в оценката си за управляващите Меглена Кунева.

На въпрос дали подкрепя задължителното гласуване, тя отговаря, че не  толкова вписването на вота като задължителен, а гражданската убеденост на всеки да отиде и да гласува е решението, като задължителното гласуване, по думите й,  всеки гражданин трябва да го реши сам пред себе си.

Пресофис
29.01.2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар