Атанас Славов: Казусът "Пеевски" сериозно разклати авторитета на Конституционния съд

Конституционния съд
Вчерашното решение на Конституционния съд е апология на Пеевски и на действията на парламента по казуса. Нищо повече не произтича от определението на съда. То е вътрешно противоречиво като заключение. Това каза в предаването "Преди всички" специалистът по конституционно право Атанас Славов, след като вчера Конституционният съд обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев решението на Народното събрание, с което беше отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, да бъде обявено за противоконституционно.

За мен има стратегия и тя е с всички възможни средства да се легитимира това, което се случи лятото с избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Ако се анализират първото решение с тълкувателното решение и последното определение, те взаимно си противоречат, допускат неща, които очевидно не са така, с една цел – да легитимират това, което вече се е случило. Това е дългосрочната стратегия за мен. От там нататък са възможни всякакви юридически хватки, за да бъде постигната тази цел. Слава Богу, не всички контитуционни съдии участваха в тази стратегия. Действително пада сериозна сянка върху Конституционния съд като институция, но на този фон отделни съдии излизат на преден план като несъучастници на правенето на статуквото, коментира заключението на съдиите Атанас Славов.
Той каза, че в определението на съда има няколко точки, които притесняват като анализ:

Там се казва, че подаденото отворено писмо до медиите, заедно с оттеглената оставка имат конститутивното значение на оставка от председателския пост на ДАНС. Виждате ли до какви абсурди достигаме, за да обосновем една порочна практика. Не може подадена оставка под формата на отворено писмо до медиите да има правно значение. Това просто е абсурд.

Трите акта на КС би трябвало да се изучават от студентите по конституционно право, смята юристът. Той обясни, че вече е започнал с негови студенти да анализират абсурдите в тези решения.

Казусът "Пеевски" сериозно разклати авторитета на Конституционния съд. От тук нататък всяко едно решение ще бъде оглеждано от всички страни дали няма някакви лобистки интереси, които се прокарват с него. /…/ Това се вписва в общата картинка, в която живеем, посочи Атанас Славов.

Той коментира още, че ако не бъде свален имунитетът на Волен Сидеров и не се стигне до наказателно преследване, сигналът ще е, че не управляват правото и институциите, а кланове и кръгове зад тях.

Новината е сайта на БНР Атанас Славов: Казусът "Пеевски" сериозно разклати авторитета на Конституционния съд

0 comments:

Публикуване на коментар