Йонко Грозев: Искаме парламентарна анкетна комисия да разследва скандала с телевизия АРТЕ

зам.председателят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев на днешната извънредна пресконференция на РБ
Искаме парламентарна анкетна комисия да разследва скандала с обществената немско-френска телевизия АРТЕ. Той осветли срастването между службите за сигурност, медиите и политиката в България. Това заяви зам.председателят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев на днешната извънредна пресконференция на РБ по повод скандала с телевизия АРТЕ. Преди дни публичната немско-френска телевизия излъчи разследване за имотите на депутата Делян  Пеевски, а кадри показаха как са извикани полицаи да спрат журналистическата работа на телевизионния екип, като след снимките е осъществен натиск върху оператора да изтрие заснетото.

От Рефораторския блок сме притеснени, че българският парламент няма да си свърши работата по проверката на разделението на властите в държавата и ролята на задкулисието в публичността и затова ще сезираме евроструктурите за мониторинг и еврокомисар Нели Крус за скандала, съобщи още Йонко Грозев. Той допълни, че ще е показателно как ГЕРБ гледат на това срастване на медийна и икономическа власт със службите за сигурност и дали проявява активно и смислено поведение по въпроса. Грозев декларира от името на Реформаторския блок, че е налице практическа готовност за законодателни промени в защита на свободата на медиите и спиране процеса на овладяване на медийния пазар от икономическото задкулисие  и от репресивния апарат на държавата.

Разследването на АРТЕ и събитията около него, по думите на правозащитника, са показателни за злоупотребите с медийна власт в България, заяви още Грозев като допълни, че този начин на управление се нарича власт на задкулисието в мафиотизирана държава.

Йонко Грозев посочи, че полицията се е задействала по сигнал за нещо, което не представлява нарушение на обществения ред, защото телевизионният екип е снимал на улицата дома на българския политик Пеевски и това не е нарушение на международните стандарти за свободно изразяване. Той допълни, че медийното отразване дори е задължение за разследване на икономическото състояние на всеки влиятелен политик. Той каза още, че МВР реагира като спира това разследване, защото очевидно е изтекла информация към полицията да се окаже натиск върху хора от ТВ-екипа, но няма ясно обяснение на МВР как е изтекла тази информация към полицията. За нас това е индикация защо в българската журналистика няма разследващи репортажи за властимащите и за злоупотребите с политическа власт и с власт в службите за сигурност, допълни зам.председателят на ДБГ и повтори, че парламентарна анкетна комисия за тази злоупотреба е задължителна.

Пеевски е фактическият шеф на ДАНС, а Писанчев само изпълнява негови заповеди, допълни Петър Москов от ДСБ. Медиите на Пеевски стават публични бухалки на службите за сигурност срещу неудобните говорители на гражданите, които се обявяват против недемократичното срастване на властите, допълни той.

Проф. Нели Огнянова заяви, че през 2013 г. Европейският парламент прие резолюция за свободата на медиите, а през 2014 година в европейска България една публична немско-френска телевизия не може да си свърши своята работата като отразява събитие от общ интерес. Тя определи това като тенденция и посочи събитията около уволненията на водещи български журналисти от Дойче веле, цензурирането на интервю на немския посланик от медия на Пеевски и редица други. Категорично се противопоставяме на оказването на натиск и създаването на невъзможност на журналистите да си свършат работата, заяви още проф. Огнянова.

Пресофис
16 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар