Меглена Кунева: Сърбия и България имат голям интерес да работят заедно за евроинтеграцията

Меглена Кунева
Трябва да впрегнем всичките си сили - това означава да се разшири не просто Европа, а да се увеличи сигурността и просперитетът на България. Съвсем различно е, когато инвестираш в един регион, в който държавите правят икономика заедно със съседите си и развиват заедно пазарите си, и който е готов да прави политика в духа на  Европа на регионите, вместо да се парцелираме икономически  и политически. И двете страни - Сърбия и България - имат огромен интерес да работят заедно. Това коментира за БТА бившият еврокомисар и лидер на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева по повод започването на преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Меглена Кунева изпрати поздравителни адреси до президента, премиера, вицепремиера, министъра на европейската интеграция и министъра на външните работи на Сърбия.

По думите й, ЕС може да утвърди своето присъствие и да направи така, че Европа да значи повече на световната сцена точно през Балканите. България трябва да отбележи началото на преговорите на Сърбия с ЕС подобаващо - не само от политическа, а и от икономическа, културна и от гледна точка на гражданите. Щастлива случайност, че точно по време на Гръцкото председателство започват преговорите между Сърбия и Евросъюза, коментира още Кунева.

Надявам се и моята цел е България да бъде страна, която може да окуражава европейския ентусиазъм и да стимулира европейска увереност и перспектива пред съседите си, които тепърва тръгват по пътя на интеграцияте в ЕС, допълни Кунева. Много трудни времена предстоят, но европейският план е важен за всички ни както европейци, така и като граждании на Балканите, подчерта тя.

Кунева пожела успех на Сърбия и обеща съдействие в качеството си и на бивш главен преговарящ за България, и на първи български еврокомисар, както и това на Реформаторския блок, в който участва „Движение България на гражданите“.

Пресофис
21 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар