Меглена Кунева: Само РБ знае какво и как да се направи, за да отпадне Мониторинговия механизъм за България

лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по време на пресконференцията на Групата по външна политика на Реформаторския блок
Само РБ има отговор как и какво трябва да се направи, за да отпадне Мониторинговия механизъм и какво да се промени в сферата на правосъдието  и вътрешния ред, състоянието на които бяха  критикувани от  ЕК в доклада по Механизма. Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по време на пресконференцията на Групата по външна политика на Реформаторския блок.

Отговорът, който управляващите дадоха на критиките на евродоклада, внушава, че всички български политици могат толкова, колкото пише в доклада, което категорично не е вярно. Аз съм защитила националния интерес и нямам никакво съмнение, че съм си свършила работата си, след като 13 милиарда европейски средства все пак бяха договорени, допълни Кунева и добави, че също може да се каже и за Даниел Вълчев, който по думите й е единственият образователен министър, направил сериозна реформа в сектора.

Като Реформаторски блок ние знаем как да управляваме реформите по план и ще направим така, че не просто да отпадне мониторинговият механизъм, но България да достигне до средно европейски стандарт в областта на правосъдието и справедливостта, заяви лидерът на ДБГ. Знаем как да го направим и нашата програма е възприета от професионалната гилдия, което е възлово важно, допълни Кунева. Промяна в Конституцията е нашата обединяваща цел, допълни Кунева и подчерта, че никой в българския парламент не знае нито кой назначи Пеевски за шеф на ДАНС, нито кой сложи Сидеров за шеф на комисията по етика, нито знаят какви реформи и как да се направят. РБ няма да ползва услугите на Сидеров и подобни популистки партии, подчерта тя и допълни, не очаквайте ЕК да напише плана за излизане от ситуацията. Ние, в Реформаторския блок, предложихме мерки далеч преди докладът на ЕК да излезе, допълни още тя и посочи публичните и прозрачни назначения в съдебната система като стъпки от първостепенно значение, както и разделянето на ВСС на две „камари“ – на съдиите и отделно на прокурорите.

ГЕРБ да гласуват „против“  в пленарна зала като истинска опозиция, а не да просто да излизат от залата, когато се гласува например кандидатурата за поста главен съдебен инспектор, призова още Меглена Кунева.

По повод събитията в Украйна, евродепутатът Светослав Малинов каза, че всеки народ би реагирал като украинския, защото Янукович по време на предизборната си кампания е обещавал европейска ориентация, а сега се отказа от заявеното членство в ЕС. Протестите в Украйна избухнаха защото управляващиет се обърнаха срещу проевропейското мнозинство от граждани, допълни той и подчерта, че това ще е съдбата на всяко правителство дръзнало да застане срещу интересите на обществото.

Борис Станимиров от ДСБ заяви, че кървавите събития в Киев ни дават нагледен пример, че човешкият живот  е над всичко в европейската ценностна система. Ако България не беше член на ЕС, нощта на „белия автобус“ щеше да наподобява на събитията по улицията на Киев, каза той, напомняйки начина, по който българската полиция изведе депутатите от парламента по време на гражданските протести в София.

Димитър Бечев   от Гражданския съвет  на РБ заяви, че украинският премиер Вектор Янукович играе играта на Асад, като окървавява мирните протести на гражданите. Той каза, че е недопустимо български управляващи да легитимират по такъв груб начин властта на Асад, като отиват при него, визирайки депутата от БСП Страхил Ангелов, който посети Сирия.

България трябва да се профилира в НАТО и ЕС, заяви Соломон Паси, основател и председател на Атлантическия клуб в България, който днес гостува на Групата за външна политика на РБ и участва в брифинга. Като възможно профилиране той посочи разузнаването, кибер отбраната, авиация, военната медицина, космическите изследвания. България пропуска своите позиции, каза той и посочи, че е възможно страната ни да стане водеща в областта на потребителската политика на ЕС след като г-жа Кунева като първи еврокомисар водеше този ресорс в ЕК. По думите му, отказът от членство в Европейската космическа агенция на България, която е със славата на 6-та космическа сила, е отказ от големи ползи за страната, каза Паси.

Моята тревога е, че за миналия програмен период България не използва средствата за научни изследвания, които бяха договорени . В периода 2014 – 2020 година за сектора наука и иновации се отделя голямо финансиране, заяви Меглена Кунева.

Реформаторски блок
24 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар