Меглена Кунева: В Гърция реформите дават резултат. България може да увеличи авторитета си чрез Гръцкото председателство

В Гърция реформите, за които настоя Европейският съюз, вече дават резултат – растеж на БВП, финансова стабилност и дисциплина и България може да увеличи авторитета си на Балканите с началото на Гръцкото председателство на Съюза. Това заяви лидерът на ДБГ и координатор на Групата по външна политика на Реформаторския блок Меглена Кунева на технически брифинг днес.

По думите й, държавите  на Балканите твърде много си приличат по редица проблеми и активността на България по отношение на приоритетите на Гръцкото председателство, ще допринесе за  решения в полза на региона и Европа. Тя посочи, че Групата по външна политика на Блока определя като най-важни събития на 2013 година, които ще се отразят и на 2014, събитията в Сирия и бежанският поток към България, отношенията Русия – Украйна – ЕС, политическата ситуация в Турция и началото на преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Кунева коментира, че експортът на България се е увеличил, като голям принос към това има IT-секторът. Милен Керемедчиев от Изпълнителния съвет на ДБГ, член на Групата, добави, че добрите новини за увеличиение на експорта на България не се дължат на усилията на това управление, а на раздвижването в ЕС. По думите му, 55 % от износа и 50 % от вноса на България е със страни от ЕС, но България върви по течението, докато Европа се отърсва от кризата. Керемедчиев очерта като закъсняло с години изпращането на български търговски представители в страни като  Кувейт, Саудитска Арабия и други източни държави и че не се прави достатъчно от правителството за оживяване на търговските връзки в тази посока.

Евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ) съобщи, че след 20 януари Европейският парламент чрез Комисията си по правораздаване и граждански свободи ще осъществи мисия в България за условията на живот на сирийските бежанци. Малинов е част от състава на масията и обясни, че докладът след посещението ще даде препоръки за последващи решения за помощ към България, в т.ч. и за финансиране. Започнахме от ниско ниво – България не се справи с бежанската вълна, вкл. с елементарни дейности по изхранването на хората, въпреки че има задължения по международни договори. Меглена Кунева добави, че и в момента няма яснота в обществото за начина, по който се харчат средствата от Европа за бежанците, че не е ясно дали администрацията назначава компетентни служители, още повече че те работят по международно право с преки последствия за България, като постави въпроса и за прозрачността на конкурсите, контрола върху средствата и  борбата с корупцията.

Малинов добави, че България трябва да се възползва от общата политика по миграцията, предложена от държави с опит с бежански вълни като Гърция, Малта, Кипър и Италия.  По отношение на Русия, Светослав Малинов каза, че ЕС скъсва с илюзията за Русия на Путин, което стана очевидно след неуспеха на Източното партньорство с Украйна и добави, че така ЕС се сближава с позицията за Русия на Реформаторския блок и на партиите в него през годините.

Членът на Гражданския съвет на РБ и член на бюрото на Европейския съвет по външна политика Димитър Бечев добави, че без ЕС демокрацията в Турция няма да напредне бързо и в интерес на България е да настоява за отварянето на преговорните глави 23 и 24 глави – основни свободи и съдебна власт; вътрешен ред и сигурност.  Той направи паралел между Турция и състоянието в България – зависими медии, слаба опозиция в парламента, която не може да е коректив на управлението, скандални държавни поръчки, свръхконцентрация на власт.

Бечев разкритикува и поведението на министър Вигенин. По думите му, министърът вкарва България в опасна игра, защото преди броени дни, при посещението си в Скопие, казва, че България ще помогне на съседната си страна, а преди това, в Атина, Вигенин е направил крачка назад в българската позиция, наричайки РМакедония по обиден начин, който тогава предизвика скандал. Сега махалото отива в обратната посока, добави Бечев, и така България, благодарение на Вигенин, за пореден път постъпва недалновидно, като се лута от твърда към много мека позиция.

Бечев напомни, че на 21 януари и друга съседна страна – Сърбия, започва преговори за присъединяване към ЕС и България трябва да защити интересите си, вкл. икономическите и свързаните с основните свободи в региона.

1 comments:

  1. Проблемите в нашата страна ставах все повече и все по големи.Особено преди седмици с всичките тези сирийци,които дойдоха на наша територия, за да се спасят от тяхната страна беше доста тежко.Сега като че ли вече вълната от бежанци понамаля или спряха да говорят по новините и да пишат във вестниците.Едни знам, че си остават тук,но по - голямата част искат да отидат до Германия където да се остановът, тук стандарта им на живот е твърде нисък. Това, че и Европейският парламент чрез Комисията си по правораздаване и граждански свободи ще осъществи мисията в България за условията на живот на всички сирийските бежанци е едно.Все пак всички видяхме в какви услови бяха принудени да живеят макари за кратко.

    ОтговорИзтриване