Позиция на Реформаторския Блок по проваления избор на Гл.инспектор към ВСС и отправените 'оферти' за номиниране на кандидат от реформаторите

През изминалата година представители на Реформаторския блок нееднократно предупреждаваха, че продължаването на дейността, след изтичане на мандата на Главния инспектор към ВСС на 9.01.2013г., представлява нарушение на закона. Независимо от това, наместо да бъде избран нов Гл.инспектор, при спазване разпоредбите на Конституцията и в съответствие с процедурата в Закона за съдебната власт, до м.ноември 2013г. тези функции продължаваше да изпълнява гл.инспектор с изтекъл мандат, а две паркаментарни мнозинства-това на ГЕРБ в41-то НС и сегашното на БСП и ДСП не предприеха нищо, с всички последици от това.

Навръх коледните празници през декември 2013г., притеснено от очаквания критичен евродоклад за България, мнозинството на БСП и ДПС се опита ударно, в нарушение на закона и при съмнения за тайна договорка, да реализира една единствена кандидатура за поста. От Реформаторския блок предупредихме незабавно, че подобни действия могат да имат само един резултат-провал и поредната делегитимация в очите на обществото на висша държавна институция. Острата реакция на Реформаториския блок срещу тези нелегитимни действия на управляващите доведоха до публичност на опорочената процедура и, поставени под силен обществен натиск,вносителите от БСП и ДПС бяха принудени да оттеглят единствената кандидатура за поста.

Реформаторския блок заявява, че единственият начин да се разреши поредният кадрови проблем,създаден последователно от ГЕРБ, БСП и ДПС, е чрез публична и открита процедура по номинация и избор на нов Главен инспектор към ВСС, с участието на неправителствения сектор, гражданските организации и извънпарламентарните партии и пред очите на цялото общество.

Реформаторският блок категорично отказва да приеме отправените „оферти“ за участие в задкулисно кадруване по досегашния модел, публично компрометиран след трикратно проваления избор на член-съдия на Конституционния съд миналата година, а сега и на Главен инспектор. Заявяваме,че само и единствено прилагането на модела „чисти ръце“ при новите номинациите– прозрачна процедура, спазване на закона, публичност на номинациите, проверка на кандидатите и готовност да отговарят на всички отправени към тях въпроси - може да възстанови доверието към институцията и да доведе до качествен избор.

Само и единствено тогава от Реформаторския блок бихме номинирали собствен кандидат, който, след като сам се подложи на тази процедура по проверка, в честна и открита конкуренция с останалите кандидати да се опита да докаже, че е най-подходящият кандидат с безупречна репутация, който да бъде избран на поста Главен инспектор от Народното събрание.

Реформаторски блок
31 януари 2014г.

0 comments:

Публикуване на коментар