М.Кунева в Пловдив: Изборният кодекс на БСП е популизъм, БСП се възползваха от гражданите

Меглена Кунева в Пловдив
Изборният кодекс на БСП е популизъм, БСП се възползваха от гражданите. Очаквах повече усилия. Стана ясно, че  ДПС управлява, БСП изпълнява, „Атака“ се възползва и прибира ползите. ГЕРБ уж трябваше са коригира десетилетните грешки на БСП, а ги умножи и усвои. РБ е единствената алтернатива и само от реформаторската енергия може да дойде истинската промяна. Това каза на пресконференция днес в Пловдив Меглена Кунева – лидер на "Движение България на гражданите".

БСП си послужи с гражданите при този Изборен кодекс и имитира гражданско участие. Преди почти две години, преди да има Реформаторски блок, "България на гражданите" даде публично предложения за промяна в Изборния кодекс, каза Меглена Кунева. Посочихме мерки като професионална изборна администрация, въвеждане на електронно и машинно гласуване, преференциален вот, намаляване на половина на партийните субсидии, ваучери, с които партиите директно да получават достъп до медийното време и място, за да има равнопоставеност и така че гражданите през медиите да имат достъп до информиран избор, допълни още тя и подчерта, че ГЕРБ не просто трябва да се разграничава като излиза от залата в парламента, а да гласува против, ако им стиска.

По думите на Кунева, Реформаторският блок е единствената алтернатива на управлението на БСП, ДПС и Атака.Как управляват без коалиционно споразумение и как носят отговорност е очевидно за хората и на евровота гражданите ще кажат ясно "не" на това управление, подчерта Меглена Кунева. Тя обясни, че Реформаторсикят блок ще направи ключови реформи в основните сектори икономика, правосъдие, гражданска и медийна среда и администрация и затова иска насочен мандат за до 2 години.

По думите на Кунева за 6 месеца БСП, ДПС и "Атака" не направиха нито едни избор за ключови позиции. От председател на ДАНС до съдебен инспектор – нямаше избор, имаше само скандални и безобразни назначения, даде пример Кунева и допълни, че докладът на ЕК то вчера не е пропуснал тези лоши практики.

Найден Зеленогорски каза, че този вариант на Изборния кодекс е опит за служебна победа на управляващите. Докладът на ЕК за състоянието на правосъдието доказава, че не могат да управляват и не знаят какво правят. Ще се задържат още 2-3 месеца и после 10 години няма да видят власт, прогнозира Зеленогорски и добави, че разцеплението на БСП е сериозен процес. По думите му, след като вече е очевидно за хората, че БСП не може да удържи, Реформаторският блок има перспектива да се борим за второто място.

Меглена Кунева анонсира, че утре Групата по външа политика на РБ ще даправи съвместна пресконференция, на кото е поканен и основателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, както и ще даде становище за ситуацията в Украйна и мисията на Еворпарламента в България по повод ситуацията със сирийските бежанци.

Тя анонсира, че Реформаторският блок следващата седмица ще обвяви управляващите си органи и позиции, говорител, разширяването на Граждански съвет и т.н.

Набираме критична маса, никой от нас не е бил в коалиция с ГЕРБ и БСП, допълни Кунева и подчерта, че това разширяване важи и за струкутрите на ДБГ в Пловдив и областта. Тя каза, че в ДБГ до 8-ми февруари се номинират хора за евролистата на предстоящия вот и че лично би подкрепила повече жени и повече млади хора в нея. Европейските избори ще са венецът на протестите. БСП, ДПС и Атака сложиха изборите в тази орбита. Т.е. протестът ще покаже силата си именно на тези избори за ЕП, каза още тя. Всичко, срещу което хората излязоха да протестират, сега могат да го отстранят чрез бюлетинета си по време на евровота – да или не на настощото управелние и неговите практики, добави още Меглена Кунева.

Найден Зеленогорски обясни, че ДБГ възлага много надежди на структурите в Пловдив и Пловдив-област и посочи, че вече са избрани нови изпълняващи длъжността председатели на райони Централен и Западен. Той поздрави с новия офис местната организация и допълни, че скоро ще се представи и Гражданският съвет на Блока в Пловдив.

Работим за предсрочни парламентарни избори, наближават и местните избори в Пловдив и единствената цел за нас тук е да спечелим с Реформаторски блок изборите за кмет. В момента Пловдив не реализира пълния си потенциал и ще предложим  екип, който да се справи с проблемите в града, както и екипи за другите общини в областта.

Делчо Бакърджиев – областен координатор на ДБГ за Пловдив-област, опроверга слуховете, че хора от ДБГ се присъединяват към партията на Бареков и ги определи като манипулативни. И в Стамболийски, и в Кричим и в другите места хората остават и работят, а в Перущица председателката се оттегли заради незадоволителни резултата и защото не успя да събере доверието на хората, категоричен бе Бакърджиев.

Пресофис, 23 януари 2014 г.

1 comments: