ДБГ ще сезира Президента да наложи вето върху промените в Закона за лекарствените продукти

Пресконференция с Бисер Манолов, ръководител на икономическия екип на ДБГ, и д-р Красимир Гълъбов – член на Изпълнителния съвет
Следващата седмица „Движение България на гражданите“ и Реформаторския блок ще сезират президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху параграф 5 от промените в Закона за лекарствени продукти за хуманната медицина, приети от парламента на 16 януари тази година.

Това заявиха днес на пресконференция Бисер Манолов, ръководител на икономическия екип на ДБГ, и д-р Красимир Гълъбов – член на Изпълнителния съвет. По думите им, промените противоречат на основния принцип на ЕС за свободно движение на стоки в общия европейски пазар, на член 35 от Договора за функциониране на  ЕС и Директива номер 83 на Европейската общност. Поправките са и в противоречие с член 19, ал.2 от Българската конституция, гарантираща еднакви условия за стопанска дейност, допълни още д-р Гълъбов.  По думите на Бисер Манолов, нарушаването на този принцип става под претекст за защита здравето на пациентите и за да не се допуска недостиг на лекарства, а всъщност се създават условия за дефицити, защото се прави държавна намеса.

От днес имаме официална промяна на отношението на ЕК към България – преминаваме от режим на мълчаливо дърпане на ушите към режим на звучни плесници, заяви още Бисер Манолов по повод критичния доклад на ЕК в сектора на правосъдието. Пореден сигнал за предстояща звучна плесница е влошаването на бизнес-климата в сферата на лекарствената търговия и паралелния износ, даде пример той. Съществува опасност на България да бъде наложена наказателна санкция от ЕК, ако не бъдат предприети мерки, заяви Манолов и добави, че България е пропуснала да уведоми ЕК за готвените промени в лекарствената политика.

Аргументът за „недостиг на лекарства“ е необоснован, поради факта, че в страната липсва достоверна статистическа информация за количествата, здравните потребности и консумацията на медикаментите. Този въпрос не би стоял, ако беше въведена електронна здравна карта, добави Бисер Манолов, и интегрирана информационна система между различините участници в сектора, както ДБГ предлага от повече от 1 година. Демотивирани са и търговците на едро. Те на практика кредитират системата, поради  забавените плащания от страна на болниците и НЗОК. Тези забавяния, по информация от  Българския лекарски съюз, възлизат на  350 млн. лв, като от тях 90% са за лекарства, подчерта още шефът на икономическия екип на ДБГ.

Бисер Манолов каза, че с тези поправки се допуска  поставянето на  търговската дейност в зависимост от субективното решение на  регулаторния орган и така се предпоставят корупция и конфликт на интереси, защото няма ясни правила. Той допълни, че размерът на паралелният износ лекарства от България през 2012 г. е 85 млн. лв., а целият пазар на лекарства у нас е около 1.5 млрд. лева.

По думите на д-р Гълъбов, уведомителният режим в закона е заблуда и само пречи на бизнеса. Поражда се съмнение за тежък конфликт на итереси в Агенцията за лекарства, допълни още той.

Пресофис, 22 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар