Меглена Кунева: Докато в десницата се обединяваме, в ляво се делят, а докладът днес ще покаже, че и реформи не могат да правят

Меглена Кунева
За „Движение България на гражданите“ и за Реформаторския блок европейското бъдеще на България е единственото възможно бъдеще, защото ЕС дава подкрепа за необходимите за страната реформи. Докато ние се събираме и обединяваме в РБ и десницата, за да направим именно тези реформи,  в БСП се разделят и показват, че не могат да извършат никакви реформи. Това заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева в ефира на ТВ „България он ер“.

Тя коментира, че се очаква крайно негативен доклад днес от ЕК за състонието на  правосъдието ни. Няма политик, който да е заговорил за реформи, и да не е изпитал на гърба си мощта на медийната империя на Пеевски, когато срещу този политик е дадена поръчка, допълни Кунева. Тя каза, че само ЕК и гражданите са останали гарант за справедливост и сигурност, понеже единствено те се противопоставиха на скандалния ход от медиен магнат Пеевски да става шеф на ДАНС. Немислимо е по всички правила, подчерта Кунева и добави, че това ще бъде отразено в доклада на ЕК, който излиза официално днес.

Запитана за поредния скандал с телевизия „Алфа“, при който екип на телевизията на Атака преследва френското културно аташе във Варна, Кунева заяви, че никой в Европа не пропуска да подчертае факта, че Атака са коалиционният партньор на това правителство на БСП и ДПС и че докато се опитваме да градим аргументи пред света за своето достойнство като общество, Атака, БСП и ДПС ни връщат обратно.

Тя допълни, че мълчанието на София по отношение на ситуацията в Украйна е несъвместимо с проевропейския път, който България е избрала и че по този начин българското еврочленство „изтънява“, независимо че вече 7 години сме в ЕС. Правителствата на България и Украйна не умеят да управляват в интерес на хората, а въпреки тях. Случващото се в Украйна е тоталитаризъм, липса на политическа система, липса на цивилизованост и хуманност, категорична бе Кунева и заяви позиция, че  българската десница няма колебание относно проевропейския характер на опозицията и правото на украинските граждани да заявят категорична воля за присъединяване към ЕС.

Изумена съм от руската позиция за събитията в Украйна, заяви Кунева по повод критиките на руския външен министър Сергей Лавров и каза, че така се прилага двоен стандарт, според който европейските страни биват призовавани да не изразяват позиция в полза на протестите в Украйна, а руската страна се приема, че може по право да изказва негативната си позиция към тях. По думите й, страната ни ще е много по-уважавана в европейската политика, ако има ясна позиция и я отстоява. За да среже още дена лентичка, Борисов набързо подписа „Южен поток“, без да обясни защо трябваше да се бърза, какви са цените, изискванията за изпълнител, срок, т.е. дори предмет нямаше този договор, заяви тя.

Радвам се, че Сърбия започна преговорите за присъединяване към ЕС. Няма да им е лесно по време на преговорния процес, допълни още Кунева, но е добре да ги подкрепяме като съседна страна член, добави Кунева и каза, че „Движение България на гражданите“ е изпратило официален поздрав до сръбските държавни лидери по повод старта на преговорния процес на Сърбия за ЕС.

Пресофис,22 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар