Икономистите на ДБГ: БСП не може да овладее публичните разходи

Социалистите не могат да овладеят състоянието на публичните разходи и търсят най-лесния начин за запълване на поредната бюджетна дупка като искат прогресивно подоходно облагане. Това се казва в позиция на икономическия екип на „Движение България на гражданите“ по повод искането на БСП за увеличение на данъка за хората с по-високи доходи. Според шефа на икономическата група на партията Бисер Манолов, ставаме свидетели как управляващите едновременно увеличават държавния дълг и данъчната тежест в стремежа си да покрият бюджетния дефицит.

В центъра на икономическия растеж не може да бъде държавата, а само индивидът и предприемаческият му дух, личната му отговорност. Всеки живее точно по начина, по който работи, а не на базата на средствата, които държавата насочва към него, коментира още икономистът и допълни, че високите данъци решават краткосрочни бюджетни проблеми и водят до разрушителни дългосрочни последици в реалната икономика.

Икономистите на ДБГ са категорични в позицията си, че държавата не решава икономически проблеми, а ги създава, както и не генерира добавена стойност, а само я разпределя. БСП отново се размечта по темата „Да обложим богатите с по-високи данъци“, се казва още в позицията и се обобщава, че социалистите искат едновременно и да накажат богатите, и да имитират социална политика – два подхода, които ДБГ определя като грешни.

В икономическия смисъл данъците представляват прехвърляне на „богатство“ от домакинствата и бизнеса към правителството и при увеличаване на данъчното бреме се достига до критична точка, от която събираемостта на данъците рязко спада, допълва Бисер Манолов. Ако се направи задълбочен анализ, ще  се види, че нещата са твърде различни от образите в „левите огледала“, коментира още той и дава примера с две професии, които са с най-голямо търсене на специалисти и с доходи над 2700 лева месечно, колкото БСП определя „прага на богаташите“. Такива „заподозрени богаташи“ са IT-специалистите и заварчиците – те доминират при „изтичането на мозъци“, при тях има недостиг на работещи и 2700 лева е нормален, дори, при IT-специалистите, минимален праг на доходите на месец, обяснява Манолов. По думите му, инвестицията в образование и квалификация е водеща за тези сектори и доказва грешните сметки на социалиститете за „социална справедливост“. Точно инвестицията в образование те прави богат, а не механичният критерий „работна заплата“, категоричен е още Бисер Манолов.

Финансовите експерти на ДБГ обобщават в позицията си, че високото трудово възнаграждение не е функция на държавно администриране, а на чисто пазарния механизъм, от една страна, на търсене и предлагане, а от друга – на високата добавена стойност, която работещите създават. Препоръчваме на БСП, ако толкова държат да увеличават данъци, да увеличат акциза на алкохола и цигарите и данъка върху хазарта, а набраните средства да насочат целево за здравеопазване и образование, като сме наясно, че за такива реформи нито БСП и ДПС, нито МС, нито финансовото министерство имат нужното доверие и смелост, категорични са икономистите на „България на гражданите“.

Пресофис, 03.01.2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар