Бисер Манолов – шеф на икономическия екип на ДБГ: Пълен икономически абсурд е БСП да отменя плоския данък

Пълен икономически абсурд е БСП да отменя плоския данък и необмислено да въвежда прогресивно подоходно облагане. Това неминуемо ще доведе до спад на събираемостта на данъците. Това прогнозира ръководителят на икономическия екип на „Движение България на гражданите“ Бисер Манолов пред Bulgaria On Air.

По думите му, членството на България в еврозоната е като пълно каско за финансовата ни система. Идеята, че ще става член на еврозоната, донесе на Латвия за една година повишение на чуждестранните инвестици с 15 % и създаде комфорт и сигурност за бизнеса, коментира още шефът на икономически екип на „Движение България на гражданите“ като даде пример с 18-та членка в еврозоната, която въведе единната валута преди броени дни.

Българските банки имат лимит и не може правителството да ги товари със заеми. Това пренатягане на тезата, че в банките има свръхликвидност вече е на изчерпване, каза Манолов на въпрос за състоянието на фискалния резерв на държавата.

Разходната част на бюджета, според експерта от ДБГ, не може да бъде овладяна и правителството прави краткосрочни заеми, подобно на политиката на бившия финансов министър Дянков и паническата му емисия на дълг за земеделските субсидии от 900 милиона лева по времето на управлението на ГЕРБ.

Помолен да коментира позицията на зам. председателя на парламентарната икономическа комисия Румен Гечев от БСП, който заяви, че българският лев е подценен и че българският бизнес губел при експорта, Бисер Манолов заяви, че социалистът изпраща объркани послания, които взаимно се отричат. Не може едновременно да се иска влизане в еврозоната, а от друга страна да се говори за спъване на експорта в условия на борд, категоричен бе Манолов. Той каза, че колкото по-скоро се въведе еврото в България, толкова по-застрахована ще е финансовата ни система, но преди това трябва да се настроят правилно регулаторните механизми.

0 comments:

Публикуване на коментар