Меглена Кунева: Всичко от българската енергетика да се сложи на масата

Меглена Кунева в ефира на Дарик радио
Всичко от българската енергетика да се сложи на масата – архиви, договори, кой какво е говорил, кой как е гласувал. Това ще даде яснота по въпроса откъде идват интересите в сектора – не са само руски. Това каза в ефира на Дарик радио днес лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

На въпрос за обвиненията на националистите, Кунева коменитра, че преди всички избори те спекулират с темата за „Козлодуй“, но забравят, че са гласували за Договора за членство в ЕС, с който България поема ангажимент да затвори старите си реактори. Въпросът цинично се използва за политически саморазправи и заблуда на хората, по думите на Кунева, която добави, че решението за затваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ е взето през 1993 г., има и Меморандум, по който България е страна. Нека припомня, че Народното събрание на България е гласувало в подкрепа на тези решения. И от ляво, и от дясно са казали „за“ затварянето на реакторите, подчерта Кунева, като условие за влизането ни в ЕС. Като не са били съгласни от „Атака“, защо тогава не са гласували „против“, попита риторично Кунева и  напомни, че политиците, които в момента злоупотребяват с темата, са били в правителствата охотно харчили безвъзмезния фонд „Козлодуй“, предназначен именно за модернизиране на 5 и 6 блок на централата.

Няма да забравя думите на първия главен преговарящ, от 1999 година, покойния Александър Божков. Той ми каза при поемането на поста, няма да поставя на карта бъдещето на страната си заради две стари фабрики за ток, разказа Меглена Кунева, като добави, че атаката е не срещу нея, а срещу Реформаторския блок и чрез смехотворните обвинения „Атака“ се опитва да излезе от големия проблем, който има, след поредицата моралните и материални злопуотреби.

По този повод Кунева напомни, че настоява за отваряне на цялата документация, архиви, договори и плащания в енергетиката, в т.ч. и за Фонд „Козлодуй“, за да добие обществото яснота какво е станало с тези средства и кой как ги е харчил.

Подчертавам, че не говоря единствено за средствата, които екипът ми догори за България, в размер на 13 млрд.лева, а за допълнителни безвъзмездни пари, в размер на почти 1 млрд. евро допълнително, специално за „Козлодуй“. Сега виждаме, че са изхарчени парите за централата през тези години, а управляващите са били от същите партии, каза още тя.

Юлияна Николова от Гражданския съвет на Реформаторския блок напомни, че още преди 3 години България е трябвало да демонтира физически старите блокове на Атомната електроцентрала. По думите й, ако това, което „Атака“ иска – да се отварят наново стари блокове - стане, България ще има сериозни неприятности, тъй като, първо, това ще е неизпълнение на ангажимент по Договора за присъединяване към ЕС да затвори блоковете, второ, има налице неспазване на срока с повече от 3 години за физическото демонтиране на старите реактори, а в същото време средствата от безвъзмездния фонд, които са били предназначених за това, са усвоени, обясни още тя.

Попитана за репортаж от 1992 г. за „Козлодуй“ на немски тв екип, разпространяващ се в YouTube, за реалното състояние тогава на централата, Меглена Кунева каза, че като главен преговарящ такива филми за трагичното положение в атомната електроцентрала са й били показвани от немските „зелени“, по време на преговорите. Ние единствени успяхме да предизвикаме партньорска проверка, която тогава защити достойнството и професионализма на българските енергетици и укрепи доверието в тях, добави Кунева.

Пресофис
30 януари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар