„Движение България на гражданите“: ЕК може да започне наказателна процедура срещу България, утре сезираме президента за вето върху промените в Закона за лекарствата

Утре, сряда, 29 януари, от 10.00 ч. представители на Изпълнителния и Контролния съвети на „Движение България на гражданите“ ще внесат в деловодството искане до президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху предложените промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Документът ще бъде внесен от членовете на Изпълнителния съвет Настимир Ананиев и д-р Красимир Гълъбов, който ръководи и групата по здравна реформа в икономическия екип на ДБГ, и от Ива Йорданова – председател на Контролния съвет на партията.

ДБГ на своя пресконференция на 22 януари публично обяви, че оспорва § 16 от внесения общ законопроект, в който се предлага приемане на нов чл. 217а с алинея трета, която гласи, че Паралелен износ на лекарствени продукти от територията на Република България, отпускани по лекарско предписание, които се заплащат със средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването се извършва след уведомяване на ИАЛ за всеки конкретен случай.

Според икономическия, юридическия и екипа по здравна реформа в ДБГ, приетите от парламента на 16 януари тази година промени противоречат на основния принцип на ЕС за свободно движение на стоки в общия европейски пазар, на член 35 от Договора за функциониране на ЕС и Директива 2001/83/ЕО на Европейската общност. Поправките са и в противоречие с член 19, ал.2 от Българската конституция, гарантиращ на всички физически и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност. Нарушаването на този принцип уж заради защита здравето на пациентите и за да не се допуска недостиг на лекарства, всъщност създават условия за дефицити чрез държавна намеса и нарушава европейски норми, е становището на юристите и икономистите на „България на гражданите“, поради което се пристъпва към искането за налагане на вето от президента.

Експертите на „Движение България на гражданите“ предупреждават, че приемането на Закона за лекарствените продукти в този му вид, изправя България пред риска от наказателна процедура от Европейската комисия за нарушения на правото на ЕС, пред евентуални искове на засегнатите дистрибутори срещу България за вреди, причинени от неспазени задължения на България като член на ЕС,  атакуване на спорните текстове пред Конституционния съд, както и пред други потенциални вреди за България.

Колеги, заповядайте утре, сряда,  в 10.00 ч. пред административния вход на президентството, където нашите представители ще коментират внесеното искане за вето.

Пресофис
28.01.2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар