Зад етническите провокации стоят Доган, ДПС и мафията

Радан Кънев: След днешното заседание на ИС на РБ засягаме две теми на тази пресконференция, които смятаме, че са силно взаимосвързани. Първата тема е продължаващите партийни назначения в цялата страна, налагането на партийни назначения и партийни квоти във всички контролни органи в държавата и скандала, който се оформя около връщането на партийните квоти в сметната палата. По този въпрос след малко ще дам думата за подробна позиция на г-н Мартин Димитров. Втората тема е непрекъснатото насаждане в страната и ескалиращо етническо напрежение. Смятаме, че тези теми са много свързани, защото виждаме зад тях ръката на българската мафия, виждаме зад тях ръката на ДПС, ръката на Ахмед Доган.

Виждаме съзнателно насаждане на етническо напрежение, което винаги е в арсенала на мафията в България тогава, когато се проваля в икономиката и тогава, когато вижда властта си застрашена. Убедени сме, че зад всяка форма на етническо напрежение в момента стои общ координационен център и радикалните и провокативни изказвания на ДПС в пленарна зала и националистическите шествия, и поругаването на мюсюлмански храм в Пловдив, което категорично осъждаме са в услуга на тези, които искат да запазят своята нелегитимна власт, която се проявява в партийните назначения, за които досега говорихме. Ние призоваваме българските граждани да не се поддават на този тип провокации. Призоваваме ги да не участват в подобни шествия, да не допускат нацията да става заложник на изкуствено напрежение. Това ще бъде нашата позиция и занапред като сме убедени, че РБ е основен, да не кажа единствен гарант на развитието на България в условията на етнически мир, съвместен живот и икономически просперитет.

Мартин Димитров: Добър ден и от мен. Наблюдаваме модела „Пеевски” втора част. Помните ли как беше направен опит за назначаването на Пеевски – беше намалено изискването за стаж и на следващия ден беше предложен Пеевски. Сега се намаляват изискванията за стаж на ръководството на сметната палата, а утре ще бъдат предложени хората като Пеевски.

Eдинствената независима институция, която контролира бюджетните разходи в България – сметната палата, се прави опит да бъде овладяна, да стане послушна и да изпълнява партийни поръчки, както беше при скандала Пеевски. Да не работи, да не бъде професионална, да изпълнява партийни поръчки. Какъв ще бъде резултатът? Тези 500 млн.лв, които бяха раздадени на общините ще изчезнат и няма да има кой да провери, няма да има институция, която да види къде са отишли тези средства. Местните бюджети, централните бюджети ще бъдат харчени безконтролно оттук нататък, ако този план успее. И няма да има кой дори да направи проверка къде са отишли тези средства. Европейските фондове ще бъдат харчени безразборно и няма да има институция, която да проверява. Затова сега се прави този опит за овладяване на сметната палата, за да може да няма никакъв контрол вече в България и да могат да правят каквото си искат, каквито си искат корупционни практики, каквито си искат обръчи от фирми, да харчат за каквото си искат.

Според проекта, който е внесен в парламента от Йордан Цонев и Румен Гечев, все видни „реформатори” се предлага да има изискване за общ стаж от 10 год., а не както е сега 15 год. професионален стаж за ръководството на сметната палата. Това означава, че всеки един човек, който нещичко е работил, каквото и да било, бил е счетоводител или ТРЗ някъде, може да бъде шеф на сметната палата. Махат се всичките професионални изисквания към съответните одитори за сертификати, знания и опит, т.е. това е нещо, което не може да бъде допуснато в България. Прави се опит за тотална подмяна, за тотално овладяване на последната независима контролираща институция. Отнемат правото на сметната палата да издава наказателни постановления на кметове, т.е. като ги хванат в грешки или злоупотреби с обществени поръчки до днес сметната палата налагаше конкретни, включително и индивидуални глоби. И това право им се отнема. Целта е да изчезне контрола и стотици милиони да могат да бъдат прахосани, включително и в корупционни схеми в България. Затова ние от РБ категорично заставаме срещу този опит за подмяна и овладяване на сметната палата и смятаме, че той трябва да бъде спрян с всички средства, включително и с вето на президента, ако се налага.

1 comments: