Божидар Лукарски: Този кабинет е най-дебелокожият в българската политическа история

Интервю за ТопновиниРусе на председателя на СДС
Г-н Лукарски, как десните партии у нас и Реформаторския блок ще се възползват от разцеплението в БСП?

Аз винаги съм бил на мнение, че това, което се случва далеч от дясното пространство, там където е разположено СДС, не трябва да ни занимава, като десни хора. От друга страна не можем да не отчетем, че най-голямата партия в България се цепи и това, според нас е още едно доказателство, че правителството губи елементарното мнозинство, на което разчита. Как ще се възползва от това Реформаторският блок времето ще покаже. За нас доброто представяне на бъдещите евроизбори не е свързано с разцеплението на БСП и не е нещо, на което разчитаме. Ние разчитаме на нашата програма, която е единствената алтернатива за излизане на България от кризата и тя е отразена в шестте стъпки, които представихме пред обществото в началото на декември миналата година.

Готови ли сте за предсрочни избори и вярвате ли, че те са възможни, предвид поведението на управляващите?

Твърдо мога да заявя, че сме готови за предсрочни избори, особено след подписване на коалиционното споразумение на 20 декември. Аз лично съм песимист, че ще имаме предсрочни избори две в едно през май, но това не означава, че няма да подготвям структурите на СДС да дадат всичко от себе си, за да покажат на сега управляващите, че те са нежелани, че единственият вариант за тях е да подадат оставка до началото на март. Ако това не се случи обаче съм сигурен, че нашето силно представяне на евроизборите ще е капката, която ще прелее чашата, ще доведе до оставка на правителството „Орешарски” и предсрочни избори през есента.

Готови ли са листите на десницата по места за евроизборите, не ви ли притеснява факта, че някъде могат да се появят търкания на личностна основа между представителите на различните партии в Реформаторския блок?

Търкания винаги може да има и нашите обиколки по места целят избягването на тези търкания. Знаем, че противоречия са се натрупвали през годините, защото много от членовете на различните партии в Реформаторския блок в миналото са били опоненти. Не мисля, че това е нещото, което ще повлияе на евроизборите и на евролистата, защото тя се съставя на централно ниво и всяка от партиите дава своите номинации. В този ред на мисли това е повече централна национална политика, отколкото местна и се надявам тя да не повлияе на местните структури, които ще трябва да изнесат тежестта на сегашните евроизбори. Аз като председател на СДС заявявам най-отговорно, че нашите организации по места ще бъдат готови и ще дадат всичко от себе си за доброто представяне на Реформаторския блок.

Готови ли сте да се коалирате с ГЕРБ и на каква цена?

Не сме готови и никога не сме били готови да се коалираме с ГЕРБ. Никога не е стоял въпроса за коалиция. ГЕРБ си имат своя път и в партията има доста уважавани от мен хора. ГЕРБ са парламентарно представена опозиция и тяхното място в дясното пространство е добре формирано, но е различно от мястото на Реформаторския блок. ГЕРБ имат друго виждане за излизане от кризата, което е свързано с връщането им в управлението. Ние обаче сме дали негативна оценка за голяма част от практиките, които се наложиха по време на управлението им и сега в още по-зловреден мащаб се повтарят при управлението на това правителство. За сега единствената ни допирна точка с ГЕРБ е общото желание да се борим за оставка на правителството на Пламен Орешарски. За коалиция обаче никога не е ставало дума, както от наша, така и от страна на ГЕРБ.

Въпреки няколкото критични ситуации между протестиращи и управляващи до оставка на правителството не се стигна. Какво според Вас би принудило кабинетът да абдикира?

Според мен този кабинет е най-дебелокожият в българската политическа история до този момент. Не се сещам за друг кабинет от най-новата ни политическа история, който да реагира като щраус, заровил главата си в пясъка. Не знам какво още трябва да се случи, за да разбере правителството, че то е нежелано и начинът, по който управлява, не може да изведе България от кризата. Видя се абсолютно пълната липса на инвестиции през последната половин година. Нулева ангажираност на чуждите инвеститори към България и нулево внимание. Стигнахме до там, че премиерът Орешарски да се хвали, с това, че държавата събирала ДДС. Стигнахме до там, че държавниците да се хвалят с нещо, което им е вменено от закона като задължение. Отношението на министрите Зинаида Златанова и Кристиан Вигенин към доклада на Европейската комисия по отношение на правосъдието у нас е поредното доказателство за невероятния цинизъм и безочието на правителството да се задържи на власт при каквито и да е условия. Европа им показва тъмнооранжев картон, а тяхната реакция е, че това било напълно очаквано и нямало нищо, кой знае какво за отбелязване и че всичко било резонно. Очевидно правителството и хората живеем в различни държави. Очевидно е, че хората от Реформаторския блок и управляващите живеем в различни държави. На нас тяхната България не ни харесва.

Защо до момента десницата не застана отчетливо и не поведе протистиращите срещу статуквото, какво Ви притеснява?

Към днешна дата си давам сметка, че ние заедно с колегите в Реформаторския блок, може би сгрешихме с толерантността си към протестиращите. Ние се съобразихме с това, че всички те имаха ярко изразени контраполитически искания, включително и спрямо нас, въобще към политическата класа като мръсна дума. По тази причина ние се притеснявахме да яхнем протестите и може би това бе наша грешка, не защото протестите трябва да бъдат яхвани, а защото ние може би трябваше политически да се ангажираме, когато протестите набираха сила и можеха да нарушат статуквото. Но тогава ние бяхме пасивни с надеждата, че не трябва да се намесваме и да пречим на хората. Вероятно това бе нашата грешка и ние я отчитаме към днешна дата. В момента ние сме готови да седнем на масата с всички протестиращи, за да обсъдим нашето отношение към правителството и да се присъединим към тях за общи позиции и общи действия за свалянето на това правителство. Може би трябваше да го направим по-рано, но се надявам и сега да не е късно.

Интервюто е от сайта на СДС Божидар Лукарски: Този кабинет е най-дебелокожият в българската политическа история

0 comments:

Публикуване на коментар