Държавата ни е превърната в двойкаджия, който току-що е получил поредната си слаба оценка

Меглена Кунева
Приятели, чета като гражданин доклада на Европейската комисия от днес за корупцията в България, коментира във фейсбук-профила си Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите". Държавата ни е превърната в двойкаджия, който току-що е получил поредната си слаба оценка. От месеци и години българските граждани поставят същата оценка - тежка корупция.

Не може България вечно да е на последно място в ЕС по медийна свобода, коментира още Кунева. Тя добавя, че корупцията спира бизнеса, неясни са критериите за избор на магистрати, процедури в съдебната система водят до скандални назначения, хората не вярват в изборния процес и няма информация дори за опити властта да направи промени в изборните правила. Няма санкции срещу корупционните практики, няма редакционната независимост. Препоръчват ни етични правила на българските депупати!, допълва още лидерът на ДБГ и посочва, че 75% процента от тръжните процедури са опорочени, а 32% от икономиката е сенчеста, според Доклада.

Нито една от властите не е пощадена - и изпълнителна, и съдебна, и законодателна, както и медийната среда, пише още във фейсбук-профила си Кунева и допълва, Което и да вземете, пряко влияе на живота ни. Която и от тези власти да вземете, тя още сега може да започне да реформира системата. Но не го правят. Този доклад е шамарът на българските институциии към собствените им граждани. Впечатлих се от следния факт: в доклада ще намерите 86 пъти думата корупция и само 7 пъти думата реформи. Наистина не мисля, че друг, освен Реформаторският блок, може да измъкне страната от това блато. Нито една от реформите, които предложихме точно за корупцията, не беше направена. Поискахме операция "Чисти ръце", за да избегнем лошата слава на страната ни, поискахме промени в изборните правила, точно за да предотвратим този срам. Нито сегашните, нито миналите управляващи се вслушаха. И днес четем резултата - слаб 2. А може би просто отсъствие..., е коментарът от преди малко във фейсбук-профила на М.Кунева.

0 comments:

Публикуване на коментар