ДБГ: Артефактите с изключителна стойност за българската история да се доказват като произход в съда

Законът за културното наследство отвори възможността за репресивните текстове в Наказателния кодекс

Артефактите с изключителна стойност за националната култура да доказват произхода си в съда, както е по цял свят. В момента в големите колекции има предмети с необяснен произход. Законът за културното наследство е този, които отключва възможността за редицата репресивни текстове в Наказателния кодекс, свързани именно с културните ценности, но те удрят малките колекционери, творците и гражданите, наследяващи семейни културни ценности, а не недосегаемите едри колекционери. Това каза на пресконференция днес проф. Велислав Минеков от Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и напомни, че от създаването си ДБГ настоява за промяна в Закона за културното наследство и за нов Закон за закрила и развитие на националната култура.

По думите му, новите предложени текстове в Наказателния кодекс хората да подлежат на затвор и наказания за притежание на неидентифицирано и нерегистрирано наследство е добре прикрита измама за изнудване на малките притежатели на артефакти като икони, монети, семейни ценноси и др. да насочват колекциите си към недосегаемите едри колекционери. В същото време често се случва точно големите да имат предмети с недоказан произход, допълни още проф. Минеков. Тезата ни обаче да доказват произхода на артефактите в съда ги взривява и по това наше предложение се мълчи тенденциозно, подчерта скулпторът.

Димитър Делчев от юридическия екип на „Движение България на гражданите“ обясни, че Наказателният кодекс предвижда до 4 години лишаване от свобода за притежание на нерегистрирана и неидентифицирана културна ценност и така, препращайки към ЗКН, в който няма ясно определение какво е културна ценност, се получава омагьосън кръг, в който всеки може да бъде преследван за всичко.

По думите на Людмил Веселинов изскването за регистрация на всяка наследена вещ с културна стойност създава пълен административен хаос в идентификацията, който той нарече бъркотия и отдаде на поредицата от гафове и недомислие в нормативната уредба. Колко регистратори ще са нужни, за да се изпълни тази разпоредба, коята засяга хиляди българи – и граждани, които наследяват ценности, и творци, и колекционери, попита Людмил Веселинов. Проф.Минеков подчерта, че до хаоса се стига и благодарение на това, че ЗКН не е подложен на широко национално публично обсъждане. Точно затова днес говорим за абсурда как чрез Наказателния кодекс ще се отнемат от хората шкафове на повече от 50 години, придобити по наследство, коментира той.

Художникът и галерист Диана-Мария Райнова посочи и друга абсурдна ситуация, според която престъпници ще се оказват възрастни хора, наследяващи семейни реликви с висока стойност, чието регистриране на идентификация не могат да направят, защото цената на регистрационния режим е непосилен за пенсиите им. Те в затвора ли ще влизат, попита тя и добави, че при придобиване в семейно наследство на ценности, така или иначе се плаща данък наследство, с което следва да си се издължил към държавата, а не тя да те сочи като престъпник. Това е пълен абсурд, коментира още Диана-Мария Райнова. Тя обърна внимание и на унизителни процедури по оценка на произведения на изкуството, която всеки автор, желаещ да изнесе творбите си за изложба, трябва да прави срещу 15 лева за едно произведение, като срещу тези 15 лева получава документ от собствената си държава, че произведенията му не са ценни и това ги прави възможни за изнасяне в чужбина.

Освен унизително за авторите, това е и извън всякаква логика и подчертавам, че сме единствената държава в Европа, в която авторите следва да пренасят физически творби, скулптори и картини с човешки и монументален ръст например, до офиса на комисията, за да получат заветната бележка, че творбите им не струват. Настояваме този режим да бъде незабавно прекратен, категоричен бе проф.Велислав Минеков.

Пресофис,06 февруари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар