Позиция на Реформаторския блок по повод признанията за задкулисието в управлението и натиска върху съдебната система

В битка за надмощие предишните и днешните управляващи разкриха порочните механизми, по които действа задкулисието в държавата. В изнесената информация депутати разкриват случаи на пряка намеса на изпълнителната власт върху прокуратурата, прикриването на разследвания срещу съдии и висшестоящи прокурори, предрешаване на решенията на ВСС, покровителстване на организираната престъпност от министъра на вътрешните работи със съдействие на медийната империя на депутата Пеевски. Тези твърдения потвърждават общоизвестния факт, че мафията в България е превзела държавата и унищожава демокрацията.

Не е възможна промяна без тези твърдения да бъдат разследвани и фактите установени. Такова разследване не може да бъде осъществено от прокуратурата, като пряко засегната от обвиненията. Напротив - именно държавното обвинение трябва да бъде основен обект на разследването. То трябва да бъде направено от НС, при гарантирана максимална публичност. Само така можем да започнем да възстановяваме доверието в институциите.
За целта настояваме:
  1. Главният прокурор да разпореди да бъде образувано досъдебно производство по произнесените факти и обстоятелства от Цветан Цветанов.
  2. НС да приеме решение за създаване на анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата свързани с ключовите назначения през последните години в сектора за сигурност и в съдебната власт, както и всички публично направени твърдения за злоупотреба с разследващи правомощия от страна на служители на МВР и магистрати. Да бъдат призовани всички лица, назначени в сектора сигурност и съдебната власт през последните години, за да дадат показания за всички свои срещи, на които техният избор е бил обсъждан, както и ангажиментите, които са поемани в хода на такива разговори. Заседанията на тази комисия да бъдат открити за обществото, за медиите и неправителствени организации.
  3. Президентът да свика спешно КСНС, тъй като изнесените данни за връзки на политици с хора от криминалния свят засягат пряко националната сигурност.
Премахването на задкулисието и прекъсване на връзките между политиката, властта и престъпността е една от основните цели на РБ. Ние имаме готов план за реформи, който можем да осъществим за 18 месеца. Реализацията му ще гарантира пълното премахване на задкулисието и зависимостта на властта и политиката от криминални икономически интереси.

0 comments:

Публикуване на коментар