Представители на Реформаторския блок изискаха по съдебен ред информация за наличната документация в Министерство на икономиката и енергетиката за „Южен поток”

Тази седмица се проведе първото заседание по делото, заведено от членове на Гражданския съвет на Реформаторския блок срещу отказа на Министъра на икономиката и енергетиката да предостави информация по реда на Закона за достъп до обществена информация във вр. с рисковете и разходите за България по проекта «Южен поток».

В края на миналата година М. Димитров, Г. Ганев, Ив. Иванов и П. Славов сезираха МИЕТ, след шумната промоция на проекта и тържествената пресконференция, дадена от Министъра, шефа на БЕХ и представители на руската страна. С надлежно заявление по ЗДОИ бе поискано  предоставяне на информация за проекта във вр. с разходите за българската страна, финансирането, държавните гаранции, поети от България, алтернативната цена, рисковете за околната среда  и т.н. От министерството отговориха с кратко писъмце, че при тях «не се съхранява документация» по проекта Южен поток. В резултат, реформаторите заведоха съдебно дело срещу този практически отказ от предоставяне на информация.

Съдът уважи тезата на представителите на Реформаторския блок, че е абсурдно, Министърът да обявява на пресконференция конкретни данни за "огромни ползи" от проекта-транзитни такси, работни места и т.н., и същевременно от подопечното му ведомство да отказват предоставяне на информация за това по законоустановения ред, под предлог че нямали такава! Така съдебният състав задължи МИЕТ, да представи ОПИС на наличната в министерството документация във вр. с проекта до следващото съдебно заседание през м.март. По този начин, най-малкото, ще стане ясно, дали от МИЕТ са излъгали, че нямат информация за проекта. Или, казвайки истината, документацията действително се държи от другата страна, която ни диктува условията, а министърът и България, представлявана от това правителство, са прост изпълнител.

Изказваме специална благодарност за помощта за постигането на тази малка победа в битката за прозрачност и публичност на адв. Кашъмов, ръководител на правния екип на програма „Достъп до информация”.

0 comments:

Публикуване на коментар