Проф. Велислав Минеков: Изборният кодекс е като подхвърлено дете

Новият изборен кодекс е като дете, отгледано до първата му година и после подхвърлено в дом „Майка и дете“. И сега правете каквото щете – да го гледаме, да търсим на кого да го предложим или някой да го осинови. Това заяви пред радио К2 членът на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и на Реформаторския блок проф. Велислав Минеков.

Нормален изборен кодекс ще имаме тогава, когато имаме нормално правителство и нормална държава, заяви проф. Минеков и допълни, че трябва да се направи пълно парламентарно съгласие, а никой не отстъпва за постигането му. Той прогнозира, че отново ще има купен вот, ще има и невалидни бюлетини, а новият кодекс няма ни най-малко да намали купуването на гласовете.

Професорът заяви, че реформаторите не пазаруват депутати, както прави Бареков, защото моралът им не позволява подобно действие. За такова нещо трябват огромни суми пари и нисък морал и вие можете да се досетите откъде идват. Тези лица, които се появяват в момента, не могат да четат и пишат. Аз се питам кой гласува за тях, кой ги предложи да бъдат депутати и кой ги одобри. Има и такива, които не са избягали от партиите си, но са в парламента с техния мизерен интелект, за да търгуват, възмути се проф.Минеков. Достойните депутати разполагат с морал, който не е за продажба, не могат да бъдат управлявани с декрети, камшик и морков, каза той. Удобни са послушниците, интелектуално мизерните и хората, които са готови да  присвоят пари, вършейки политически брокерства, обясни Минеков.

Аз си мисля, че гражданите са объркани от това, че не знаят кой точно причинява нещастието.  Ако преди беше ясно, че е ГЕРБ, то сега е хитро измислено без коалиционно споразумение. Така правителството е хем на БСП и ДПС, хем не е тяхно, хем са някакви експерти, присъствали в политиката, и в края на краищата излиза, че никой не причинява нещастието, но то води наляво, допълни Минеков.

В България липсва каквато и да е дясна мисъл, беше категоричен той. Бедата не е само в сектора на културата, а в унищожаването на икономиката. Дясното да се обедини в Реформаторски блок дълго съм го мечтал, защото в противен случай ще имаме години наред парламент на популистки формации, излишни, неспособни да служат на гражданите, парламент с хора с ниска не само парламентарна, но и лична култура, обясни той.

Проф. Велислав Минеков бе категоричен, че такива хора в управлението не могат да проведат същностни реформи за повишаване на работните места и за подобряване на икономическите условия и стандарта на живот. Вече в Пазарджик, Кърджали и Северна България нищетата е тотална, даде пример той.

Запитан за етническата карта, проф. Минеков каза, че „тя излиза на масата, когато свършват аргументите“. Обикновено тогава започват проблемите, а етнически проблеми у нас няма, подчерта още скулпторът, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“.

0 comments:

Публикуване на коментар