Реформаторският блок от Варна: Референдуми в България трябва да има често. На предстоящия евровот ще сме в остра конкуренция с ГЕРБ

Референдуми в България трябва да се провеждат често. Дори отговорите да не харесват на всички, нека гражданите носим отговорност за решенията си и на референдум, и на избори. Явявала съм се като конкурент на г-н Плевнелиев на президентските избори, но днес мога да кажа, че когато някой дава добра идея, тя трябва да бъде подкрепена. Това каза Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“, по време на пресконференцията на Реформаторския блок днес във Варна.

Когато Реформаторският блок направи правителство и влезе в парламента, ще се направи и добър Закона за референдумите, по думите на Кунева, който да дава свободата на хората да защитават гражданските си позции лесно. Референдумът е и конторл върху мнението на политиците, допълни още тя, а Божидар Лукарски, лидер на СДС, каза, че РБ подкрепя референдум за задължително гласуване, за да се направи този избор според волята на българското общество.

Меглена Кунева призова всички, които мислят за дълбоки реформи в образованието, здравеопазването, правосъдието и администрацията да подкрепят Реформаторския блок. Когато всичко се разпада, а политиката се напълни с двойници на партии, ние се събираме, а Гражданският съвете на РБ е гарант за автентичните граждански интереси, допълни още тя. По думите й, България получава сериозни средства от Европейския социален фонд, от който е успяла да договори пари в размер на 3,75 % от БВП на страната, от максимално допустимия таван от 4 %, който нито една страна не получава реално. Друг е въпросът защо социалните програми в България се разбират от управляващите като метене на улици например. Така социална политика не се прави. Ние сме включени в Европа, но въпреки това бедни, защото реформи с корупция не се правят, категорична бе Меглена Кунева.

Радан Кънев, лидер на ДСБ, посочи, че РБ ще бъде в конкуренция с ГЕРБ на евроизборите и не търси патерица. Хората вече приемат, че имат алтернатива в наше лице, подчерта Кънев. По думите му, изходът от кризата и перспективата след оставката на правителството е краткият мандат, който да спре злопуотребите в обществените поръчки, МВР, енергетиката, медиите. Слагаме край на партизанщината, добави още Кънев, защото е нетърпимо обсебването на обществения живот от шайка хора в анонимност. Според него връщане на властта обратно на хората след един насочен мандат, който да спре злоупотребите, би върнало доверието на гражданите в политиката. Кънев обобщи, че срещу Реформаторския блок се води тежка негативна кампания. На въпрос за промените в Изборния кодекс той тговори, че е крайно неприемливо ЦИК да се назначава от партийното мнозинство и така да се превръща в инструмент за изборни машинации на партии, с доказано неприемливо поведение по време на избори.

Корман Исмаилов от НПСД допълни, че ченгетата в медиите, бизнеса и политиката са в един юмрук срещу Реформаторския блок и гражданите и атакуват ежедневно с клевети и лъжи, както лидерите на Блока, така и местните лица и организации. Хората вече виждат, че РБ е алтернативата за по-добор управление в страната и че ние възникнахме точно като контрапункт на лошите методи, политиканстване и авторитарен режим, на обръчите от фирми, на купения и корпоративен вот, корупцията, конфликта на интереси. Ние предлагаме на хората прозрачно и демократично управление, което ще разчита и на вслушването в гласа на гражданския сектор и бизнеса – цел, която силто ожесточава статуквото, и затова атаките срещу нас са толкова мащабни, обясни още лидерът на НПСД.

Според Божирад Лукарски от СДС създаването на нови структури на Реформаторския блок легитимира Блокът като сериозен политичесик фактор. Той обърна специално внимание и на категричното възражение на реформаторите срещу избора на главен съдебен инспектор, проведен в съмнения за тайна договорка, без друга кандидатура за поста и в задкулисен и нелегитимен процес. Процедурата трябва да е максимално прозрачна и публична, с изслушване на кандидатите, с участие в дебата на НПО, по ясни критерии и пред очите на цялото общество, подчерта още Лукарски и допълни, че реформаторите отказват да приемат задкулисно кадруване и настояват за операция „Чисти ръце“.

Николай Ненчев, лидер на БЗНС, добави, че в деня на почитане на паметта на репресираните от комунистическия режим, се надява мъчениците да отворят очите на живите и че Реформаторският блок като съюз в голяма степен е опит саможертвата на тези българи да има смисъл.

По рано през деня лидерите на Реформаторския блок поднесоха венци и цветя в памет на репресираните от комунистическия режим, а от 17.00 ч. в Драматичния театър във Варна започна представянето на Гражданския съвет на РБ и срещата с обществеността.

0 comments:

Публикуване на коментар