Mеглена Kунева в Шумен: Икономика и работни места ще са основна тема за нас на предстоящите избори


Икономиката и работните места са основните проблеми, които хората ни поставят навсякъде в страната. Това ще е темата ни за европейските избори. В обществото липсва консенсус по нея и няма никаква визия на политическите сили. Икономическите мерки, които Реформаторският блок предложи, работят навсякъде. Ако в Европа работят, защо не работят у нас, какво липсва на българската среда, за да не дава резултата като европейска среда - отговорът на този въпрос ще е водеща тема за евровота поне за мен. Ако РБ успее да я наложи като публичен дебат, ще е голям успех. Това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес в Шумен Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“.

По думите на Кунева е шокиращо, че парите договорени при преговорите за ЕС, са най-голямата инвестиция в България – 13 млрд. лева. Не трябва да се разчита само на тази помощ отвън, при това не напълно усвоени, допълни тя и подчерта, че българите са очаквали по-бързо да се промени начинът, по който се управлява държавата, но това не се е случило. Кунева даде за пример периода между 2001 и 2007 година, за който гражданите по време на срещите посочват като икономически най-спокоен, с най-много инвестиции. Тя напомни, че именно в този период България е получила статут на функционираща пазарна икономика, което е било добър знак за нашата евроориентация, докато сега знаците, които България излъчва, са ежедневни скандали, политически назначения, корупция, злоупотреби, лошо управление.

„Движение България на гражданите“ беше силно против „калинките“ в предишното управление. Сега се оказа, че за една година при новото управление, има само 14 % служители назначени с конкурс. Т.е. двете управления не се различават и безобразията с администрацията продължават. Но държавата ни е в контакт с българските и чужди инвеститори, с Европейската комисия и се вижда колко може администрацията. С порочните практики се слага „черен печат“ върху цялата държава, коментира още Кунева.

На въпрос за Реформаторския блок, тя отговори, че вярва, че във всички следващи вотове реформаторите ще печелят подкрепа. Всяко следващо правителство, Народно събрание, управление ще имат реформатори. Надяваме се реформаторският дух да завладее всички партии и политическата ни система, допълни още тя.

По време на пресконференцията на Блока в Шумен, Николай Ненчев, председател от БЗНС, и Антонин Горчев от СДС изразиха личната си подкрепа за Меглена Кунева като кандидат за европейски депутат от Блока. Меглена Кунева уточни, че след 20 дни РБ ще реши състава и реда на листата за евровота. За нас е чест и удоволствие да работим с нея, каза Николай Ненчев и допълни, че Кунева получава подкрепата на силно репресираните от комунистическия режим хора от БЗНС, които бяха по лагери и затвори. Вярваме, че това ще помогне за широкото представителство на РБ в следващите избори. Единомислието в РБ е налице и е пример как трябва да върви България напред, каза Антонин Горчев от СДС.

Седемте общини на ДПС и БСП в Шуменско получиха огромен процент от средствата от държавния бюджет – 7,5 мил. лв., а останалите три, с кметове от други политически сили, не получиха нито лев, заяви Даниела Русева, областен координатор на ДБГ в Шумен и общински съветник. Това е размахване на пръст към избирателите, че не са избрали правилните кметове, заяви още Русева. По партиен начин се разпределят държавни средства и това показва нуждата от дълбока реформа в отношението на държавата към местната власт.



0 comments:

Публикуване на коментар