Думи на Радан Кънев и Божидар Лукарски по време на срещата на софийските организации от Реформаторския блок

Радан Кънев: Страхувах се за тази среща. След всички пълни зали, които видях в България ме беше страх от родната ми София. Сега ме е срам от този страх, срам е от Вас. Не знам дали Ви заслужавам. Благодаря Ви. На страха ще се върнем по-късно. Сега ще говорим за това, какво ни събра днес. Защо столовете не стигнаха, при положение, че не знаехме дали ще се напълнят. Защото изглежда знаем срещу какво сме изправени днес. И въпреки, че знаем аз ще се опитам да го изрека политически, защото това ми е функцията в момента. Изправени сме срещу БСП, която за първи път от 25 години, за първи път от ¼ век, за първи път от както бях на 14 години престана да ни лъже излезе и каза истината. Излезе Станишев на конгреса и каза “ревизия”. Отидоха да правят кампания на партията на Милошевич в Сърбия. Отидоха да вечерят с Янукович в Сочи. Когато Украйна гореше, когато тиранията на Янукович убиваше хладнокръвно хора със снайпери. Нашите комунисти казаха, че не знаят кой е виновен, те не знаят кой е виновен в тази ситуация. Те свалиха маските и поискаха ревизия. И аз днес питам от Ваше име, на какво искате ревизия? На Европа? На пазара? На демокрацията? На медийната свобода? Другари, Вие вече я направихте. Направихте ревизия на Европа с поведението си в Украйна. Направихте ревизия на медиите като ги дадохте в ръцете на един човек. Това е Вашата власт. Направихте ревизия на пазара. Искате в момента 40 000 будки за цигари в страната, да са в ръцете на същия човек. Направете я тази ревизия днес. Не лъжете, че ще я направите утре. Ревизия на собствеността ли искате да направите? Ревизия на реституция на земеделската земя ли искате да направите? Да вземете пак земята на българските селяни. Вие вече го направихте. 75% от българската земя е в няколко компании. Най-голямата от тях е на същия този човек. И тази ревизия направихте. Значи не искате да направите ревизия. Искате да завършите ревизията. Искате да узаконите ревизията. А можете да я узаконите само извън Европа, защото всичко това в Европа не е позволено. Искате да направите последната крачка към Янукович. Там на изток в Харков, където вашите съмишленици в Източна Украйна разделят държавата си, за да я продадат на Русия. Искате България да бъде Източна Украйна. Това няма да стане. И ние сме тук, за да кажем, че това няма да стане. Ние сме тук, за да кажем че няма да узаконим ревизията. Но сме тук, за да кажем още нещо. Ние идваме и ще обърнем ревизията Ви, ще върнем земята на селяните. Ще върнем медиите там, където могат да бъдат свободни. Ще върнем лавките на семействата, които ги стопанисват и се хранят от тях. Ще върнем България на Европа.

Но какво стои зад комунистическата ревизия? Какво се случи една седмица след конгреса на БСП? Тук в тази зала беше Конгресът на ГЕРБ. Залата беше по-празна, но просто по-натруфена. Те излязоха и казаха: „Ние сме, каквито сме, ние няма да се променим. Ние харесваме управлението си. И ние искаме да се върнем на власт”. Това беше посланието от Конгреса на ГЕРБ. Само че аз бях вчера в Сливен и питах хората в Сливен искате ли Лечков да се върне на власт? Искате ли пак власт на сутеньорите и наркотрафикантите? Искате ли разкопания град със спрените европроекти. И питам Вас. Искате ли централна еднопартийна власт върху правосъдието в България? Искаме ли МВР да бъде политически инструмент? Искате ли медиите да бъдат в ръцете на същия този човек, за когото говорих преди малко. Защото нищо различно не е било по време на управлението на ГЕРБ. Искате ли демократична България? Искате ли 1 млн. души, които гласуваха за ГЕРБ с десни убеждения, искат ли отново просто ГЕРБ да се върне на власт, заради самата власт. Убеден съм, че не. Това, което ГЕРБ ни предлага не е Източна Украйна. Това което ГЕРБ, като политическа философия, ни предлага са Западните Балкани. Еднопартиен режим, назовал себе си антикомунистически, управляващ с комунистически методи. На запад от нас в Черна гора, недей Боже след изборите на 16 март в Сърбия, защото това също се подготвя. В Македония, в Косово, до скоро в Албания и до ден днешен в Босна, властват тъй наречени некомунистически режими, при които не можеш да си намериш работа, ако не си партиен член. Не можеш да правиш бизнес, ако не си партиен член. Не можеш да имаш медия, ако не си партиен член. Не можеш да отидеш да търсиш справедливост в съда, ако не си партиен член. Това го познаваме. Това не е нашето дясно. Това не е нашият антикомунизъм. Това не е нашата Европа. Има ли алтернатива, когато двата полюса са толкова неприемливи за всички нас. Поне сме запазили демокрацията, поне сме доказали правото си да сменяме правителства на избори. Това българите умеем да го правим.

Когато двата избора са непоносими, има ли трети избор за българските граждани. Днес медиите на Пеевски, медиите на Доган, медиите, които наричаме със значително основание медии на мафията, ни предлагат такъв избор. Те казват има алтернатива за недоволните българи. Те казват в България се създава нова политическа партия, която да представлява недоволните от управлението на ГЕРБ и БСП. И ако по стечение на обстоятелствата фигурата на г-н Пеевски въплъщава в себе си и управлението на ГЕРБ и управлението на БСП с намесата им в медиите, с партийните им назначения с намесата им в съдебната власт, съвсем логично е в България, г-н Пеевски да ни предложи и алтернативата на тези две управления, защото това се случва. Онзи ден в Стара Загора един журналист от тази медийна група, човекът е бил принуден и зададе въпроса: “От къде сте толкова сигурен?” Казах му: “Вижте във вторник сутрин в една телевизия атакувах остро Доган, получих отговор след два часа от Бареков през медиите на Пеевски. Опитвам се да проявя чувство за хумор, но не ми е смешно. Тази ситуация не е безобидна. Създаването на фалшиви алтернативи е основен елемент на постсъветския модел, на “путинизма”, основен модел на Централна Азия. Производството на алтернативи от самата мафия с нейните пари и с нейните медии. Създаването на говорители на мафията, които да бъдат говорители на нейните жертви е политическа перверзия на посткомунистическото съветско пространство. Ако ние всички излязохме на 14-ти юни ужасени от унижението, на което бяхме подложени с избора на Пеевски за шеф на ДАНС, на какво реагирахме? Те можеха да сложат всеки мръсник, без да разберем кой е. Можехме никога да не разберем кой е, докато не видим опаката страна на тоягата. Те искаха да направят демонстрация, те ни посочиха с пръст и казаха: “Дами и господа български демократи, Вие сте никои. Ние можем да направим, каквото искаме, ние можем да сложим Пеевски начело за шеф на ДАНС”. Оказа се, че не могат. Благодаря Ви, за което.

Днес гледаме втора серия, те идват и казват: “Ние сме властта, ние сме опозицията, ние сме алтернативата, ние сме бъдещето Ви. Ще гледате нашите телевизии, ще купувате от нашите лавки, ще гласувате за нашите партии, нямате избор”. Показахме им на 14-ти юни, че имаме избор и ще им покажем на 25-ти май, че имаме пак. А какво искат българските граждани, какъв избор искат те. Какво искат хората, които са десни, които вярват в труда, вярват в учението, вярват в семейството си. Искат само образование и здраве за тези семейства. Имат ли те избор в днешна България. Истината е, че имат избор. И Вие очаквате да кажа, че техният избор е Реформаторският блок. За съжаление, това не е точно така. Защото те вече направиха своя избор и го направиха не с бюлетина. Вчера излязоха данните, според които повечето от половината работещи българи работят извън България. Повечето от половината българи работят на територията на истинска Европа. Явно това е европейският избор на България. Щом 2-та милиона българи са го направили този избор. Верен е бил. Верен е бил европейският избор, щом тези хора, които вярват в образованието са го направили. Верен ли е щом като се разболеем, търсим болница в чужбина и не я търсим в Харков, Бога ми никой не я търси в Харков.

Най-активните български граждани между тях цяло едно поколение, към което принадлежа. ¾ от съучениците ми, 2/3 от приятелите ми, на приятелите ми които рано се ожениха, децата им вече направиха избора за истинска Европа, не Източна Украйна, не Западни Балкани, а истинска Европа основана на законност и правила. Защото днес в единна Европа има за българския гражданин работа. Има за българския гражданин образование, има здравеопазване, има прилични доходи и той като всеки човек, това иска това търси и слава Богу ние сме в Европа и го намираме, но го намираме там, където първо са установени европейските правила. Няма доходи без правила. Няма здравеопазване без правила. Няма образование без правила. Европа е общност на честните правила. А не общност, където всеки може да си прави имитация, да скубе това-онова. Искате от нас лидерство. Мнозина говорят с мен и казват: “Нужно е истинско силно, дясно, демократично лидерство в България”. Констатацията дами и господа е тъжна. Ние сме естествени лидери на хора, които вече не са сред нас. Те вече направиха другия избор, благодарение на това, че в България няма правила. Няма сигурност за семействата им, няма качествено образование. Няма качествено здравеопазване. Няма учение и здраве, това, което всеки иска за детето си. Ние трудно можем да бъдем лидери, защото България изпусна най-можещите, най-образованите, най-трудолюбивите си хора. Те днес живеят слава Богу в Западна Европа, с която ние нямаме граници. Те там не са емигранти. Те там са част от българската нация и част от европейската общност. Ние можем обаче да бъдем техния глас. Шегували се с нас нещо, че нямало лидерство, а имало говорители в РБ. Да, ние искаме да бъдем гласа на тези, които напуснаха България и ние искаме да бъдем силата, която ще ги върне обратно към тяхната родина. Питат ни какво ни било отношението към ГЕРБ. Мисля, че бях напълно ясен. Ние сме конкуренти за всеки един глас на всеки един десен българин, защото предлагаме различни неща. Ние сме конкуренти, защото искаме тези хора, които са в момента в западна Европа да дойдат и да полагат труда и образованието си и усилията си тук. Ние сме конкуренти най-сетне, защото г-н Борисов каза, че много иска Жозеф Дол да се върне в България по време на кампанията. Аз много искам моите приятели, моите съученици, моите колеги, моето поколение да се върне в България след кампанията, дами и господа.

Истината е, че ние сме единствената алтернатива. Истината е, че ние сме единствената промяна на тези избори. Истината е, че никак не ни е лесно. Но могат ли, погледнете ме честно и кажете, могат ли алтернативите да бъдат пет. Можем ли ние, които сме се събрали в тази зала и тези, които ни подкрепят, да се разделим на пет части. Искам да ви кажа моето мнение по отблизо и лично, а то е, че срещу това, което описах, срещу това, което отлично разбрахте, без да го описвам, срещу три лица на мафията, които се борят как да вземат властта единствено, за да крадат от нас, с никаква друга цел, срещу стотици милиони, които се подготвят за тази и за следващата кампания – нали не мислите, че става дума за избиратели, за левове говоря, срещу всичко това не може да има пет алтернативи, може да има само една. Днес е невъзможно с хората, които са седнали там, аз да се конкурирам за вашите гласове. Да ги разделим и да пратим Бареков като алтернатива в ЕП, защото това ще стане. Ще им кажем на тези – прави сте, гласуваме и за вашите партии, освен че ви купуваме от будките и ви четем медиите. И за партиите ви гласуваме, защото не можем да се съберем.

Знаете ли, 1933 г. в Германия социалдемократите и партията на центъра, днешните християндемократи, са имали мнозинство в Райхстага. Не са направили правителство след последните за дълъг срок демократични избори, защото са имали сериозни принципни различия. Това е което можем да прочетем от малкото останали архиви. Какви са им били сериозните принципни различия не можем да знаем, защото тези хора не са били живи три години след това, да си ги разкажат. Сериозните им принципни различия са довели на власт Хитлер. И той се е разправил с тях без оглед на различията. Защото аз съм сигурен, че в края на 14 в. Между братовчедите от Шишмановия род и между Търновското и Видинското царство в България е имало сериозни различия и може би дълбоки лични конфликти. Подозирам, че и обидни думи са се разменяли по някое време. Но няма кой да ни разкаже, защото и архивите са опожарени от това време. Нищо не е останало. Дами и господа, само ние можем да направим промяната, само единни можем да направим промяната. Няма да е лесна и съмненията и страховете, които изпитваме със сигурност не са последните, а са първите. Но тези хора, повече от половината работещи българи, които днес работят извън България, те са родолюбци, те са трудолюбиви, те са хора, които държат на семействата си, те са десни хора. Те искат да бъдат в страната си, те искат да бъдат при семействата си. Те нямат нужда от съмненията и страховете на родителите си. Те имат нужда от зрънце надежда, за да направят първата крачка. За да обединим партията си, да обединим нацията си, за да обединим отново семействата си оставете съмненията, дайте надеждата и да вървим напред. Благодаря ви.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: ОБЕДИНЕНИ СМЕ И СМЕ ГОТОВИ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД!
Изказване на лидера на СДС и председател на Националния предизборен щаб на Реформаторския блок Божидар Лукарски

Здравейте приятели,
Излизам пред вас и ще ви говоря като лидер на партията, олицетворяваща сакралните три букви СДС, като юрист и като председател на Националния предизборен щаб на РБ.
Ще ви задам няколко въпроса, които всеки един от нас трябва да си зададе и да има отговор, излизайки от тази зала.

Какво искаме?

Искаме да променим България. Искаме да обединим България, както Радан каза – искаме да обединим разделените семейства и искаме да почувстваме България в обединена Европа.
Питам ви – как ще направим това, ако не променим самите себе си и защо не започнем оттук, от тази зала и не се обединим. Това, което виждам към края на нашето събиране е, че сме обединени и сме готови да вървим напред!

Как искаме да го променим?

Съвсем просто е чрез правила. Нови правила, които да карат хората да се чувстват спокойни в България, да работят нормално, да не се притесняват за утрешния ден и да не са изправени пред тежкия избор между това да гласуват тук или да се отправят към Терминал 2, тръгвайки да работят в Европа. Там, където техния избор е добре дошъл. Как ще го направим – единствено чрез промяна в правосъдната система и промяна в законите, което само РБ. Не по начина, по който го предлагат партии без цензура. Не по начина, който след повече от една година не ни дава отговора кой назначи главния прокурор. Ние сме единствените, които искаме главния прокурор да  поеме своята политическа отговорност, за да не става дума, че той бил назначен в някакъв кабинет на разговор между господата Пеевски и Цветанов. Не, искаме, този който го назначава да поеме тази политическа отговорност. Политическа отговорност, обаче не трябва да се отразява като политическа метла в правосъдието и в законите. За да не се получава така, че всяко следващо правителство, идвайки на власт, да маха безспорни и спорни, разбира се, експерти. За да не става така, че обществените поръчки се печелят само от три или четири фирми, близки до задкулисни и управляващи днес България кръгове. Да не става така, че след това Комисията за защита на конкуренцията да каже, че процедурите са безспорни и са минали перфектно. Това е нещото, което наблюдаваме през последните десет години и това е нещото, което искаме да променим. Това предлагаме като единствена алтернатива.

Как ще постигнем тази наша цел и как ще я реализираме?

Нека като си тръгнем от тази зала всеки един от нас да си отговори на въпроса – всъщност какво се случи днес и какво трябва да направя? До какъв извод стигнах?
За мен извода е отдавна ясен – Реформаторския блок е единствената алтернатива на досега случващото се в България. Нека да го обясним на нашите роднини, колеги, приятели и съседи, с които се виждаме всеки ден. Дайте ни шанс и изберете Реформаторския блок. Това трябва да постигнем заедно и обединени.

Да, отиваме на избори за европейски парламент. Да, имаме проблеми, но отиваме заедно с идеята за борба.

Защо отиваме на тези избори – не за да вкараме един, двама или четири евродепутата, а това е нашия референдум, с който да покажем, че не харесваме такова управление. Това е нашия отговор на въпроса – искаме ли предсрочни парламентарни избори. И на края, но не и по значимост – това е нашата заявка и твърда убеденост, че ние ще победим, ще управляваме България и сме единствената алтернатива, която ще успее да го направи.

ЗАЕДНО И ПОБЕДА!

0 comments:

Публикуване на коментар