Не “Луков марш” и псевдо антифашизъм са нужни на българското общество днес

“БЗНС е силно разтревожен от зачестилите прояви на расизъм, ксенофобия, краен национализъм и дори отявлен фашизъм, които тровят днешното българско общество и представляват страховита опасност за демокрацията в България”, заяви пред заседанието на политическото ръководство на организацията председателят на БЗНС Николай Ненчев. “Затова БЗНС се обявява най-категорично за забрана на т.нар. „Луков марш” и на всеки опит за прослава на този доказан антисемит и симпатизант на нацистка Германия. Същевременно БЗНС се противопоставя и на опитите на БСП да монополизира темата за антифашизма, тъй като нито в миналото, нито днес тя не се е противопоставяла на фашизма от позициите на демократизма и толерантността”, подчерта лидерът на организацията.

“Основание за тази принципна позиция ни дава фактът, че през своята вековна история БЗНС се е утвърдил като най-последователния стожер на демократичните ценности  и винаги се е противопоставял както на всички тоталитарни идеологии, така и на проявите на расизъм, на етническа и религиозна нетолерантност”, продължи Н. Ненчев. Той поясни, че фашизмът беше една от най-зловещите заплахи за европейската цивилизация и, верен на своя дълг, БЗНС се противопостави по най-решителния начин на всякакво сътрудничество с Хитлер. За тази си дързост неговите лидери бяха репресирани – д-р Г.М. Димитров задочно беше осъден на смърт, а Никола Д. Петков беше интерниран в концлагера „Гонда вода”. По-нататък председателят на Съюза подчерта, че  “БЗНС не приема и претенциите тогавашната  БКП да бъде афиширана като принципна антифашистка сила, защото тя се обявява за такава едва след хитлеристкото нападение срещу СССР”.

“Демокрация и толерантност, а не “Луков марш” и псевдо антифашизъм са нужни на българското общество днес и БЗНС, като част от Реформаторския блок, призовава всички честни българи да браним от посегателства тези наши непреходни ценности”, призова лидерът на БЗНС.

0 comments:

Публикуване на коментар