Електронното гласуване ни е абсолютен приоритет

Радан Кънев
Радан Кънев: Новината е, че престанахме да се занимаваме със себе си. Оттук нататък ще се занимаваме само с политика, това което правим на днешната пресконференция – само с интересите на българските граждани в сферата на правосъдието, на енергетиката, в сферата на истинското членство в Европа и на присъствието на европейските правила, стандарти и доходи в България. Всичко това, което всъщност българската мафия пречи да се случи. Ще бъдем непоколебими в защитата на всичко, което България е постигнала по пътя си към Европа и непоколебими във всичко, което е нужно, за да има истински европейски правила. Едно от нещата, които смятаме за много важно е честното изборно законодателство, прозрачния избор, истинската демокрация, възможността на хората наистина да определят кой и по какъв начин да ги управлява. По тази причина и подкрепихме по категоричен начин искането на президента Плевнелиев за провеждането на референдум и предложените от него въпроси, които могат да бъдат допълнително редактирани и изяснени. От така предложените въпроси за нас абсолютен приоритет е електронното гласуване, с огромно значение за българите, които живеят на територията на ЕС и които ние многократно сме обявявали за част, може би най-важната част от българската национална общност, които трябва да имат своето активно участие във формирането на политическата власт в България. Те са нашият национален капитал, те са хората, които със своето ново образование, нова трудова етика, възможност за инвестиции, могат да бъдат големия отговор на демографските и икономически проблеми на България. И дай боже ще бъдат, но България трябва да покаже, че е загрижена за тях и категорично иска да чуе техния глас. По отношение на видимото нежелание на управляващото мнозинство да даде гласа на народа, да подпомогне процеса на създаване на нови изборни правила чрез референдум, ние бихме подкрепили един непартиен инициативен комитет, който да събере подпис не вярвам много над половин милион, като неговите членове – изтъкнати представители на гражданското общество, да дадат своя принос и във формулирането на коректните, законосъобразни и отговарящи на нуждите на хората въпроси. Вярваме, че не политиците трябва да определят правилата, по които те кандидатстват за работа. Това трябва да прави работодателя. И това значи както, че е добре да има референдум, така и че е добре този ИК да не бъде създаден от професионални политици – кандидати на следващите избори по презумпция.

Въпрос: Значи ли това, че ако ГЕРБ инициира подписка, няма да я подкрепите?

Радан Кънев: Законът не предвижда политически партии да събират подписи. Законът предвижда ИК да събират подписи и това е което ние ще подкрепим.

Въпрос: Какво мислите за другите две предложения – задължителното гласуване и мажоритарния вот? И кога се състоя заседанието за избор на говорител на блока?

Радан Кънев: Изборът се състоя днес на първото заседание на изпълнителния съвет. Решенията се взеха с единодушие, съвета се състои от 21 души, от които шестима не са членове на нито една от партиите в блока. Списъка ще можете да видите на страницата на блока. По отношение на конкретните въпроси, които поставихте – имаме еднозначна позиция по въпроса за електронното гласуване. Наистина смятаме, че това е приоритет главно заради българите, живеещи на територията на ЕС. Това е част от възгледа ни, че ние сме в ЕС, не сме някаква партньорска държава, никой не може да емигрира от България в ЕС. По отношение на другите въпроси ние сме „за” да се чуе гласа на българските граждани. Възможно е за задължителното гласуване аз като гражданин да има различна позиция от тази на Божидар, но това не променя факта, че и двамата искаме мнозинството от българите да решат този въпрос. За мажоритарния вот най-малкото този въпрос, който е зададен смятаме, че има нужда от редакция, която да го направи много по-ясен и сме категорично за пълна и дори задължителна преференция в листите за кандидати. Това сме го заемали като позиция на РБ, ако този е мажоритарният елемент, вярвам, че по тази позиция също ще бъдем единни, но още веднъж казвам – не е въпросът какво мислим ние. Политическите партии нямат доверието на гражданите, това се вижда и на избори, и от социологически проучвания, и по време на обиколките из страната. Ние виждаме колко трудно се печели изгубеното доверие – аз бях в десет града вчера и онзи ден и виждам, че доверието се връща, но се връща бавно.

Изпълнителен съвет
  1. Атанас Атанасов
  2. Божидар Лукарски
  3. Велислав Минеков
  4. Веселин Пенев
  5. Гроздан Караджов
  6. Даниел Вълчев
  7. Иван Иванов
  8. Касим Дал
  9. Корман Исмаилов
  10. Любен Петров
  11. Любомир Христов
  12. Мартин Димитров
  13. Меглена Кунева
  14. Найден Зеленогорски
  15. Николай Ненчев
  16. Петър Москов
  17. Радан Кънев
  18. Тодор Танев
  19. Трайчо Трайков
  20. Филип Кирев
  21. Цветанка Андреева

Интервюто е от сайта на Демократи за силна България Електронното гласуване ни е абсолютен приоритет

0 comments:

Публикуване на коментар