Йонко Грозев: Държава не се управлява с интриги, зависимости и изнудване, а с институционален подход

Йонко Грозев
Държава не се управлява с клюки, интриги, зависимости и изнудване, а със сериозен институционален подход. За установяване на фактите в скандала Цветанов-Пеевски-Цацаров трябва такъв подход и решително информирано действие. Това обясни зам.председателят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев по програма „Хоризонт“ на БНР днес.

Не може да гадаем и да ризчитаме на подхвърлени твърдения, това е крайна несериозно, Ллипсва институционално управление, вместо това държавата е превърната в клюкарска сбирка в ъгъла, а така не се управлява, категоричен бе той.

Скандалът Цветанов-Пеевски-Цацаров показва начина на управление на съдебната система, който е очевиден за хората  още със случая „Красьо Черния“. Системата се съпротивлява на опитите да се промени този начин на функциониране на правосъдието. Подобни случаи се замитат, без да се установят фактите и някой да понесе отговорност. Този модел на управление през зависимости, интриги и изнудване, не води до промяна, заяви още зам.председателят на ДБГ.

По думите му, прокуратурата е институцията, която по закон трябва да разследва подобни скандали, но сега за първи път се налага да разследва сама себе си. По този начин се затваря порочният кръг без излизане от ситуацията, обясни Йонко Грозев, като допълни, че във всяка демократична държава се създава парламентарна анкетна комисия, която установява фактите и при нарушения предприема действия. Нямам особени надежди това да се случи в това Народно събрание, подчерта Грозев и призова гражданите да си направят изводите дали парламентарните партии в това НС изразяват публични интереси.

В момента сме в състояние на извратено воайорство - уж нещо е казано, но не знаем какви са фактите, имало ли е разработка срещу Сарафов, кой е постановил, кой е прекратил, какво се е установило, къде е заведено, изпратено - има подхвърляни твърдения, няма категорични опровержения от засегнатите лица, коментира скандала Йонко Грозев и добави че въпросът как се издигат ръководни лица в прокуратурата и с какви качества остава нерешен.

Трябва да станат публично достояние фактите, в противен случай нямаме нищо общо с демокрацията, а с рекетьорство и опити за изнудване и манипулиране, заяви той и добави, че е традиция разследванията на подобни скандали да не стигат до истинските мрежи на зивисимости. Управлението продължава да минава през зависимости и манипулации, през рекет и няма правосъдие, обобщи той.

В отговор на журналистически въпрос, Йонко Грозев каза, че е твръде бързо прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС, което се случи без предварителни обсъждание и остави впечатлението за политическа цел. Той определи това като лошо институционално управление. Явно е част от по-цялостен план, срещу който трябва да се реагира и да се сформира парламентарна анкетна комисия. Но очевидно това мнозинство няма желание да извърши промяната.

По думите на зам.председателя на „Движение България на гражадните“ управляващите се държат като комарджия, който отказва да приеме действителността. Доверието е сринато, управление е корумпирано и няма как да ни убеди в противното. Няма развитие при тази ситуация. Властта се прави, че не го вижда, а заминаването на хиляди българи в чужбина е част от схемата за отслабване натиска за промяна. ЕС може да ни помогне с експертиза и анализ, но без политическа воля нещата няма как да се променят, категоричен бе Йонко Грозев.

14.02.2014 г.
Пресофис

0 comments:

Публикуване на коментар