Реформаторският блок иска извънреден КСНС и анкетна парламентарна комисия по признанията на Пеевски и Цветанов

Реформаторският блок настоява за свикването на извънреден КСНС при президента, по признанията на Пеевски и Цветанов за задкулисие в управлението на съдебната система, както и публична анкетна парламентарна комисия, която да проучи и оповести всички обсотятелства по случая. Това казаха на пресконференция на Рефоматорския блок днес говорителят Радан Кънев, както и Йонко Грозев (ДБГ) и ген. Атанас Атанасов (ДСБ).

Според позицията на Блока, изнесените данни са тежки форми на злоупотреба с власт и търговия с влияние, които дават основание да се търси отговорност поне по 15 състава от закона. Разкритията на Цветанов и Пеевски са реалността за лъжите на управляващите, коменитра Радан Кънев и цитира позицята на Блока, според която изнесените данни от бившите и сегашни управляващи доказват пряка намеса на изпълнителната власт върху прокуратурата, прикриване на разследвания, покровителстване на организирана престъпност от бившия МВР-министър Цветанов със съдействието на медийния магнат Пеевски.

Стига се до там държавното обвинение да бъде разследвано, се казва още в позицията на Реформатолския блок, като това трябва да се извърши от Народното събрание при максимална публичност, за да има шанс за връщане доверието в институциите.

Настояваме, освен да бъдат свикани КСНС и анкетна парламентарна комисия, но и главният прокурор да разпореди да бъде образувано досъдебно производство по обсотятелствата, съобщени от Цветанов, каза Радан Кънев и подчерта, че следва да се призоват всички свързани лица, в т.ч. и заместниците на главния прокурор, да дадат показания за своите срещи и други обсотятелства по назначенията им. По думите на Кънев в този процес ролята на Спецпрокуратурата ще е много важна и ще се види как действа тя по същество и доколко е ефективна.

Ген. Атанас Атанасов коментира законопроекта за МВР, четвъртия изцяло нов закон за вътрешните работи, който копира 80 % от текстове от действащия в момента с цел, по думите на Атанасов, да се прикрият новите поправки, с които се връща цялата власт в ръцете на вътрешния министър. Става дума за радикална промяна в издигането и назначаването на ръководните постове в МВР, имитиране на конкурсно начало, недомислица като тази главният секретар на МВР да не може да се освобождава поради неизпълнение на служебните задължения, въвеждане на доброволни сътрудници, което представлява обличане във власт на политическа мрежа, обясни ген. Атанасов. Той коментира, че законопроектът враща МВР към ретроградния модела на военнизираната система на бившата милиция и че чрез едноличната власт на министъра ще се  издигат хора от кадровите банки на партиите. Той попита и защо се ликвидира сигнално-охранителната дейност на МВР с годишен оборот от 25 млн.лева и се подарява, вместо да се приватизира, като подчерта и още един дефект на законопроекта – МВР да взема от правомощията на кметовете при организирането и провеждането на масови мероприятия, което, по думите му означава, МВР да може да забаранява митинги и събрания, докато Реформаторският блок предложи в програмата си точно обратното – полицейските шефове по места да се назначават съвместно с общинските власти и кметове като се взема тяхното становище.

Йонко Грозев, зам.председател на „Движение България на гражданите“, коментира, че и двата проблема – изнасянето на факти от натиска на задкулисието върху прокуратурата, както и законопроектът за МВР, показват директно политическо влияние върху системите на сигурността, което няма общо с върховенството на закона и преследването на корупцията. Свидетели сме на преследване на тясно партийни и лични интереси и на тежка институционална криза, допълни Грозев като посочи, че решението на проблема е през Парламента, с публична анкетна комисия, която да установи начина на залоупотреба с назначенията в прокуратурата, както и да направи механизмите на тази злоупотреба обществено достояние. Знаем, че този Парламент едва ли ще се заеме с толкова дълбока проверка, подчерта Йонко Грозев и допълни, че политическата криза се задълбочава и това намалява шансовете за нормално решение на ситуацията в страната.

12.02.2014 г.
Реформаторски блок

0 comments:

Публикуване на коментар