Меглена Кунева: Държавата е корумпирана – да спасяваме хората. Европа няма да ни осинови

Меглена Кунева
Държавата е корупирана - да спасяваме хората. 75% от обществените поръчки са под съмнение, почти 32 % от икономиката ни е в сивия сектор. Да сме най-зле в Европа по корупция не означава, че Европа ще ни осинови. Сами трябва да решаваме проблемите си и това решении минава през избори. Това каза в ефира на bTV Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“, коментирайки данните от европейския доклад за корупцията. По думите й, корупцията не е само паричното изражение и подкупите, а невъзможността да си намериш работа без връзки и да напредваш в кариерата си без зависимости.

Само избори могат да изведят страната от това положение, според нея, като тя посочи, че Реформаторският блок е готов да даде алетрантива на гражданите. По време на първото заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок единодушно избрахме Радан Кънев за говорител, а Найден Зеленогорски за огранизационен секретар на Блока, който ще отговаря за всички структури в страната и за целия механизъм на работа,  съобщи лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Тя коментира, че отдавна в страната не се говори за нормалност, но поне някакво приличие партиите в парламента са длъжин да спазват. Искам да знам каква е коалицията днес - между БСП, ДПС и АТАКА. Каква е тази тайна коалиция, безпринципна, на каквато база бяха и общите акции почти 3 години и половина на ГЕРБ, РЗС и АТАКА в миналия парламент, коментира Кунева. Тя даде пример с необяснимите за хората колаборации между партиите в парламента при назначаването на главен съдебен инспектор, конституционни съдии, гласуването на Мораториума върху продажбата на земята, визирайки липсата на разписани и ясни политически споразумения между партиите.

Аз знам какво е да отстояваш независимост, допълни Кунева, като даде пример, че на втори тур на президентските избори не е призовала хората да гласуват нито за кандидата на БСП, нито за ГЕРБ. Аз платих и сега плащам цената на тази политическа независимост. Тя е висока и минава през трудно политическо битие, но пък не води до това при влизане в парламента да отидеш на другия ден да се отчетеш на спонсора си, обясни Кунева.

Тя добави, че корумпираните политици у нас не харесват Европа, защото им се иска да ловят риба в мътна вода колкото може по-дълго. Аз обаче ще продължа да работя за достойното членство на България в ЕС и ще съм противник на всеки опит да се смени тази геополитическата ориентация на държавата ни, заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Съжалявам българския национализъм, че не защитава националната, а руската индустрия у нас, допълни тя и припомни, че няма национални избори, които да не са предществани от манипулации по темата с ядрената централа, за да се изместят важни вапроси като бедността, безработицата и корупцията.

Пресофис, 4 февруари 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар