Реформаторският блок ще стане коалиция

Божидар Лукарски
Интервю на председателя на СДС Божидар Лукарски за в-к „Труд”

- Г-н Лукарски, социолозите са единодушни, че Реформаторският блок (РБ) има потенциал. В същото време обаче той е изправен пред няколко въпроса, на които все още няма отговор. Първият е какво ще е отношението както на СДС, така и на РБ към ГЕРБ?
- ГЕРБ е партия, която стои вдясно, но коалиционни споразумения с нея в никакъв случай не бихме могли да имаме. Основното, което имаме с ГЕРБ, а и с всички извънпарламентарни партии, браншови организации и синдикати, е да направим всичко възможно да стигнем до оставка на това правителство и предсрочни парламентарни избори. Дотам се простират отношенията ни с ГЕРБ.

- Не е ли по-разумно десните партии отсега да водят разговори и да мислят за бъдещо управление?
- Не, защото няма предизборна обстановка. Разбирам, че на много хора им се иска да чуят крайни съждения от типа на: вие ще направите коалиция с ГЕРБ или ГЕРБ ще управлява сам, БСП и ДПС ще управляват сами, но това не може да се каже към днешна дата. Не е реално да се слага каруцата пред коня.

- Какво бихте казали на Бойко Борисов, ако се срещнете с него?
- Мислил съм по този въпрос, но това са неща, които са между мен и г-н Бойко Борисов и бих му ги казал само в лична среща. Аз съм противник на това политици да разговаряме чрез пресата.

- Другият проблем, който може да породи противоречия, е лидерството в Реформаторския блок. Чуват се предложения за ротационно лидерство на всяка от седемте партии, които влизат в него. Приемате ли тази идея?
- Предложението за ротационно лидерство е на “Синьо единство”. Но на този етап не среща разбиране. Определено няма да има една личност, която да оглавява РБ. В момента тази функция се изпълнява от Гражданския съвет. При представителството на няколко партийни субекти в РБ органът, който ще го управлява, трябва да бъде колективен. Така както е навсякъде в европейските партии, в това число и в широката коалиция, която представлява г-жа Меркел. В момента “лидерството” на РБ се представлява от Гражданския съвет. Това е добра формула, която може да продължи.

- Когато седнете да пишете кандидатдепутатските листи, не се ли опасявате, че ще се изпокарате?
- Що се отнася до листите - пак избързваме, защото няма предизборна обстановка. Но ще ви кажа, че тази седмица мислим по въпроса за по-трайна коалиция, с която да се явяваме на избори.

- Какво означава това?
- Означава, че започваме да водим преговори за съставяне на коалиция. Т.е. ще търсим формула, чрез която Реформаторският блок от чисто гражданско сдружение, каквото е на този етап, да мине към коалиция.

- В тази коалиция няма ли да са същите седем партии?
- Това ще реши всяка партия сама за себе си. Защото на първите избори, които със сигурност ще са за Европейски парламент, партия “Зелените” има резерви по отношение на това да се яви в коалиция с всички останали.

- Т.е. “Зелените” биха могли да се отделят от РБ?
- “Зелените” биха могли да останат в РБ, той може да продължи да съществува под формата на гражданско сдружение. Но коалицията, която ще съставлява част от РБ, ще е различна по състав и отделно от самия блок. Едното не бива да се бърка с другото.

- Как ще се нарича тази коалиция?
- Името лесно ще се измисли.

- Какво е отношението ви към парламентарната криза в момента?
- Това е невъзможна ситуация, която бламира парламентаризма в България и е още едно доказателство, че трябва да се върви към предсрочни избори и съставяне на действащо Народно събрание.

- Одобрявате ли действията на опозицията в лицето на ГЕРБ?
- Одобрявам действията на ГЕРБ по отношение на внасянето на вотовете на недоверие, и по-конкретно на темите, които са избрали. Особено на темата за министерството на инвестиционното проектиране, която СДС поставихме в средата на юли. Тогава аз казах, че това е изкуствено създадено министерство, целящо обслужване на определени интереси на ДПС и усвояване на финанси по евросубсидиите, свързани с проектирането. Особено по оперативните програми, които ще се отворят в настоящия програмен период за евросубсидиране.

От друга страна, оценката ни за действията на ГЕРБ като парламентарна опозиция след внасянето на вота е, че те не би следвало да бламират кворума. След като са внесли вот на недоверие, би трябвало да го защитават в пленарната зала. Което в крайна сметка те направиха, но не трябваше да се стига до няколко поредни липси на кворум. Не трябва да обвиняваме само ГЕРБ, защото отсъствието на “Атака” поради смешни съображения бих нарекъл безпрецедентно в историята на българския парламентаризъм. Още едно доказателство, че този парламент е неработещ.

- Казвате, че откакто вие оглавихте, СДС има обратно връщане на напуснали преди време хора. От друга страна, обвиняват ви, че зад вас стои сянката на Румен Христов и на предишния председател на СДС. Къде е истината?
- Аз не бих противопоставил едното на другото, защото и Румен Христов, и Емил Кабаиванов работят здраво за връщането на тези хора. И двамата са в НИС и мисля, че си вършат добре работата. Връщането в редиците на СДС е безспорен математически и юридически факт и се дължи не само на фигурата на новия председател, а и на политиката, която води цялото ръководство.

- Какви ще са отношенията ви със “Синьо единство” и няма ли да се върнат в СДС, където е мястото им? Тяхното напускане беше предизвикано от скандал с Иван Костов, но него нали вече го няма.
- Този въпрос трябва да го зададете на “Синьо единство”. При нас са добре дошли всички, които са били в СДС. Но в “Синьо единство” си имат техните претенции, които изразяват и в РБ. Не съм против те да останат като отделна политическа партия. При тях има доста хора, които са с претенции да бъдат лидери. В СДС залагаме повече на членската маса и предпочитаме да работим с нея, отколкото на лидерски принцип.

- Имали ли сте разговори с Надежда Нейнски и Мартин Димитров?
- С Мартин Димитров разговоряме често, тъй като сме приятели и ритаме заедно всяка седмица. Говорим за политика, но повече в експертния диапазон на икономиката. С г-жа Нейнски съм се виждал само един път, откакто ме избраха. Срещнахме се случайно на улицата. Казахме си общи приказки, не сме говорили за някакво обединение. Но защо вие като говорите за “Синьо единство” не споменавате лидера г-н Панчугов? С него също разговарям редовно в РБ.

- Как отговаряте на тези, които твърдят, че РБ е механичен сбор на принципа на орела, рака и щуката. Че е време за абсолютно нова дясна партия?
- Не смятам, че РБ е механичен сбор, защото СДС е запазена марка в политическото пространство и би следвало да продължи да съществува със своята идентичност дори в рамките на коалиция. Така разсъждават и другите колеги с изключение на тези от “Синьо единство”. Но аз не бих я подел, тъй като СДС има изградени структури по места, има членска маса и бих попитал - какво ще се случи с тези хора? Разговарял съм с повечето от тях. Те не искат да се разтурва СДС и да се върви към нов политически субект. От друга страна, в момента виждаме опити за създаване на различни политически субекти вдясно. Като движението на Саша Безуханова, като формацията, която създаде преди десетина дни Стефан Иванов, като БАСТА и др. Тези формирования по моя оценка нямат реална електорална сила зад гърба си. Разбира се, сред протестиращите думата “партия” е заредена с негативизъм и има нагласа да се създаде нещо ново. Но България е много малка за безброй партии вдясно.

- Вие усещате ли тежката сянка на Иван Костов над РБ, каквито подозрения продължават да тегнат?
- Честно да ви кажа, не усещам никаква сянка. Нито съм се виждал с г-н Костов, нито усещам влиянието му както върху г-н Петър Москов, с когото комуникарам, така и върху г-н Радан Кънев, с когото основно разговарям в РБ. Нито един път не съм чул репликата “Иван Костов каза, Иван Костов предлага” или да видя някакъв начин на мислене, който е подобен на мисленето на г-н Иван Костов. Смятам, че тези хора сами вземат решенията си.

- Неотдавна прогнозирахте, че протестите ще се активират, но не наблюдаваме подобно нещо?
- Имах предвид по-дълъг период от време, защото хората от доста време са на площадите и е нормално да има физическо изхабяване. Не е лесно за хората, които протестират - най-вече със собствен бизнес и работещи в малки и средни предприятия. Нормално е да има умора.
Очаквам властимащите със сериозните грешки, които допускат отново, да инициират по-многобройни протести. А това ще стане през зимата, когато дойдат по-високите сметки за ток и парно.

- Каква е личната ви прогноза - кога ще са следващите парламентарни избори?
- Много съм слаб в прогнозите - за добро или за зло. Според мен, колкото и да ми се иска като гражданин да са по-скоро, аз дори съм скептичен по отношение на това, че ще са 2 в 1, заедно с евроизборите. А това би било най-добре за държавата. Правителството вегетира и е на командно дишане. Докога ще продължава, зависи от процесите, които текат в парламента между трите партии, които го подкрепят. Надявам се все пак напролет да нямаме само евроизбори.

0 comments:

Публикуване на коментар