Правителството е бламирано. Да подава оставка.

Радан Кънев
Радан Кънев: Най-важното е, че нашите възгледи съвпадат по отношение на един консенсус, който има цялото общество, явно без парламентарно представените партии, което показва колко са представителни те. Това е съгласието, че няма законност – няма богатство. Не е възможно където няма законност да има права на работниците, защото права значи законност, която да ги защити. Където няма законност не може да има баланс в отношенията между банките и техните кредитополучатели, защото няма как да бъдат защитени правата на кредитополучателите. Това се отнася за цялата верига, която създава богатството – труд, бизнес, кредит, международни инвестиции и т.н. Без законност цялата тази верига се чупи и всяко общество, основано на беззаконието е бедно и с ниски доходи. И тук е огромната връзка между бедността и изостаналостта на България и това, което спретнаха вчера парламентарно представените партии – и опозиция, и управляващи. Защото това, което направиха те, е едностранно да нарушат договора между България и ЕС. Правни последици от това тяхно решение няма и не може и да има, защото те нарушиха и Kонституцията на България, и договора за присъединяване, и двата акта с много по-висок ранг от това решение – т.нар. мораториум. Ако те удължиха мораториума върху нещо, то беше мораториума върху законността в България. Мораториум, наложен преди повече от 50 години и продължен с още 7 от партиите в днешния парламент. Срещу това нещо, срещу подобно брутално нарушение на законността към собствената конституция вярвам, че ще се изправи едно много голямо съгласие в българското общество. Реалната проевропейска опозиция, която за съжаление явно е само извън парламента и синдикални организации, и организации на бизнеса, които знаят какво означава да плюеш на договора с ЕС, и пациентски организации, и студентите, които днес трябва да поздравим с техния много ясен ход и много ясно отношение.

Въпрос: Г-н Кънев, казахте че възгледите ви съвпадат. Всички възгледи ли съвпадат? Кои социални искания на КТ „Подкрепа” бихте подкрепили? И какво е мнението на РБ за увеличаването на минималната работна заплата от догодина?

Радан Кънев: Първо ще кажа, че ако съвпадат изцяло всички възгледи по всички мерки между политическите партии и синдикатите, поне една от двете страни не си върши работата. Ние тук сме хора, които си вършим работата, така че има и ще има разминавания, но по-конкретни неща ще свалим на експертно ниво и не сме обсъждали днес. Защото днес наистина говорихме за големи теми. Общото ни виждане е, че е нужна промяна на Kонституцията и то сериозна. Oбщия ни възглед за икономическите процеси в страната, за очевидната нужда от предсрочни парламентарни избори, били те по-скоро или не толкова скоро. Така че не сме влизали в много от конкретните въпроси.

Въпрос: Беше ли обсъждана темата за плоския данък?

Радан Кънев: Единственото, което сме правили по този въпрос е, че представихме нашата мярка за запазване на плоския данък с необлагаем минимум, което естествено не е позицията на КТ „Подкрепа”, но е път към компромис.

Въпрос: Вчера г-н Местан каза, че след приемането на предложението за мораториума ще търси подкрепа от президента, а не от МС, където би трябвало да я получи. Как оценявате на Местан?

Радан Кънев: Възможно е да не е съобразил в първия момент, но дори да е подсъзнателно, един от най-съществените и най-малко коментирани елементи от вчерашното решение е катастрофалното бламиране на правителството. Външният министър беше категорично против това решение, 90% от депутатите от партията му го подкрепиха. Между другото оставка на Вигенин е най-малкото, което трябваше да последва, а не да пише статусчета във фейсбук. Ние се чудим като извънпарламентарни политици дали да пишем, но когато е бламиран един министър, той подава оставка, а не пише във фейсбук, че е недоволен. Толкова е делегитимирано това правителство, че собствените му поддръжници не се сещат, че могат да се обърнат към него.

Интервюто е от сайта на Демократи за силна България Правителството е бламирано. Да подава оставка.

0 comments:

Публикуване на коментар